Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά

Ειδήσεις | 2-5-2015 |

Η δραστηριότητα του Σχολείου του σινεμά συνεχίζεται και μετά από σεμινάρια για ηθοποιούς κινηματογράφου ακολουθεί το σεμινάριο για σκηνοθεσία. Το σεμινάριο θα γίνει Μάιο και Ιούνιο με τίτλο “Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής” ενώ απευθύνεται σε εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς ενώ επίσης ενδείκνυται για εκπαιδευτικούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ την ΚΥΡΙΑΚΗ 3.5.2015, 16.00-17.45 Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

8 τετράωρα μαθήματα + 10 ώρες γυρίσματα ( τελευταίο Σαββατοκύριακο) το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2015 με έναρξη τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου σε μέρα και ώρα που θα συναποφασίσουν συμμετέχοντες και συντονιστής.

Στο σεμινάριο θα συνδυαστεί η θεωρία και η πρακτική του κινηματογράφου εστιασμένη στην Κινηματογραφική Σκηνοθεσία.

Οι συμμετέχοντες μέσω της προβολής σε βιντεοπροτζέκτορα αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών δημιουργών και τη διεξαγωγή ασκήσεων (θεατρικό παιχνίδι, σενάριο, κινηματογραφική υποκριτική) θα έρθουν σε επαφή με τα βασικά εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και τη γλώσσα του θα διδαχτούν τι είναι μορφή και τι ύφος μιας ταινίας , από τι συνίσταται το ύφος ενός κινηματογραφικού δημιουργού.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα προχωρήσουν στην σκηνοθετική απόδοση δύο ολιγόλεπτων σκηνών. Μιας δημιουργημένης εκ του μηδενός από τους συμμετέχοντες και μιας επιλεγμένης από κλασική ταινία. Ο συντονιστής θα προτείνει 4 σκηνές από διαφορετικές ταινίες θα τις σχολιάσει και αναλύσει και οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν μία.

Η επιλεγμένη σκηνή θα γυριστεί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες όλων των συμμετεχόντων και υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του σεμιναρίου .

Ο κάθε συμμετέχων θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τη δική του σκηνοθετική ματιά με την δημιουργική συνδρομή των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε ρόλους συνεργείου και ερμηνευτικούς ενδεχόμενα. Αν στο σεμινάριο συμμετέχουν ηθοποιοί που είναι το ευκτέον τότε αυτοί θα ερμηνεύσουν τους ρόλους.

Η δημιουργημένη από τους συμμετέχοντες σκηνή θα σκηνοθετηθεί συλλογικά . Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το σενάριο και το ντεκουπάζ με την καθοδήγηση του συντονιστή και θα συναποτελέσουν το σκηνοθετικό team σκηνοθέτης , βοηθοί σκηνοθέτες, σκριπτ. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει ένα δεύτερο ρόλο ως μέλος του συνεργείου (διευθυντής παραγωγής, οπερατέρ, ηχολήπτης-μπούμαν, σκηνογράφος, μακιγιέρ).

Οι σκηνές θα γυριστούν σε εξωτερικό χώρο με μηχανή SLR μικρόφωνο boom και ψηφιακό μαγνητόφωνο Tascam.

Στο σεμινάριο δύνανται και προσκαλούνται να συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί , σπουδαστές δραματικών σχολών ή ερασιτέχνες ηθοποιοί που θα ήθελαν να διερευνήσουν στην πράξη τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής υποκριτικής ερμηνεύοντας τους ρόλους στις επιλεγμένες ή δημιουργημένες από τους συμμετέχοντες σκηνές. Κάποιες λεπτομέρειες της δομής του σεμιναρίου θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των συμμετεχόντων και τη σύνθεσή τους (άντρες γυναίκες , εκκολαπτόμενοι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή ηθοποιοί).

Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα. Από την αρχή κάθε εβδομάδας θα ανακοινώνεται λεπτομερειακά το περιεχόμενο κάθε μαθήματος όπως και οι “υποχρεώσεις” των συμμετεχόντων προετοιμασίας του μαθήματος στο σπίτι. Διακοπές κατά τη διάρκεια της παράδοσης δεν επιτρέπονται. Το τελευταίο δεκάλεπτο κάθε ώρας είναι αφιερωμένο στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Σε κάθε συνάντηση θα πραγματοποιείται ένα διάλειμμα 15 λεπτών.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Παρουσίαση-Ανοιχτό Μάθημα του Σεμιναρίου Κυριακή 3.5.2015 στις 16.00 | Εγγραφές έως την επίσημη έναρξη του σεμιναρίου (9-10.5.2015) μόνο εφόσον υπάρχουν θέσεις. Οι εγγραφές θα σταματήσουν όταν θα συμπληρωθεί ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Κόστος 130 ενώ υπάρχει έκπτωση για φοιτητές και ανέργους.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Πληροφορίες – εγγραφές:

Τηλ.: 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ: 6996112050 και στο e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com

Έναρξη: Δεύτερη Εβδομάδα Μαΐου 2015