Ο πρώτος Sherlock Holmes, το καπέλο και η πίπα του: Πως προήλθαν και οι διαμαρτυρίες McKellen & Cumberbach - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο πρώτος Sherlock Holmes, το καπέλο και η πίπα του: Πως προήλθαν και οι διαμαρτυρίες McKellen & Cumberbach

Inside Cinema | 8-5-2015 |

Στη νέα ταινία του Bill Condon Mr Holmes ο Ian McKellen, παίζει έναν γέρο Sherlock Holmes, ενοχλημένο από την εντύπωση του κόσμου, ότι θα είναι ένας τύπος που καπνίζει πίπα και φοράει το χαρακτηριστικό καπέλο όλη μέρα. “Είναι χαρακτηρισμοί ενός εικονογράφου που προσπαθεί να του δώσει μια ταμπέλα.” είπε ο Sherlock του Ian McKellen, ενώ πήγε να δει και μια ταινία που τον απεικονίζει έτσι.

Δείτε την κριτική μας από το Βερολίνο για το Mr. Holmes με τον Ian McKellen

Ο ισχυρισμός του McKellen σαν Holmes όμως στην ταινία, αν και βασίζεται στην πραγματικότητα, δεν είναι 100% αληθινός. Ο εικονογράφος που αναφέρεται, είναι ο Sidney Paget, ο οποίος ήταν εκείνος που έβαλε πρώτος στο Sherlock Holmes, το καπέλο του, γνωστό και σαν deerstalker, σε ιστορίες που έγραψε στο “The Strand”. O Frederic Dorr Steele του περιοδικού Collier ήταν εκείνος που πρώτος απεικόνισε τον Holmes με την πίπα του και το χαρακτηριστικό του ντύσιμο που όλοι έχουμε συνηθίσει.  Ωστόσο, ακόμα και ο Steele δεν είναι ο δημιουργός του look του Sherlock και κάπου εκεί είναι που ο πιο διάσημος Άγγλος, όπως είπε και ο Ian McKellen στην συνέντευξή του στο Βερολίνο, δεν πήρε την όψη του στην Αγγλία, αλλά στην Αμερική…

Αυτό έγινε καθώς τα σχέδια του Steele, δεν βασίζονται τόσο στα βιβλία του  Conan Doyle, αλλά στις ζωγραφιές εξ Αμερικής του ηθοποιού William Gillette, ο οποίος έπαιξε στον Sherlock Holmes στο θέατρο για πάνω από 1300 παραστάσεις στο διάστημα 1899 με 1932. Μάλιστα οι φαν του Sherlock είχαν την χαρά τον περασμένο Οκτώβρη να δουν την μόνη αφίσα που έχει μείνει από την μόνη ταινία στην οποία, ο Gillette, έπαιξε τον Holmes, το μακρινό 1916. Η αφίσα βρέθηκε από την Γαλλική, ενώ η ταινία είναι προφανώς ασπρόμαυρη και βουβή. Ιδού και το ποστερ:

sherlock-holmes-1916-008-poster

Μάλιστα η Γαλλική Cinémathèque ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της και την ταινία, στη οποία για χρόνια είχε μπει λάθος επιγραφή, και είχε τοποθετειθεί αλλού από όπου έπρεπε, με αποτέλεσμα να αγνοείται. Μάλιστα μετά από αποκατάσταση του φιλμ, η ταινία προβλήθηκε στο Παρίσι μπροστά σε ένα Sherlock φανατικό κοινό που έκανε την προβολή sold-out. Όλα αυτά τον περασμένο Γενάρη.

Ο Gillette, ο ηθοποιός που ταυτίστηκε τόσο με τον Sherlock,  έλαβε μάλιστα άδεια από τον Conan Doyle να αλλάξει κάποια πράγματα στον Holmes, με τον Doyle που ως γνωστόν είχε εκνευριστεί με το πόσο πολύ διάσημος είχε γίνει ο ήρωάς του να λέει χαρακτηριστικά στον Gillete: “Σου επιτρέπω να τον παντρέψεις, να τον σκοτώσεις ή να κάνεις ότι άλλο θέλεις με τον Holmes”. Το διασκευασμένο “A Scandal in Bohemia“, έκανε πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη με ηθοποιό τον Gillette το 1899, ενώ έκανε την Ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Λονδίνο δύο χρόνια αργότερα, καθώς έγινε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα ο Gillette μετά από λίγο καιρό, βαρέθηκε και αυτός τον χαρακτήρα, όπως ο Doyle, καθώς το κοινό ζητούσε όλο και περισσότερα και είχε απόλυτα συσχετίσει τον Sherlock με αυτόν.

Αν και η ταινία, με τον Gillette τελικά δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα καλή, αλλά πολύ “θεατρική”, σίγουρα η όλη ιστορία έχει επηρεάσει όχι μόνο το Mr Holmes, όπου οι αναφορές είναι προφανείς, αλλά και τον άλλον Sherlock, την σειρά του BBC, με τον Benedict Cumberbatch, όπου και κει ο Sherlock μισεί την συσχέτισή του με το καπέλο και την δημοσιότητα που του αποδίδεται.

Δείτε επίσης: Νέος Sherlock τα Χριστούγεννα! Στο 1895 διαδραματίζεται το special επεισόδιο

Εικόνες από το 1916:

sherlock-holmes-1916-005-butler-admitting-holmes

sherlock-holmes-1916-006-holmes-in-lab-pondering

sherlock-holmes-1916-004-holmes-outside-country-house