Κάννες 2015: Τα βραβεία Κριτικών και Οικουμενικής Επιτροπής και οι Προβλέψεις της τελευταίας στιγμής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κάννες 2015: Τα βραβεία Κριτικών και Οικουμενικής Επιτροπής και οι Προβλέψεις της τελευταίας στιγμής

Αφιερώματα, Βραβεία, Φεστιβάλ | 24-5-2015 |

Η αγωνία κορυφώνεται στις Κάννες καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η κριτική επιτροπή είναι σχεδόν έτοιμη να ανακοινώσει σε λίγες ώρες τους μεγάλους νικητές και τον βαρύτιμο Χρυσό Φοίνικα! Στο μεταξύ όμως είχαμε τις πρώτες βραβεύσεις από την ένωση κριτικών και την Οικουμενική επιστροφή του Φεστιβάλ.

Το Ουγγρικό δράμα για το ολοκαύτωμα Son of Saul, ήταν εκείνο που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ένωσης Κριτικών Fipresci. Η ταινία είναι μέσα στα Φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα και το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ταινία του δημιουργού της, Laszlo Nemes. Δείτε την κριτική μας για το Son of Saul.

Οι κριτικοί έδωσαν το μεγάλο τους βραβείο και στο Un Certain Regard, το οποίο πήγε στο Masaan του Ινδού Neeraj Ghaywan, που μας θύμισε ότι Ινδία δεν είναι μόνο Bollywood.

Δείτε επίσης: Οι νικητές του “Ένα Κάποιο Βλέμμα”. Θρίαμβος για το “Rams” και το “The High Sun”

Μεγάλο ενδιαφέρον στα Βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής που επικράτησε το Mia Madre του Nanni Moretti, κάνοντας μία μικρή έκπληξη καθώς ελάχιστοι το υπολογίζουν.

1429268077218_0570x0388_1429268506480 (1)

Πάμε λοιπόν στις δικές μας προβλέψεις και προτιμήσεις:

Χρυσός Φοίνικας (Palm d’Or):

Προβλέψεις: Με βάση το κλίμα και την κριτική επιτροπή θεωρούμε πιο πιθανά για βράβευση με το μεγαλύτερο κινηματογραφικό βραβείο τα: The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, για το οποίο θα χαιρόμασταν πολύ για την βράβευση του και το αισθητικά τέλειο αλλά χωρίς υπόθεση The Assasin του Hou Hsaio-hsien.

Οι προτιμήσεις μας επικεντρώνονται στα The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, La Loi du Marche του Stéphane Brizé, και το Youth του Paolo Sorentinο. Δεν θα μας χάλαγε και το Son of Saul, που όμως είναι ταινία-ντεμπούτο.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix)

Προβλέψεις: Προφανώς όποια ταινία από τις παραπάνω δεν κερδίσει τον Φοίνικα, έχει ελπίδες για το Grand Prix. Όμως εδώ θα παίξει ακόμη πιο πολύ το Son of Saul, που σαν πρώτη ταινία είναι μεν δύσκολο να πάει για Φοίνικα όμως θα μπορούσε άνετα να της δοθεί το δεύτερο σε σημασία βραβείο του Φεστιβάλ. Επίσης εδώ μπορεί να παίξει και το Carol του Todd Haynes ή και το Mia Madre του Moretti.

11143714_10153380548423578_4740146131479478020_n

Βραβείο της Επιτροπής

Πέρσι είχαμε τον Xavier Dolan και Godard να μοιράζονται το συγκεκριμένο βραβείο. Φέτος ο Dolan είναι μέλος της επιτροπής και εδώ είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιο από τα Son of Saul, (αν δε πάρει κάποιο από τα μεγαλύτερα βραβεία). Πέρα από όλες τις παραπάνω ταινίες που δεν θα καταφέρουν να πάρουν τα δύο μεγαλύτερα βραβεία, εδώ μπορεί να γίνει και κάποια έκπληξη λόγω επιτροπής και να δούμε είτε κάτι σαν το Tale of Tales του Garonne ή το Mountains May Depart.

Καλύτερος Ηθοποιός

Ειδικά σε περίπρωση που η ταινία δε πάρει κάποιο από τα παραπάνω βραβεία θα είναι σκάνδαλο να μη δούμε εδώ τον Vincent Lindon για το La Loi du Marche να φεύγει με το βραβείο ηθοποιού. Εναλλακτικές επιλογές οι Gérard Depardieu για το Valley of Love και γιατί όχι ο Michael Fassbender για το Macbeth ή ο Michael Cane για το Youth

ccece4dd-38af-4984-8b0a-1f141e30d8b2-620x372

Καλύτερη Ηθοποιός 

Η ταινία είναι μία, αλλά οι ηθοποιοί είναι δύο. Cate Blanchett φυσικά, αλλά και Rooney Mara, μην υποτιμάτε την Mara. Οι δυο τους θα πρέπει να θεωρούνται από τα μεγάλα φαβορί και για τα Oscar για τις φανταστικές τους ερμηνείες στο Carol. Εναλλακτικές θα είναι η Tao Zhao στο Mountains May Depart και η Margherita Buy στο Mia Madre.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Δεν περιλάβαμε το Sicario του Denis Villeneuve σε κάποια από τα μεγαλύτερα βραβεία και πιστεύω ότι θα είναι άδικο να τα πάρει. Όμως ο Καναδός αξίζει σίγουρα το βραβείο σκηνοθεσίας για την δουλειά του στο Sicario, αλλά και για το ότι οι Κάννες τον είχαν αδικήσει τα προηγούμενα χρόνια. Εναλλακτικές θα είναι λίγο πολύ ο οποιοσδήποτε δεν πάρει κάποιο από τα δύο μεγάλα βραβεία.

Βραβείο Σεναρίου

Εδώ είναι το μεγάλο βραβείο που με άνεση θα μπορέσει να χτυπήσει ο Λάνθιμος (και ο Φιλίππου) για το Lobster. Εναλλακτικές θα ήταν τα Dheepan και πολλά ακόμη από τα παραπάνω, με τον Λάνθιμο όμως να θεωρείται το φαβορί.

download (15)

 

Διαβάστε περισσότερα για: