Κάννες 2015: Lumiere 120 χρόνια σινεμά! Είδαμε τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ πλάι στους Coen, τους Dardenne και τους Taviani - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κάννες 2015: Lumiere 120 χρόνια σινεμά! Είδαμε τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ πλάι στους Coen, τους Dardenne και τους Taviani

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 18-5-2015 |

Μια μαγική εμπειρία μας περίμενε χτες στην μεγάλη αίθουσα του Φεστιβάλ που φέρει το όνομα Grand Theatre Lumiere. Η αίθουσα υποδέχτηκε έξι μεγάλα κινηματογραφικά αδέρφια. Οι αδερφοί Coen, πρόεδροι της επιτροπής του Μεγάλου Διαγωνιστικού υποδέχτηκαν μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ, τους αδερφούς Dardenne και τους αδερφούς Taviani, στην προβολή 110 ταινιών που γύρισε ο Luis Lumiere κυρίως μαζί με τον αδερφό του, αλλά και άλλους cameramen στους οποίος έδινε τις κάμερές του για να κινηματογραφήσουν εικόνες από όλο το κόσμο.

Screenshot from 2015-05-18 13:02:44

Το πρώτο βίντεο με τον πύργο του Άιφελ που τραβήχτηκε ποτέ

Οι ταινίες αποκαταστάθηκαν μόλις πέρσι και ψηφιοποιήθηκαν από την Γαλλική Cinemateque με πρόεδρο τον δικό μας Κώστα Γαβρά ενώ το υλικό θεωρείται ανεκτίμητης αξίας. Πριν πούμε όμως οτιδήποτε να θυμίζουμε ότι οι αδερφοί Lumiere εφήυραν το 1985 μια μηχανή που ονόμασαν cimematographe, την τωρινή κάμερα δηλαδή. Δεν ήταν οι μόνοι με παρόμοιες μηχανές, καθώς την εποχή εκείνη υπήρχαν ακόμη και συνέδρια φωτογράφων που παρουσίαζαν τις νέες τους μηχανές και τα αποτελέσματα που εκείνες έδιναν. Η μηχανή των Lumiere όμως ήταν αυτή που προσέφερε εντυπωσιακές εικόνες που για την εποχή ήταν επανάσταση. Χρησιμοποιώντας τις μηχανές τους οι αδερφοί Lumiere αλλά κυρίως ο Luis Lumiere έφτιαξαν τις πρώτες ταινίες, όντας οι πρώτοι κινηματογραφικοί σκηνοθέτες της ιστορίας του σινεμα. Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν στην προβολή του αποκαταστημένου υλικού, είναι όλες διάρκειας 50 δευτερολέπτων, καθώς μόνο τόσο μπορούσε να τραβήξει σε μία λήψη η κάμερα των Lumiere. Οι ταινίες που αποκαταστάθηκαν έχουν γυριστεί από το 1985 μέχρι το 1905, ενώ η πρωτοπορία τους είναι τεράστια, τόσο που δίκαια ο Luis Lumiere θεωρείται ο πατέρας του σινεμά.

Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν, περιλαμβάνουν την περιβόητη σκηνή με το τραίνο που τρόμαξε τους θεατές που είδαν την ταινία, όμως αυτό είναι μόνο ένα από τα μεγάλα κατορθώματα των Lumiere. Στα πρώτα φιλμάκια βλέπουμε ότι ο Luis Lumiere κινηματογραφούσε απλούς ανθρώπους στον δρόμο, εργάτες σε ώρα εργασίας ή εκδηλώσεις που γινόταν στο δρόμο της Lyon, από όπου κατάγεται.

Στην συνέχεια όμως ο Lumiere παρήγαγε υλικό καθαρά κινηματογραφικό! Έχουμε έτσι ταινίες που έχουν πλήρη σενάριο, έστω και 50 δευτερολέπτων με κυρίως αστεία περιστατικά ή φάρσες, ενώ έχουμε ακόμη το πρώτο sequel, το πρώτο remake, και τα πρώτα ειδικά εφέ της ιστορίας του σινεμά! Σε κάποιες μάλιστα από τις ταινίες η κίνηση της κάμερας και η τεχνική του Lumiere είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστα μέχρι ακόμη και σήμερα, ενώ τα ευτράπελα των ταινιών και ο σχολιασμός από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ των Καννών έκαναν την προβολή μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εμπειρία, πραγματικό σχολείο του σινεμά.

Screenshot from 2015-05-18 13:01:57

Η έκδοση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας για τον Lumiere

Μέσα στις ταινίες του Lumiere βλέπουμε πόλεις όπως η Lyon, το Παρίσι η Μασσαλία, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Βενετία και η Κωνσταντινούπολη. Όμως ο Lumiere εφοδίασε με κάμερες και αρκετούς συνεργάτες του, φτιάχνοντας το πρώτο σκηνοθετικό team της ιστορίας του σινεμά, με τους σκηνοθέτες να φτιάχνουν ταινίες σε Βιετνάμ, Κίνα, Αίγυπτο, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Αφρική. Την ίδια ώρα όλες αυτές οι ταινίες άρχισαν να προβάλλονται οργανωμένα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις δίνοντας στο κοινό την απίστευτη εμπειρία να δει χώρες τόσο μακριά από εκεί που κατοικεί, ακόμα και μέρη για τα οποία δεν έχει ακούσει τίποτα.

Οι προβολές γινόταν στα πρώτα σινεμά της ιστορίας που έφεραν τον τίτλο του Lumiere Cinematographe, με τον Luis Lumiere να ταξιδεύει τουλάχιστον σε Λονδίνο και Βερολίνο και να κινηματογραφεί τις πρώτες αυτές αίθουσες που πρόβαλαν τις ταινίες του, κάνοντας έτσι τις πρώτες ταινίες που ήταν προορισμένες για διαφήμιση.

Στις ταινίες του Lumiere από κάποια στιγμή και μετά βλέπουμε και τους πρώτους κινηματογραφικούς ηθοποιούς που παίζουν διάφορους ρόλους υπό τις οδηγίες του Lumiere, που συνήθως είναι βέβαια να παίζουν γρήγορα καθώς τα 50 δεύτερα ενός φιλμ είναι πολύ λίγα για την αφήγηση μιας ιστορίας.

Στην προβολή του 80 λεπτού υλικού το Φεστιβάλ των Καννών αποφάσισε να καλέσει όπως είπαμε τα έξι αδέρφια που έχουν μεγαλουργήσει και μεγαλουργούν στο σύγχρονο σινεμά (Coen, Dardenne, Taviani, τιμώντας έτσι τα αδέρφια Lumiere, τους εφευρέτες του σινεμά.

Δείτε βίντεο (πιο πάνω) και φωτογραφίες από την τελετή και από τις ταινίες των Lumiere.

1506868_919762024711401_6969466558501265877_n

Διαβάστε περισσότερα για: