ΕΘ 37: Γκλάμουρ & Κάννες συνέχεια: Γυναίκα εκδιώχθηκε από προβολή επειδή δε φορούσε τακούνια. Τι λέει η Emily Blunt - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ΕΘ 37: Γκλάμουρ & Κάννες συνέχεια: Γυναίκα εκδιώχθηκε από προβολή επειδή δε φορούσε τακούνια. Τι λέει η Emily Blunt

Eκτός Θέματος, Φεστιβάλ | 20-5-2015 |

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ξαναθήξει το θέμα του γκλάμουρ στο Φεστιβάλ των Καννών. Συγκεκριμένα τότε είχα μόλις δει γυρνώντας από την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, την φωτογραφία από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάζας, που γινόταν μέσα στα ερείπια. Οι συνειρμοί ήταν μεγάλοι αν αναλογιστεί κανείς, ότι ενώ κάπου σαν την Γάζα προβάλουν ταινίες και κάνουν Φεστιβάλ στις Κάννες ασχολούμαστε – όχι εμείς σαν Cinefreaks, αλλά πολλά μέσα – με το τι φόρεσαν οι διάσημοι (πιο καλά οι διάσημες) στο κόκκινο χαλί ή ποιος έβγαλε selfie ή όχι ενώ έχουν απαγορευτεί.

Η αλήθεια είναι ότι το Φεστιβάλ των Καννών πάντα ήταν η ψυχή του γκλάμουρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με το κόκκινο χαλί του να γίνεται γεγονός όχι κινηματογραφικό, αλλά μόδας από πολύ περασμένες δεκαετίες. Το Φεστιβάλ φέτος κυρίως με τις δηλώσεις περί selfie έφερε το θέμα στο προσκήνιο, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Φεστιβάλ να λέει ότι “Οι Κάννες πάντα ήταν γκλάμουρ και θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι”.  Το κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις αφορούν ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι κάτι που έχω βαρεθεί να το σχολιάζω, οπότε θα το αφήσω σε σας.

Το περιστατικό που δημοσιοποίησε το ScreenDaily όμως σήμερα, επανέφερε την συζήτηση για το γκλάμουρ και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο που θα μπορούσε αυτή να γίνει, στις συνεντεύξεις τύπου με εμάς να το μεταφέρουμε λίγο αργότερα και στις συνεντεύξεις που κάναμε σήμερα με σκηνοθέτες ταινιών του Un Certain Regard (τις οποίες θα δείτε τις επόμενες μέρες).

Το περιστατικό: Μία τουλάχιστον γυναίκα μεσήλικη προς ηλικιωμένη δεν είχε φορέσει τακούνια στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Carol. Δεν είναι ότι φορούσε ανεπίσημα παπούτσια ή σαγιονάρες. Απλά δεν φορούσε τακούνια. Τι πιο φυσιολογικό θα πει κανείς. Έλα που όμως στις Κάννες οι γυναίκες συνηθίζεται να προσέρχονται στο κόκκινο χαλί με τακούνια, ψηλά μάλιστα τις περισσότερες φορές, με τα φαινόμενα γυναικών να μην μπορούν χωρίς βοήθεια να ανέβουν τα σκαλιά να είναι συχνά πυκνά… Έτσι η γυναίκα που βρισκόταν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, δεν έγινε δεκτή στην προβολή, αν δεν άλλαζε παπούτσια για να βάλει τακούνια! Οι Κάννες είναι βέβαια το μέρος που μετά τις 4 το απόγευμα, δε μπορεί να πλησιάσει κάποιος το κόκκινο χαλί αν δεν είναι ντυμένος με κουστούμι για τους άντρες και επίσημο φόρεμα για τις γυναίκας… και τακούνια από ότι φαίνεται. Μέχρι και οι φωτογράφοι είναι υποχρεωμένοι στο κουστούμι.

Model Petra Nemcova poses on the red carpet as she arrives for the screening of the film "All is Lost" during the 66th Cannes Film Festival in Cannes May 22, 2013.          REUTERS/Yves Herman (FRANCE - Tags: ENTERTAINMENT)  - RTXZWW7

Το Φεστιβάλ των Καννών δεν αντέδρασε επίσημα στο γεγονός-καταγγελία. Ανεπίσημα βέβαια στήριξε την απόφαση για τον αποκλεισμό των flat παπουτσιών, και την υποχρέωση να φοράνε οι γυναίκες τακούνια στο κόκκινο χαλί, με κάποιον γνωστό του Φεστιβάλ να χαρακτηρίζει το γεγονός απαράδεκτο αν και σύνηθες, τονίζοντας ότι ακόμα και μεγάλες σε ηλικία γυναίκες που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να φορέσουν τακούνια, είναι έτσι υποχρεωμένες να το κάνουν.

Το συμβάν έφτασε μέχρι την συνέντευξη τύπου του Sicario, όπου η Emily Blunt έθεσε το θέμα πολύ σωστά και στην μεγάλη εικόνα του που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των γυναικών και την άνεση των … ποδιών, εκθέτοντας το Φεστιβάλ και κάνοντας τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου να ασχοληθούν με το θέμα. Δείτε τι είπε:

Για όσους δεν καταλαβαίνουν τα αγγλικά του βίντεο:

Είναι κάτι που πρέπει να βλέπουμε το 2015, ενώ προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερες γυναίκες στο σινεμά και την σκηνοθεσία ρώτησε ο δημοσιογράφος με την Blunt να απαντά “Όχι! Για να μαι ειλικρινής πιστεύω ότι όλοι πρέπει να φοράνε επίπεδα παπούτσια όλη την ώρα. Δεν θα πρεπε να φοράμε τακούνια. Αυτή είναι η δική μου οπτική. Προτιμώ να φορώ κοινά αθλητικά παπούτσια. Αυτό το γεγονός είναι πολύ απογοητευτικό προφανώς. Νομίζουμε ότι παρατηρούμε αυτά τα νέα κύματα ισότητας και τα κύματα απόψεων που θέλουν τις γυναίκες στο σινεμά το ίδιο ενδιαφέρουσες, όμως ακόμα και στην παρούσα ταινία ο χαρακτήρας μας προτάθηκε να είναι άντρας αντί για γυναίκα” με τον Villeneuve να συμπληρώνει ότι “Ξέρω ότι ο σεναριογράφος πιέστηκε αρκετές φορές να αλλάξει τον χαρακτήρα της Blunt και να τον κάνει άντρα. Όταν εγώ μπήκα στο project δεν ήθελα καμία αλλαγή στο σενάριο και τελικά έμεινε όπως ήταν.”

Με αυτά και μ’ αυτά η συζήτηση για το γκλάμουρ στις Κάννες άρχισε και συνδέθηκε άμεσα και με τον σεξισμό. Καλό μπορείς να το πεις…

 

Διαβάστε περισσότερα για: