Cinefreaks Θέμα: Η μετανάστευση στο σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Cinefreaks Θέμα: Η μετανάστευση στο σινεμά

Αφιερώματα | 5-5-2015 |

Κάθε πρώτη βδομάδα του μήνα, το Cinefreaks θα είναι εδώ να σας παρουσιάζει ένα θεματικό αφιέρωμα για θέματα που μας απασχολούν, είτε αυτά είναι στην επικαιρότητα, είτε όχι. Εδώ και καιρό θέλαμε να κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα σε πολλές ταινίες για την μετανάστευση, ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο και τον σύγχρονο άνθρωπο. Δεν μιλάμε για πρόβλημα, καθώς η μετανάστευση από μόνη της δεν είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον σίγουρα όχι για όσους μένουν στον τόπο τους. Η μετανάστευση είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους που δεχόμαστε καθημερινά στα νησιά μας, που φεύγουν με κίνδυνο της ζωής τους για ένα καλύτερο μέλλον, όπως το ίδιο πρόβλημα είναι η μετανάστευση για τον Έλληνα που φεύγει στο εξωτερικό για να δει μια άσπρη μέρα, χωρίς βέβαια να παίζει την ζωή του κορώνα γράμματα.

Κατά την διάρκεια της βδομάδας από σήμερα, μέχρι και την Κυριακή θα δούμε στην ειδική σελίδα του Cinefreaks ταινίες κυρίως μεγάλου αλλά και μικρού μήκους, άρθρα και άλλα πολλά για το φλέγον θέμα. Τα νέα θέματα κάθε μέρας θα τα βλέπετε κάθε μέρα στην κεντρική σελίδα του Cinefreaks, ενώ το σύνολο του αφιερώματος θα βρίσκεται στην ειδική σελίδα του αφιερώματος για την μετανάστευση.

Τα θεματικά αφιερώματα μας θα συνεχιστούν κάθε πρώτη βδομάδα του μήνα, και θα είμαστε σίγουροι ότι θα σας κρατήσουν μαζί μας, και θα σας κάνουν να δείτε μπόλικες ταινίες.

Βέβαια το θέμα που θα έχουμε κάθε φορά σε κάθε αφιέρωμα ίσως να είναι λίγο γενικό. Η μετανάστευση ας πούμε έχει πολλές παραμέτρους. Κάποιες από αυτές είναι ο ρατσισμός, το ξένο, η νοσταλγία. Εμείς στο αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας θα επικεντρωθούμε σε δημιουργήματα της έβδομης τέχνης που έχουν να κάνουν κυρίως με τους λόγους που κάνουν έναν άνθρωπο να μεταναστεύσει, το ταξίδι της φυγής και τα πρώτα βήματα ενός μετανάστη στην νέα του πατρίδα με τις πολλές δυσκολίες που έχουν αυτά.

Η αρχή έγινε σήμερα με τέσσερις ταινίες:

Welcome
Ο Μπιλάλ (Firat Ayverdi) είναι ένας Ιρακινός μετανάστης ο οποίος βρίσκεται “εγκλωβισμένος” σε μία γαλλική πόλη από την οποία δεν μπορεί να φύγει με κανέναν άλλο τρόπο, εκτός από το να διασχίσει το κανάλι, στην αντίπερα όχθη του οποίου βρίσκεται η Αγγλία. Η Αγγλία είναι ο προορισμός του, όχι μόνο διότι πιστεύει πως εκεί θα βρεί ευκολότερα δουλειά ως ποδοσφαιριστής αλλά κυρίως γιατί εκεί βρίσκεται η κοπέλα του, Μίνα.

To Welcome είναι μία πολύ δυνατή ταινία που προσεγγίζει όσο λίγες το θέμα της μετανάστευσης και το πως το αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ευρώπη σε επίπεδο κρατών αλλά και ανθρώπων.

Before Snowfall
Μία ταινία για το ταξίδι ενός Κούρδου για να βρει την αδερφή του που έχει φύγει στην Ευρώπη, ατιμάζοντας την τιμή της οικογένειάς του. Πέρα από την μετανάστευση, αυτή καθεαυτή, στην ταινία βλέπουμε τις παραδόσεις και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης του πρωταγωνιστή.

fr1

Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Zaman, από το Ιράκ στην Τουρκία, όπου βλέπουμε και την σκηνή της φωτογραφίας με τον πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα φορτηγό με πετρέλαιο. Το ταξίδι θα συνεχιστεί μέσα στην Τουρκία, ενώ θα δούμε τον Zaman και στα σύνορα του Έβρου να συλλαμβάνεται από Έλληνες αστυνομικούς, για να φτάσει τελικά μέχρι και την Νορβηγία.

The New World
Ωπ Ωπ και Κσουτ, είναι οι φράσεις που χρησιμοποιεί περισσότερο από όλες η Mirte για να απευθυνθεί στους μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο μεταναστών κοντά στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, όπου εργάζεται ως καθαρίστρια. Οι κρατούμενοι εκεί, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που βρέθηκαν χωρίς χαρτιά στην Ολλανδία και περιμένουν την απάντηση των αρχών στις αιτήσεις του για άσυλο. Η Mirte καθαρίζει τα πατώματα χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα αν αυτά έχουν σκόνη, τσίχλες ή αίματα από απόπειρες αυτοκτονίας μετά από απόρριψη κάποιας αίτησης για άσυλο.

At Home
Η ταινία του Aθανάσιου Καρανικόλα, δεν είναι για την μετανάστευση. Όμως δύσκολα μια ταινία περνά συναισθήματα ενός ανθρώπου που έχει ξεριζωθεί και έχει βρει μια νέα πατρίδα, για να αισθανθεί και πάλι ξένος στην νέα του πατρίδα, μετά από αρκετά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα για: