Cannes Μέρα 11η: MacBeth με Cotillard, Fassbender, περιβάλλον και τα βραβεία του Ένα Κάποιο Βλέμα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Cannes Μέρα 11η: MacBeth με Cotillard, Fassbender, περιβάλλον και τα βραβεία του Ένα Κάποιο Βλέμα

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 24-5-2015 |

H τελευταία μας μέρα στις Κάννες είχαν την τελευταία ταινία του διαγωνιστικού, ένα όμορφο ντοκιμαντέρ για ταινία λήξης καθώς και τα πρώτα βραβεία, για το Un Certain Regard και τις παράλληλες επιτροπές. Πάμε να δούμε τι έγινε στην 11η μέρα του Φεστιβάλ.

Θα αρχίσουμε ανάποδα από τα πολύ σημαντικά. Το βράδυ λοιπόν δόθηκαν τα βραβεία του Un Certain Regard. Τα βραβεία έδωσαν η επιτροπή που προέδρευσε η Isabella Rosellini και στην οποία συμμετείχε και ο δικός μας Πάνος Κούτρας.

Screenshot from 2015-05-24 17:22:42

Στο Ένα Κάποιο Βλέμμα λοιπόν είχαμε τον θρίαμβο του Rams από την Ισλανδία, με το The High Sun από την Κροατία να παίρνει το δεύτερο βραβείο. Δείτε όλα τα βραβεία του Un Certain Regard

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη του Cinefreaks με τον Dalibor Matanic του The High Sun

Πέρα από το “Ένα Κάποιο Βλέμμα” τα πρώτα βραβεία ήρθαν και στο διαγωνιστικό με της Οικουμενικής Επιτροπής και της Ένωσης Κριτικών. Εκεί νίκησαν τα Son of Saul και Mia Madre. Δείτε όλα τα βραβεία που δόθηκαν και διαβάστε τις Προβλέψεις μας λίγο πριν την απονομή

Η τελευταία ταινία του διαγωνιστικού που έκανε πρεμιέρα την 11η μέρα ήταν το Macbeth. Ένα από τα αριστουργήματα του William Shakespeare αποκτά μία ακόμη διασκευή. Με το κεντρικό cast να αποτελείται από δύο από τους μεγαλύτερους star  της εποχής μας. Ο λόγος φυσικά για τους Marion Cotillard και Michael Fassbender, που παίζουν το ζευγάρι MacBeth.

marion2

To MacBeth, είναι από τα πιο σκοτεινά, και σύμφωνα με πολλούς καλύτερα θεατρικά του Shakespeare, που χρονολογείται περί το 1606. Έρωτας, πόλεμος, φιλοδοξίες είναι τα κεντρικά του θέματα. Ο MacBeth είναι ένας γενναίος επιφανής στρατηγός της Σκωτίας στην μάχη με αντιφρονούντες του τωρινού βασιλιά του θρόνου. Μετά από μία μεγάλη μάχη που θα στεφτεί με επιτυχία θα πάρει την προφητεία ότι θα γίνει βασιλιάς κάποια μέρα. Η εξομολόγησή του στην γυναίκα του την Λαίδη MacBeth θα τον κάνει να αποφασίσει να πάρει στα χέρια του το μέλλον και να γίνει βασιλιάς σκοτώνοντας τον τωρινό βασιλιά και όποιον άλλο βρεθεί μπροστά του. Δείτε την κριτική μας για το MacBeth

H τελευταία ταινία που είδαμε στις Κάννες ήταν το Ice and the Sky, το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σαν ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Ο νικητής του Οσκαρ ντοκιμαντέρ λίγα χρόνια πριν για το “March of the Penguins”, επιστρέφει με την νέα του δουλειά, το Ice and the Sky που θα μας μεταφέρει και αυτό στους πάγους της Ανταρκτικής για να μας μεταφέρει όμως την ιστορία του Claude Lorius, ενός από τους σημαντικότερους παγολόγους στον κόσμο. Ο Lorius, τις δεκαετίες του 60 και 70 έκανε κάποιες εντυπωσιακές εξερευνήσεις στην Ανταρκτική, πατώντας πρώτος με τις ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε σε μέρη που πρώτη φορά πάτησε ανθρώπινο πόδι.

1432381157082_1268x0848_1432381432810

Ο Lorius μέσα από ένα τυχαίο γεγονός σκέφτηκε την πιο τρελή και ταυτόχρονα πιο καινοτόμα ιδέα της καριέρας του. Σκέφτηκε λοιπόν να αναλύσει τον πάγο της Ανταρκτικής με τέτοιο τρόπο ώστε να δει τα αέρια που βρίσκονταν στην ατμόσφαιρα εκατοντάδες ή και πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, κατασκευάζοντας ειδικά τρυπάνια που θα έπαιρναν δείγματα πάγου ακόμα και 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια των πάγων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, έδειξε τις εποχές των παγετώνων που περίπου κάθε 20000 χρόνια εναλλάσσονται στον πλανήτη μας με εποχές θερμού κλίματος, καθώς και τις συγκεντρώσεις των αερίων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε εποχή. Η έρευνα του επιστήμονα ήταν από τις κύριες έρευνες που απέδειξαν στην πράξη ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες επηρεάζει την κλιματική αλλαγή του πλανήτη και δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι συνέπειες δε που μπορεί να έχει ο πλανήτης θα είναι ακόμα πιο καταστροφικές στο μέλλον. Δείτε την κριτική μας για την ταινία.

Διαβάστε περισσότερα για: