Cannes 2015 - Μέρα πρώτη: Η τρελή επιτροπή και η καλούτσικη έναρξη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Cannes 2015 – Μέρα πρώτη: Η τρελή επιτροπή και η καλούτσικη έναρξη

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 14-5-2015 |

Με μια επιτροπή, που μάλλον δεν έχει δέσει ακόμα, έχει όμως κέφια και μία ταινία έναρξης που άφησε εν μέρει ικανοποιημένους ξεκίνησε το 68ο Φεστιβάλ των Καννών. Οι Cinefreaks βρισκόμαστε στις Κάννες και σας μεταφέρουμε κάθε νέο, τις κριτικές μας και συνεντεύξεις. Δείτε τι έγινε την πρώτη μέρα.

Δείτε τα πάντα για το Φεστιβάλ και όλες τις ταινίες, στην ειδική σελίδα του Cinefreaks για τις Κάννες.

Η μέρα άρχισε με την συνέντευξη τύπου όπου τα μέλη της επιτροπής έδωσαν το παρόν, για να μας αποκαλύψουν ότι γνωρίστηκαν και έκαναν την πρώτη τους συνάντηση χτες, ενώ όλοι ανυπομονούν να περάσουν 10 μέρες γεμάτες ταινίες, κάτι που συνήθως δεν το κάνουν. Αναλυτικά είπαν:

thumb

Joel Coen και Ethan Coen: “Ήμασταν πραγματικά ευτυχείς όταν πήραμε την κλήση από τον Thierry Fremaux. Θα είμαστε σε θέση φέτος να έρθουμε στις Κάννες και επιτέλους να δούμε πολλές ταινίες”, είπαν τα δύο αδέρφια, ενώ η συνεννόηση μεταξύ τους δεν φαίνεται να είναι ιδανική καθώς δεν είναι σίγουροι ότι θα τους αρέσουν οι ίδιες ταινίες, ενώ σχεδόν ποτέ δεν βλέπουν μαζί ταινία, χωρίς να ξέρει καν ο ένας τι προτιμά να βλέπει ο άλλος. Πάντως κανένας τους δεν βλέπει τηλεόραση…

Sophie Marceau: “Το ότι βρισκόμαστε στην Επιτροπή με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους μου δίνει πολύ ενέργεια. Και έχουμε και την υπέροχη τύχη να έχουμε το πρόσωπο της Ingrid Bergman να μας βλέπει παντού!”

Rokia Traoré: “Είμαι παθιασμένη με αυτό το πεδίο, τη μουσική, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το σινεμά. Νομίζω ότι όταν νιώθεις πάθος για κάτι, είναι μερικές φορές δύσκολο να βρείς το χρόνο να το απολαύσεις πραγματικά. Εδώ θα παρακολουθήσουμε όλες αυτές τις ταινίες και θα περάσουμε μερικές πραγματικά ιδιαίτερες στιγμές.”

Guillermo del Toro : “Ξέρω τι σημαίνει να επιλέγεσαι στις Κάννες! Άλλαξε τη ζωή μου. Αυτό το Φεστιβάλ είναι μια πραγματική γιορτή του κινηματογράφου, είναι μια τεράστια ευκαιρία στην καριέρα οποιουδήποτε να είναι ένα μέρος αυτής της περιπέτειας.” είπε ο del Toro ο οποίος μάλλον είχε απορρίψει στο παρελθόν μια δυο φορές συμμετοχή του σε επιτροπή καθώς όπως είπε ήταν σε δύσκολη φάση με γυρίσματα ή pre-production.

Jake Gyllenhaal : “Είχα την εξαιρετική τιμή να επιλεγώ μέλος αυτής της κριτικής επιτροπής και να περιβάλλομαι από λαμπρούς ανθρώπους που θαυμάζω πάρα πολύ. Βλέποντας όπως είμαι και λίγο Σουηδός, ελπίζω ότι μπορεί να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την Ingrid Bergman στην αφίσα του Φεστιβάλ” είπε ο Gyllenhaal για να προσθέσει ότι η μαμά του του ζήτησε αφίσα από τις Κάννες. Λίγο μετά δήλωσε πολύ τυχερός που θα δει τόσες ταινίες πριν από όλο τον υπόλοιπο κόσμο… και τζάμπα… τον συμπλήρωσε ο del Toro.

Sienna Miller : “Δεν έχω πάει ποτέ στις Κάννες, και νιώθω υπέροχα να είμαι μέρος αυτής της ομάδας των κινηματογραφιστών και ηθοποιών. Μου αρέσει το γεγονός ότι όλοι προέρχονται από διαφορετικούς ορίζοντες.”

Xavier Dolan : “Το Φεστιβάλ των Καννων με έχει τιμήσει ιδιαίτερα. Σήμερα είμαι εδώ για να ανακαλύψω ταινίες με την ιδιότητα του ανθρώπου που αγαπάει τι σινεμά. Η ευθύνη μου στην επιτροπή είναι να υπερασπιστώ ότι με αγγίζει σαν ανθρώπινη ύπαρξη.”

Rossy de Palma : “Όταν άκουσα την είδηση ​​σχετικά με την πρόσκληση να είμαι μέλος της Κριτικής Επιτροπής, του φώναξα« Yippee! Ειδικά λόγω των μελών της Κριτικής Επιτροπής!”

Και μετά ήρθε η πρεμιέρα, με το La Tete Haute να αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, όντας πάντως σίγουρα ένα δυνατό δράμα και έχοντας μια εξαίσια ερμηνεία. Δείτε την κριτική μας για το La Tete Haute

Στις ταινίες, πρεμιέρα έκανε σε δημοσιογραφική προβολή και το The Tale of Tales του Matteo Garrone. Το παραμύθι του Ιταλού με τους John C. Reilly, Salma Hayek, Shirley Henderson, Stacy Martin, Toby Jones, Vincent Cassel ήταν κάτι το πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα και άφησε και αυτό ανάμεικτες φωνές.

Δείτε την κριτική μας για το Tale of Tales.

Στα εκτός αιθουσών, το Φεστιβάλ από την πρώτη του μέρα σήμερα φάνηκε ανοργάνωτο καθώς η δεύτερη προβολή της ταινίας έναρξης ήταν σχεδόν άδεια την ίδια ώρα που ταινία του διαγωνιστικού στριμωχνόταν σε μικρή αίθουσα, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω πολλοί δημοσιογράφοι.

Έξω από το Palais… κλασσικά ο κόσμος ζητά προσκλήσεις, φέτος όμως έχει γίνει λίγο πιο δραματικός:

Διαβάστε περισσότερα για: