Top 10 - δέκα "φανταστικοί" αλλά υπέροχοι μουσικοί - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – δέκα “φανταστικοί” αλλά υπέροχοι μουσικοί

Top-10, Στήλες | 1-4-2015 |

Ο τίτλος έχει κάτι το διφορούμενο. Αφενός εννοούμε ότι είναι φανταστικοί σαν μουσικοί. Αφετέρου εννοούμε ότι είναι προϊόντα της φαντασίας του εκάστοτε σεναριογράφου. Είναι βιογραφικές ταινίες, αλλά όχι για υπαρκτά πρόσωπα.

Υπάρχει κάτι εκπληκτικά κινηματογραφικό στη ζωή κάθε μουσικού. Συνήθως είναι διχασμένοι ανάμεσα στο δημιουργικό μυαλό τους, και στον πραγματικό κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να είναι αρεστοί.

Οι μουσικοί θεωρούνται cool από τον περισσότερο κόσμο, και όλοι εμείς πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας αρέσουν οι μύθοι και οι ιστορίες γύρω από τη ζωή τους. Κάποιοι έχουν περισσότερο glamour. Άλλοι πάλι δίνουν μόνιμες μάχες με τις εξαρτήσεις τους, είτε από ουσίες είτε από ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλές ταινίες για μουσικούς, οι οποίες μας έχουν καλύψει διασκεδαστικά άλλα και συναισθηματικά. Πάμε να δούμε λοιπόν 10 από αυτές που μας άρεσαν, και έχουμε δει πολλές φορές, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για φανταστικά πρόσωπα.

10. Gloomy Sunday – Ein Lied von Liebe und Tod (Rolf Schübel, 1999)

Gloomy-Sunday-Ein-Lied-von-Liebe-und-Tod

Το “Gloomy Sunday” (Ein Lied von Liebe und Tod) είναι μία γερμανική ταινία σχετικά με ένα ερωτικό τραγούδι που γίνεται κατάρα. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη Βουδαπέστη, λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ένας νέος και γοητευτικός πιανίστας βρίσκει δουλειά σε ένα εστιατόριο, και καταλαβαίνει ότι αποτελεί εμπόδιο στην ερωτική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη και μίας σερβιτόρας. Από εμπόδιο γίνεται το τρίτο πρόσωπο, και οι τρεις μαζί αποκτούν μία σχέση που φαινομενικά καλύπτει τους πάντες.

Η ταινία εστιάζει κυρίως στη σχέση μεταξύ αυτών των τριών χαρακτήρων, αλλά το back-story της υπόθεσης είναι η δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί στο να βρουν δουλειά.

9. Kolya (Jan Sverák, 1996)

Kolya

Ο Louka είναι πρώην μέλος φιλαρμονικής ορχήστρας, ο οποίος έχασε τη θέση του, επειδή η κομμουνιστική πολιτική της Τσεχίας, εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο. Σαν αποτέλεσμα ο Louka παίζει σε γάμους και κηδείες, χωρίς να έχει αυτοκίνητο, έχοντας πάρα πολλά χρέη.

Στην προσπάθειά του να αποκτήσει κάποια λεφτά και να μειώσει τα χρέη του, πείθεται από έναν υπάλληλο νεκροταφείου, να παντρευτεί μία Ρωσίδα, η οποία θέλει να αποκτήσει πολιτικά χαρτιά. Εκείνος διστακτικά συμφωνεί, και μόλις όλα είναι εντάξει, εκείνη πεθαίνει και ο Louka παίρνει υπό την προστασία του των 5 ετών γιο της, ο οποίος μιλά μόνο Ρωσικά.

Είναι μία συναισθηματικά όμορφη ιστορία, της οποίας η μουσική είναι από τις καλύτερες. Στο μουσικό θέμα της ταινίας, έχουν συμμετάσχει διάσημοι συνθέτες από την Τσεχία, όπως οι  Dvořák, Suk, Fibich, και Smetana.

8. Bikur Ha-Tizmoret (Eran Kolirin, 2007)

Bikur-Ha-Tizmoret

Σε αυτή την αναπάντεχη κωμωδία, η ορχήστρα της Αστυνομίας της Αιγύπτου, χάνεται κάπου στο Ισραήλ, ενώ βρίσκεται καθ’ οδών προς ένα αραβικό κέντρο στο οποίο θα συμμετέχουν μουσικά. Βρίσκονται σε μία ερημική σχετικά πόλη, όπου θα συναντήσουν τον ιδιοκτήτη ενός cafe, ο οποίος τους προσφέρει στέγη μέχρι και την επόμενη μέρα, ανάμεσα στους βαριεστημένους πελάτες του καταστήματος.

Μπορεί σαν υπόθεση να μη σας λέει και πολλά, αλλά η δομή της ταινίας, την κάνει ξεχωριστή. Καθώς τα στερεότυπα παρουσιάζονται με χιουμοριστικό τρόπο, θα δείτε  Αιγύπτιους και Ισραηλίτες να βρίσκουν δυσκολίες επικοινωνίας, ανεξαρτησίας και εξουσίας. .

7.Once (John Carney, 2006)

Once

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,