Το Ουκρανικό σινεμά σε κρίση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Ουκρανικό σινεμά σε κρίση

Ειδήσεις | 21-4-2015 |

“Ενός κακού μύρια έπονται” είχε πει ο Σοφοκλής, και δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μην ισχύσει αυτό και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Οι πολεμικές συρράξεις με την Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας έχουν τις επιπτώσεις τους και στη κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας.

Στα πλαίσια των γενικότερων μέτρων λιτότητας, που αποφασίστηκαν στο Κίεβο, έχουμε και την σημαντική μείωση των δαπανών, που προορίζονται για το σινεμά, μέσω του αντίστοιχου κέντρου κινηματογράφου, του Ukraine National Film Agency, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αδυνατεί να χρηματοδοτήσει νέα projects.

Aνάμεσα στους “πληγέντες” κινηματογραφιστές εντοπίζουμε και τον Miroslav Slaboshpytskiy, δημιουργό του The Tribe, που είχε αποσπάσει το μεγάλο βραβείο των κριτικών πέρυσι στις Κάννες, ενώ το είχαμε δει και στη Θεσσαλονίκη. H νέα του ταινία, Luxembourg, αναμενόταν να λάβει χρηματοδότηση, κάτι που όμως δεν είναι βέβαιο με τα νέα δεδομένα…

Ο προϋπολογισμός του Ukraine National Film Agency για το 2015 θα είναι 1.8 εκατομμύρια λίρες δεν μπορούν να καλύψουν ταινίες, που ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει για την χρηματοδότηση τους, με τις σχετικές ανάγκες να αγγίζουν τα 3.5 εκατομμύρια λίρες. Ο επικεφαλής του οργανισμού  Filipp Ilyenko  δηλώνει πως η Ουκρανική Κυβέρνηση σε συνεργασία με εκείνους κάνουν ότι μπορούν για την ομαλή χρηματοδότηση του Ουκρανικού σινεμά, αναζητώντας και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

[via]

Διαβάστε περισσότερα για: , ,