Πρώτη φορά γυναίκα σκηνοθέτης θα ανοίξει το Φεστιβάλ των Καννών: Το "La Tete haute" της Emmanuelle Bercot - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πρώτη φορά γυναίκα σκηνοθέτης θα ανοίξει το Φεστιβάλ των Καννών: Το “La Tete haute” της Emmanuelle Bercot

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 13-4-2015 |

Την μεγαλύτερη κινηματογραφική έκπληξη των τελευταίων μηνών μας επιφύλασσε για σήμερα το Φεστιβάλ των Καννών και ο κορυφαίος παράγοντάς του Thierry Fremaux. Έτσι το φετινό Φεστιβάλ αντί να ανοίξει με μία ταινία με πολλούς stars, όπως έγινε τα τελευταία αρκετά χρόνια, με ταινίες, όπως τα “Midnight in Paris,” “Moonrise Kingdom,” “The Great Gatsby,” “Grace of Monaco”, ανοίγει με την νέα ταινία της ηθοποιού και σκηνοθέτη Emmanuelle Bercot, με τίτλο “La tête haute”. Οι επικρίσεις που δέχτηκε ο Fremaux, με την περσινή επιλογή του “Grace of Monaco”, που χαρακτηρίστηκε η χειρότερη ταινία έναρξης που είδε ποτέ το Φεστιβάλ, ενώ δεν κατάφερε να πάρει καν διανομή στις ΗΠΑ, καθώς θα προβληθεί σαν τηλεταινία, σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτή την απόφαση. Μάλιστα η ομάδα του Φεστιβάλ, φέραιται να αναζητούσε εναγωνίως μία Γαλλική ταινία για να ανοίξει το Φεστιβάλ, κάτι που δεν έχει γίνει από το 2005, με το “Lemming” του Dominik Moll.

Δείτε επίσης: Τι θα δούμε φέτος στις Κάννες; Oι Ελληνικές ταινίες και τα μεγάλα αστέρια: 30 + 3 ταινίες που πρέπει να προσέξεις 

Μεγάλο ρόλο βέβαια έπαιξε σίγουρα το φύλο της σκηνοθέτη, καθώς οι Κάννες φαίνεται όπως γράψαμε και προχτές, ότι δύσκολα θα έχουν πολλές γυναίκες σκηνοθέτες στο πρόγραμμα, την ίδια ώρα που η Berlinale έδειξε το δρόμο λίγους μήνες πριν αγκαλιάζοντας την δουλειά πολλών σκηνοθετριών. Μάλιστα μετά το Φεστιβάλ της Γερμανικής πρωτεύουσας που άνοιξε με τον Nobody Wants the Night, της Isabel Coixet, οι Κάννες έπρεπε επιτέλους μετά από 68 χρόνια, να έχουν για πρώτη φορά γυναίκα σκηνοθέτη στην Ταινία Έναρξης.

LA TÊTE HAUTE  de Emmanielle Bercot LES FILMS DU KIOSQUE

“Η επιλογή της ταινίας μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τους κανόνες που γενικά εφαρμόζονται στην Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών. Είναι μια καθαρή αντανάκλαση της επιθυμίας μας να δούμε το Φεστιβάλ να ξεκινάει με ένα διαφορετικό έργο, ταυτόχρονα θαρραλέο και συγκινητικό. Η ταινία της Emmanuelle Bercot κάνει σημαντικές δηλώσεις για τη σύγχρονη κοινωνία, πατώντας πάνω στα βήματα του μοντέρνου σινεμά. Επικεντρώνεται σε παγκόσμια κοινωνικά θέματα, κάνοντάς το τέλεια επιλογή για το παγκόσμιο κοινό των Καννών.” είπε ο Thierry Fremaux, ανακοινώνοντας την ταινία.

To “La Tête Ηaute” αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία, από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς μια δικαστής ανηλίκων και κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να τον σώσει. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Catherine Deneuve,  Rod Paradot, Sara Forestier.

Η Emmanuelle Bercot πέρα από σκηνοθέτης είναι και γνωστή ηθοποιός που υπάρχει μάλιστα περίπτωση να δούμε και σε με αυτόν τον ρόλο στο Φεστιβάλ, στο Mon roi, της Maïwenn. Η Bercot, είναι γνωστή του Φεστιβάλ, καθώς κέρδισε βραβείο το 1997 με την μικρού μήκους ταινία της, “Les Vacances”, ενώ το 2001 συμμετείχε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα με την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το “Clément“. Τελευταία της ταινία ήταν το “Elle s’en Va” επίσης με την  Catherine Deneuve, και προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η απόφαση της ταινίας έναρξης φαίνεται πως δυσκόλεψε το Φεστιβάλ, καθώς αυτή συνήθως γίνεται γνωστή τον Μάρτιο και όχι λίγες μόνο μέρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος που θα γίνει την Πέμπτη. Το “La tête haute”, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν πέρα από ταινία έναρξης, θα είναι και ταινία του διαγωνιστικού. Θα το μάθουμε την Πέμπτη στις 12, ζωντανά από το Cinefreaks.

Μέχρι τότε δείτε τις 30+3 ταινίες που ελπίζουμε να δούμε στις Κάννες.

Διαβάστε περισσότερα για: