Όταν οι πρόγονοι του Ben Affleck, είχαν σκλάβους και αυτός πήγε να το κρύψει - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όταν οι πρόγονοι του Ben Affleck, είχαν σκλάβους και αυτός πήγε να το κρύψει

Ειδήσεις | 24-4-2015 |

Ή αλλιώς “αμαρτίες γονέων”, ή αλλιώς “Σκάνδαλο Sony: Κεφάλαιο …” (στις τελείες βάλτε ό,τι αριθμό θέλετε). Οι υποκλοπές στη Sony φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό, και έτσι έχουμε πλέον ακόμα μία διαρροή, η οποία φαίνεται να βάζει τον νέο Batman σε μία πολύ δυσάρεστη θέση.

Πέρσι το PBS φιλοξενούσε την εκπομπή, “Finding Your Roots”, στην οποία ο καθηγητής του Harvard, Henry Louis Gates Jr. καλούσε διάσημους, και έβρισκε τις ρίζες τους.

Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής ήταν καλεσμένος και ο Ben Affleck, και εξαιτίας των mails που δημοσιεύθηκαν στο Wikileaks, μάθαμε ότι ο ηθοποιός πίεσε τους δημιουργούς της εκπομπής, να “κόψουν” τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ένας από τους προγόνους του είχε σκλάβους.

Ο Gates σε mail του αναφέρει σχετικά: “Ένας από τους καλεσμένους μας, μας ζήτησε να επεξεργαστούμε κάτι σχετικό με τους προγόνους του. Το γεγονός ότι είχαν σκλάβους. Τώρα, 4 ή 5 από τους καλεσμένους μας, κατάγονται από ιδιοκτήτες σκλάβων, συμπεριλαμβανομένου και του Ken Burns. Δεν μας έχει συμβεί ξανά να λογοκρίνουμε ή να επεξεργαστούμε κάτι που βρίσκουμε. Είναι μεγάλος σταρ. Τι να κάνουμε;”

Σε δήλωση που υπερασπιζόταν την απόφαση να “κόψουν” τις πληροφορίες αυτές από το επεισόδιο, PBS and Gates δήλωσαν ότι, καθηγητής και παραγωγοί οδηγήθηκαν σε μία ανεξάρτητη απόφαση σύνταξης της εκπομπής. Αλλά μέχρι εδώ, σχετικά ok.

Αυτό το οποίο έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες τους πάντες, είναι η απόφαση του Affleck. Ο ίδιος απάντησε μέσω δημοσίευσης στην προσωπική του σελίδα στο facebook: “Μετά από μία εξονυχιστική έρευνα για τους προγόνους μου για το “Finding Your Roots,” ανακαλύφθηκε ότι μακρινοί μου συγγενείς είχαν δούλους. Ντράπηκα. Και μόνο η σκέψη μου άφησε μία άσχημη γεύση στο στόμα. Ο Skip (ο Gates δηλαδή) αποφάσισε αυτό να μπει στην εκπομπή. Τον πίεσα όπως πιέζω και έναν σκηνοθέτη σχετικά με το ποια πλάνα μου θα χρησιμοποιήσει. Αυτό λέγεται διαδικασία συνεργασίας. Ο Skip συμφώνησε μαζί μου, σχετικά με αυτό, και σε άλλα διαφωνήσαμε. Στο τέλος ήξερα τι θα χρησιμοποιηθεί. Είναι περήφανος που είμαι φίλος του και που συμμετείχα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν ήταν ένα πρόγραμμα ειδήσεων. Το “Finding Your Roots” είναι μία εκπομπή όπου εθελοντικά παρέχει πολλές πληροφορίες για την οικογένειά σου, πράγμα που μπορεί να σε κάνει ευάλωτο. Το συμπέρασμα είναι ότι εκείνοι δεν θα είναι ανειλικρινής και θα σεβαστούν τη θέληση σου να συμμετέχεις, καθώς και δεν θα εντάξουν πράγματα που θα ρεζιλέψουν την οικογένειά σου.

Μετανιώνω την αρχική μου σκέψη, ότι το θέμα της σκλαβιάς δεν έπρεπε να εμπεριέχεται. Δεν μας αξίζει ούτε έπαινος ούτε φταίξιμο για τους προγόνους μας, και ο βαθμός ενδιαφέροντος σε αυτή την ιστορία, καταδεικνύει ότι σαν έθνος, ακόμα μας καταδιώκει η φρικτή κληρονομιά της σκλαβιάς. Είναι μία έρευνα που αξίζει να συνεχιστεί. Χαίρομαι που η ιστορία μου, έστω κι έτσι, θα συμβάλλει στη συζήτηση. Όσο και να μη μου αρέσει που είναι πρόγονός μου, είναι χαρούμενος που αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας μπορεί να συζητηθεί.”

Θα συμφωνήσω μόνο στα αγνά κίνητρα του Affleck. Σε μία εποχή που τα πάντα κοντρολάρονται από τα social media, μία τέτοια δήλωση είναι κλισέ. Τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Διαβάστε περισσότερα για: