Ο Robin Williams απαγορεύει την μεταθανάτια εμπορική του εκμετάλλευση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Robin Williams απαγορεύει την μεταθανάτια εμπορική του εκμετάλλευση

Ειδήσεις | 7-4-2015 |

Η οικογένεια του Robin Williams συγκεντρώθηκε σε μια αίθουσα δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο για να διαφωνήσει στον διαμερισμό της περιουσίας του θανόντα, όπως κοσμήματα και αναμνηστικά. Δυστυχώς, η διαφωνία αυτή επισκίασε μία από τις πιο καινοτόμες πλευρές του Robin Williams σχετικά με την κληρονομούμενη περιουσία, η οποία θα μπορούσε να γίνει το παράδειγμα και για άλλες διασημότητες που ετοιμάζουν τις διαθήκες τους. Άλλωστε, ένα πράγμα που η γυναίκα του και τα παιδιά του δεν θα διεκδικούν στα δικαστήρια είναι η άυλη περιουσία του ηθοποιού όπως το δικαίωμα του στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με μία έρευνα στην διαθήκη του Robin Williams, ο ηθοποιός κληροδότησε όλα τα πνευματικά δικαιώματα του, όπως το όνομα του, την υπογραφή του, τις φωτογραφίες του και άλλα παρόμοια στο ίδρυμα Windfall, μία φιλανθρωπική οργάνωση που οργανώθηκε από την νομική εταιρεία που εκτελεί την διαθήκη του.

Υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές που προκύπτουν από αυτόν τον όρο. Η πρώτη απαγορεύει την εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση της δημοσιότητας του Robin Williams για 25 χρόνια μετά τον θάνατο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες διαφημίσεις που να αφορούν τον ηθοποιό τουλάχιστον ως τις 11 Αυγούστου 2039. Ο όρος, επίσης, αποτρέπει κάποιον να αναπαράγει ακόμα και ολόγραμμα του ηθοποιού ενώ αυτός έκανε κάποιο νούμερο σε ζωντανές εμφανίσεις του σε standup comedy ή και να τον τοποθετήσουν ψηφιακά σε κάποιο νέο φιλμ. Ίσως, ο ηθοποιός είχε στο μυαλό του τίποτα καινοτόμες τεχνολογίες που θα είχαν την δυνατότητα να “ανασταίνουν” νεκρές διασημότητες και ευελπιστούσε να αποφύγει κάτι που θα αμαύρωνε την προσωπικότητα του.

Η δεύτερη πτυχή αφορά την μακροπρόθεσμη φορολόγηση των εσόδων και εφόσον ο διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα η κατάσταση είναι ήδη μελετημένη. Άλλωστε, έχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με την περιουσία του Michael Jackson και την αμερικάνικη εφορία. Προφανώς ο Williams ήθελε να αποφύγει μια παρόμοια κατάληξη αφού θα αντιλήφθηκε ότι υπάρχει μεταθανάτιος κίνδυνος ενδεχόμενης εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων. Σε περίπτωση που το ίδρυμα Windfall κριθεί ακατάλληλο από την εφορία σχετικά με τις φιλανθρωπικές του ρυθμίσεις τότε η διαχείριση της πνευματικής περιουσίας του θανόντα θα μεταβιβαστεί σε κάποια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση αντίστοιχου σκοπού.

Διαβάστε περισσότερα για: