Οι ταινίες μας, πριν και μετά την επεξεργασία του χρώματος (video) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι ταινίες μας, πριν και μετά την επεξεργασία του χρώματος (video)

Inside Cinema, Στήλες | 3-4-2015 |

Σαν μέρος της εξόδου της ταινίας του μικρού μήκους, “Lily in the Grinder,” ο κινηματογραφιστής Michael Morgenstern (“Shabbat Dinner”) μοιράστηκε με το κοινό, ένα βίντεο με τις διαφορές της ταινίας του, από το πρωταρχικό υλικό, μέχρι και το τελικό προϊόν, κυρίως πάνω στο θέμα του χρώματος και του φωτός της ταινίας. Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Morgenstern, το film παρουσιάστηκε σε πολλά φεστιβάλ και ήταν και υποψήφιο για το HBO Greenie Award, και αφορά την ιστορία του Ryan ο οποίος αναζητά το νόημα της ζωής του, στη Νέα Υόρκη.

Στο blog του, ο Morgenstern μοιράστηκε τα στάδια από τα οποία πέρασε η ταινία του, μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας μας την δυνατότητα να μάθουμε τα 5 βασικά στάδια του χρωματισμού και φωτισμού μίας ταινίας, στο μετά την παραγωγή στάδιο.

Στο blog του, ο σκηνοθέτης παραθέτει τα κάτωθι:

1. Επαναπροσδιορισμός κάδρου (Reframing): Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο διευθυντής φωτογραφίας Judy Phu (ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που έχω δουλέψει ποτέ) και εγώ, δημιουργήσαμε μία γλώσσα σχετικά με την σύνθεση στο υλικό μας. Την περισσότερη σημασία τη δώσαμε στην σύγκριση μεταξύ των κάδρων, και θέλαμε η σύνθεση να είναι ακριβής. Εκείνη χρησιμοποίησε φαρδιά κάδρα, τα οποία μεγαλώσαμε περισσότερο, δημιουργώντας ένα μυστηριώδες εφέ, γύρω στο 6:07.

2. Σύνθεση (Compositing): Για να κάνουμε τον κόσμο, ημιδιάφανο, τραβήξαμε ένα άδειο πλατό στο background και το προσθέσαμε έπειτα στο βίντεο. Επίσης, προστέθηκε βροχή ((8:05), ένα χαλί στο πάτωμα (4:47), ένας χαρακτήρας σε φωτογραφία (8:55) ακόμα και ένα βιβλίο πάνω στο τραπέζι, που δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε εγκαίρως (2:14).

Μας πήρε βέβαια κάποιες μέρες να απομακρύνουμε μία μύγα από ένα πλάνο (10:20). Είναι χειμώνας, δεν υπάρχουν μύγες. Λάθη μπορούν να διαγραφούν κατά την επεξεργασία. Απλά παίρνει πολύ χρόνο.

3. Σταθεροποίηση και προσθήκη κίνησης κάμερας (Stabilizing and adding shake): Το πρόγραμμά μας ήταν απάνθρωπα μικρό, και δεν μας επέτρεπε να πραγματοποιήσουμε όσες λήψεις θέλαμε. Το αγαπημένο μου effect: δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να κάνουμε τα αργά πλάνα που θέλαμε. Οπότε βάλαμε την κάμερα να τραβάει γρηγορότερα, μεγαλώσαμε το κάδρο, και κινηθήκαμε πιο αργά προς τα μπρος, και με όλα αυτά φαίνεται να έχει γυριστεί χωρίς καν κόπο (12:10). Προσθέσαμε επίσης και τρέμουλο στη σκηνή με το ηλιοβασίλεμα.

4. Μείωση αποκλίσεων (Removing strobing): Αφαιρέσαμε κάποια αντικείμενα από τις σκηνές τις κρεβατοκάμαρας (4:47). Φαίνεται εύκολα στο βίντεο. Αυτό έγινε με διάφορες απομονώσεις.

5. Χρωματική διόρθωση (Color correction): Προσπαθούσα να πετύχω ένα εφέ τύπου Instagram. Μπορείς κανείς να καταλάβει την προσθήκη αυτών των εφέ κοιτώντας προσεκτικά το φως στα πρόσωπα των ηθοποιών.

Οι τεχνικές αυτές να ξέρετε, είναι τα κοινά στάδια που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ταινίες που βλέπουμε πλέον στις αίθουσες.