ΕΘ 35: Ο σεξισμός στην πασαρέλα του Hollywood σε νέα επεισόδια - Cate Blanchett, Kevin Spacey, Mark Rufallo, Scarlett Johansson - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ΕΘ 35: Ο σεξισμός στην πασαρέλα του Hollywood σε νέα επεισόδια – Cate Blanchett, Kevin Spacey, Mark Rufallo, Scarlett Johansson

Eκτός Θέματος | 27-4-2015 |

Για τον σεξισμό στο σινεμά το Hollywood, την κοινωνία, τα έχουμε πει πολλές φορές. Τα είπαμε για την κριτική που επικέντρωσε στον κώλο της Olivia Wilde, τα είπαμε για την Marvel και το σχέδιο του Manara για την Spiderwoman, τα είπαμε για το γυμνό hackάρισμα της Jennifer Lawrence και για τις απειλές στην Emma Watson, και τον μισογυνισμό. Είναι θετικό που το θέμα επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα του κινηματογράφου και ειδικά στο χώρο του Hollywood, της μεγαλύτερης βιομηχανίας του χώρου στον κόσμο.

Το θέμα λοιπόν τελευταία έχει έρθει στο κόκκινο χαλί, με την συμπεριφορά των δημοσιογράφων, των οπερατέρ και των ίδιων των ηθοποιών να είναι τελείως διαφορετική σε άντρες και γυναίκες που κάνουν πασαρέλα  στο χαλί των μεγάλων βραβείων, των gala ή των Φεστιβάλ. Όταν ένας άντρας ηθοποιός βγαίνει στο κόκκινο χαλί, τον βγάζουν φωτογραφίες, αλλά κανένας δεν του ζητά να πάρει περίεργες πόζες, και σίγουρα όταν το μικρόφωνο βρεθεί μπροστά του, δύσκολα θα ακούσουμε ερωτήσεις του στυλ “Τι φοράς;”, “Πως προετοιμάστηκες για την τελετή;”, “Ποιος έκανε τα μαλλιά σου;” κλπ. Όταν μάλιστα το κάνει κάποιος αυτό σε έναν άντρα, εκείνος φυσικά εκνευρίζεται και λέει στην δημοσιογράφο ότι το μέσο του, το buzzfeed, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι “fucked up” όπως είπε ο Kevin Spacey, όταν ρωτήθηκε για τo πεντικιούρ του! Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο:

Προφανώς οι ίδιες ερωτήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε Oscars και παρεμφερή βραβεία, σε γυναίκες. Και να θεωρούνται φυσιολογικές, γιατί ο κόσμος θέλει την γυναίκα και μόνο την γυναίκα, την κοκέτα που θα νοιάζεται για τα συγκεκριμένα πράγματα και που δεν θα προσβάλλεται όταν την ρωτούν τόσο έντονα για άλλα πράγματα πέρα από την δουλειά της, που είναι στην προκειμένη περίπτωση οι ταινίες που παίζει.

Κάποιες βέβαια δεν έχουν θέμα και σε παρόμοιες περιπτώσεις όχι απλά θα μιλήσουν, αλλά θα διαμαρτυρηθούν έντονα. Ο λόγος φυσικά για την Cate Blanchett που σε πρόσφατη εκδήλωση βραβείων διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν ο οπερατέρ έκανε ένα πλάνο στο φόρεμα της ανεβαίνοντας από πάνω προς τα κάτω, με τον χαρακτηριστικό τρόπο. Δείτε το βίντεο:

Το “Το κάνεις αυτό και στους άντρες” προκάλεσε για λίγο αμηχανία στην δημοσιογράφο που το έριξε τελικά στον κακό οπερατέρ. Η Blanchett όμως είναι η εξαίρεση που αντιστέκεται στον κανόνα του ότι οι γυναίκες είναι εκείνα τα λαμπερά αντικείμενα που θαυμάζουμε μεν στα Oscar, αλλά παραμένουν αντικείμενα.

Τελευταίο περιστατικό που με έκανε να γράψω και αυτό το Εκτός Θέματος, είναι μαι συνέντευξη για το Avengers: Age of Ultron. Όχι, όχι αυτή στην οποία Chris Evans και Jeremy Renner αποκαλούν slut και whore την Black Widow, με απίστευτη ελαφρότητα, για να συζήσουν μετά συγνώμη, αλλά αυτή της Scarlett Johansson με τον Mark Ruffalo. Εκεί η δημοσιογράφος, μιμείται την δημοσιογράφο του buzzfeed στο περιστατικό με τον Kevin Spacey και κάνει στον Ruffalo τις ερωτήσεις που είναι να κάνει στην Johansson. Δείτε το βίντεο:

Το αποτέλεσμα, εδώ είναι διαφορετικό και αρκετά πιο αστείο, καθώς ο Ruffalo προσπαθεί να απαντήσει και μας δείχνει για ακόμα μια φορά γιατί είναι από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς στο Hollywood. Το θέμα βέβαια παραμένει και η ερώτηση που τίθεται μοιραία είναι το αν θέλουμε απλά τους ίδιους κανόνες για άντρες και γυναίκες ή αν θέλουμε να σταματήσουμε τις γελοιότητες των κόκκινων χαλιών και του star system και να μιλήσουμε παραπάνω για τέχνη.