ΕΘ 33: Ο αντι-gay νόμος της Ιντιάνα, η πίτσα, οι μεσαιωνικοί συντηρητικοί και το Hollywood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ΕΘ 33: Ο αντι-gay νόμος της Ιντιάνα, η πίτσα, οι μεσαιωνικοί συντηρητικοί και το Hollywood

Eκτός Θέματος | 8-4-2015 |

Για όσους δεν παρακολουθείτε την διεθνή επικαιρότητα ας κάνουμε μια εισαγωγή. Η Ιντιάνα, λίγες μέρες πριν ψήφισε έναν απαράδεκτο νόμο, με τον οποίο κάποιος εργαζόμενος ή κάποια εταιρία, μπορεί να αρνηθεί την υπηρεσία που προσφέρει αν ο πελάτης ή κάποια δραστηριότητά του είναι ενάντια στα θρησκευτικά πιστεύω του επιχειρηματία ή εργαζόμενου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι gay πλέον στην Ιντιάνα, δεν μπορείς να πας να φας σε κάποια εστιατόρια καθώς εκείνα σου αρνούνται την εξυπηρέτηση. Βέβαια οι θρησκείες λένε πολλά διάφορα ακόμα σε σχέση με όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα, πέρα από τον αποκλεισμό των gay (που και γι’ αυτόν υπάρχουν διχογνωμίες στο τι λέει η Βίβλος – αλλά δεν είναι το θέμα μας εκεί). Ο λόγος πέρι gay και αποκλεισμού τους γίνεται γιατί στο νομοσχέδιο, που είναι πλέον νόμος προωθήθηκε από υπερσυντηριτικούς πολιτικούς, ακριβώς με αυτόν τον σκοπό: την προάσπιση των δικαιωμάτων των πιστών, όπως λένε οι υπέρμαχοι του νόμου, να μην κάνουν αμαρτίες σύμφωνα με τις θρησκείες τους.

Εκ πρώτης όψης το θέμα μοιάζει πολύ γελοίο, καθώς πρόκειται για άλλη μία δράση του Tea Party, του υπερσυντηριτικού κομματιού των ρεπουμπλικάνων δηλαδή, που προσπαθεί λίγο ή πολύ να προωθήσει μια Αμερική με Χριστιανικό (κατά τον Ισλαμικό) νόμο. Όταν όμως τέτοια πράγματα γίνονται νόμοι, το πράγμα σταματά να είναι αστείο. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που προωθούν τέτοιες απόψεις λέγοντας πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους gay, ότι έχουν gay φίλους, και ότι απλά είναι υπέρ του δικαιώματος των πιστών προς τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις και συνήθειες.

Η εφαρμογή του νόμου δεν άργησε να έρθει. Έτσι μια πιτσαρία στην Indiana αρνήθηκε να σερβίρει gay ανθρώπους, βγάζοντας ανάλογη ανακοίνωση. Μία εκ των υπαλλήλων της δε, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, έγινε το πρόσωπο του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι “ο νόμος μπορεί να μου δώσει την δυνατότητα να μην σερβίρω σε ένα gay γάμο, κάτι που θα ήταν πολύ άβολο για μένα για θρησκευτικούς λόγους.”

Η συγκεκριμένη υπάλληλος της πιτσαρίας της Indiana, έγινε διάσημη καθώς μετά από αυτήν την μινι-συνέντευξη έγινε μόνιμος κάτοικος των πάνελ συντηρητικών σταθμών με πρωτοστάτη βέβαια το Fox. Οι δημοσιογράφοι του Fox, υπερασπίστηκαν με πάθος τον νόμο, προβάλλοντας τα επιχειρήματα των υπερμάχων του, λέγοντας ότι ο νόμος ψηφίστηκε όχι για να δώσει πάτημα στις διακρίσεις ενάντια σε gay, αλλά για να προστατέψει θεμελιώδη δικαιώματα των πιστών. Για όποιον δε βαριέται ας δει την προπαγάνδα του Fox στο βίντεο. Οι υπόλοιποι συνεχίστε στο κείμενο.

Το νομοσχέδιο θίγει ένα πραγματικό πρόβλημα. Ο ανεξηθρησκεία και ο σεβασμός προς την θρησκεία του άλλου βρίσκεται σαν νόμος στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του κόσμου, ενώ πολλές φορές βρίσκεται ακόμη και στο σύνταγμα. Άλλο πράγμα βέβαια η ανεξηθρησκεία και άλλο ο σεβασμός προς την κάθε μπούρδα που μπορεί να επιβάλει η κάθε θρησκεία προς τους πιστούς της. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπερασπιστές του νόμου, δεν είναι δυνατόν κάποιος που είναι από την θρησκεία του κατά του γάμου των gay, να μην μπορεί νομικά να πει όχι σε μια τέτοια υπηρεσία. Κλασσικό παράδειγμα οι υπηρεσίες catering ή φωτογράφισης σε τέτοιους γάμους. Ακούγοντας λοιπόν απλά αυτό το επιχείρημα, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι είναι λογικό.

Ωραίο το επιχείρημα λοιπόν, αλλά και μέγιστη υποκρισία. Το μόνο θέμα που θέλει να θίξει ο συγκεκριμένος νόμος είναι οι gay. Κανείς από τους υπερασπιστές του, είτε από τους πολιτικούς που τον ψήφισαν, δεν έθιξαν κανένα άλλο θέμα. Τι γίνεται δηλαδή με τους γάμους των Εβραίων; Μπορεί να σερβίρει κάποιος Χριστιανός αν δεν το θέλει να πει ότι δε σερβίρει πίτσα σε γάμους Εβραίων;

Screenshot from 2015-04-08 17:35:51

Αυτή ακριβώς ήταν η απορία του Asthon Cutcher. Ο νόμος αυτός μας φέρνει χρόνια πίσω σε εποχές φυλετικού και θρησκευτικού ρατσισμού, καθώς το μόνο δικαίωμα που προστατεύει είναι το δικαίωμα στον ρατσισμό των υπερσυντηριτικών ρεπουμπλικάνων Χριστιανών. Σκεφτείτε για παράδειγμα, τι θα γίνει όταν ένας άθεος πιτσαδώρος αρνηθεί να σερβίρει κάποιον Χριστιανό; Τι θα πούνε τότε οι υπερασπιστές του νόμου “θρησκευτικής ελευθερίας”; Η τι θα πουν αν γίνει το ίδιο για κάποιον μουσουλμάνο; Μάλλον κάτι σαν αυτό που βλέπεται στο παρακάτω comic.

11130222_10152714156306863_3107966761790473686_n

Αλλά αρκετά μιλήσαμε για την Αμερική; Η ελληνορθόδοξη εκκλησία αρνείται τους πολιτικούς γάμους (γιατί αν πάμε σε gay γάμους, προφανώς μιλάμε για έτη φωτός στο μέλλον για τον μέσο Έλληνα δυστυχώς). Φανταστείτε να υπήρχε νόμος που θα έκανε κάποιον Χριστιανό να πει σε κάποιον που παντρεύεται με πολιτικό γάμο ότι δεν μπορεί να του παρέχει τις υπηρεσίες του, καθώς του το απαγορεύει η θρησκεία του! Τρελό ε? Ε όχι και τόσο καθώς κάτι τέτοιο γίνεται στην Indiana, όχι κάπου στον τρίτο κόσμο.

Πέρα βέβαια από τους γάμους που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι συντηρητικοί, ο νόμος μιλά γενικά για θρησκευτικές ελευθερίες. Κάτι που οι νόμοι ενός κράτους δεν επιτρέπεται να είναι. Αλλιώς θα μπορούσα εγώ να φτιάξω θρησκεία Cinefreaks, και να απαγορεύσω σε όλους τους ηλίθιους ρατσιστές την πρόσβαση στο site. Η ένας μουσουλμάνος ιδιοκτήτης εστιατορίου να απαγορεύσει την πρόσβαση σε γυναίκες που δεν φορούν μαντήλα. Δε νομίζω να χρειάζονται και άλλα παραδείγματα.

Μιλώντας για Hollywood τώρα, οι αντιδράσεις ήταν πολλές, όμως θα περίμενε κανείς περισσότερες. Ανάμεσα σε αυτούς που τάχτηκαν κατά του νόμου ήταν οι George Takei, James Van Der Beek και μία από αυτές που αντέδρασαν πιο εμφατικά ήταν η Miley Cyrus, που δεν δίστασε να αρχίσει τα γαλλικά για τον αρχινομοθέτη της Indiana.