Διάσημοι σκηνοθέτες κατά των νέων νόμων διανομής της Ε.Ε. - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Διάσημοι σκηνοθέτες κατά των νέων νόμων διανομής της Ε.Ε.

Ειδήσεις | 11-4-2015 |

Κάποιοι από τους καλύτερους σκηνοθέτες της Ευρώπης, ενώνουν τις φωνές και γνώμες και αντιτίθενται στα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την “Ψηφιακή Αγορά”, ένα μέτρο που ή θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο διανομής των ταινιών ή θα καταστρέψει την κινηματογραφική βιομηχανία. Michel Hazanavicius (The Artist), Mike Leigh (Mr Turner), Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) και Matteo Garrone (Gomorrah) έχουν ήδη υπογράψει μία διακήρυξη, η οποία εκδόθηκε από τη Ρώμη, στην οποία υποστηρίζουν ότι θέλουν να επαναπροσδιορίσουν το πως το σινεμά μπορεί να ταξιδεύει από τη μία χώρα στην άλλη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι κινδυνεύει το μέλλον του Ευρωπαϊκού σινεμά, καθώς αν η Ε.Ε. προχωρήσει στη ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου, οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να αλλάξουν σε όλο το μήκος της ηπείρου. Το παρόν σχέδιο σκοπεύει να συμπεριλαμβάνει προτάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν μία ενιαία αγορά, στην οποία οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες τους σε διάφορες περιοχές τις Ευρώπης. Οι σκηνοθέτες ισχυρίζονται ότι αν ο νόμος “περάσει” στην παρούσα μορφή του, θα καταστρέψει τις διαδικασίες προπώλησης εν μία νυκτί και θα αφήσει το παρόν σχέδιο χρηματοδότησης σε σύγχυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταπαντά πως πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να “αγοράσουν” ένα Ευρωπαϊκό κινηματογραφικό προϊόν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα της Ε.Ε.: “Είναι δύσκολο για παράδειγμα, για ένα καταναλωτή από τη Μάλτα, να “κατεβάσει” κάτι από ένα Γερμανικό ιστότοπο.” Η αρχική ιδέα του σχεδίου θέλει τη δημιουργία μίας Πανευρωπαϊκής Άδειας, πράγμα το οποίο βρίσκει την πλειοψηφία των σκηνοθετών απέναντί της.

Η δήλωση συνεχίζει: “Καθώς ο πυρήνας των αρχών της πνευματικής ιδιοκτησίας, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από κάποιους που θεωρούν εαυτό ανώτερο κουλτούρας, θέλουμε να θέσουμε νέα δεδομένα για το σινεμά μας. Το κοινό μας έδαφος, που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και την έκφραση κουλτούρας, πρέπει να προστατευθεί και να βρίσκεται στο κέντρο της νέας μας πολιτικής.”

Μέσα στις εναλλακτικές προτάσεις, υπάρχει και η υποστήριξη τον ανεξάρτητων κινηματογράφων, και η βελτίωση της διανομής μέσα στο όρια της Ε.Ε. Επίσης, και η δημιουργία μίας ενιαίας VOD πλατφόρμας κοινής για όλα τα κράτη: “Το διαδίκτυο είναι για πολύ καιρό αντικείμενο της ανησυχίας μας, ειδικά από τη στιγμή που προώθησε την πειρατεία σε άγνωστα για εμάς επίπεδα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει ο καλύτερος συνεργάτης μας. Μπορεί να γίνει μέρος ενός κύκλου διαμοίρασης πλούτου και αξιών ανάμεσα σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στο σινεμά.”

Μέσα στην δήλωση αναφέρεται και η δημιουργία φόρου για τον όγκο δεδομένων που διαμοιράζονται μέσω Internet, πράγμα το οποίο σχολιάζουν οι σκηνοθέτες αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να τεθεί σε συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,