Ακύρωση διαγωνιστικού και τελετής λήξης στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης λόγω λογοκρισίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ακύρωση διαγωνιστικού και τελετής λήξης στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης λόγω λογοκρισίας

Ειδήσεις | 17-4-2015 |

Σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Δευτέρα 13 Απριλίου, η διεύθυνση του 34ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ακύρωση των διαγωνιστικών εργασιών του φεστιβάλ, National and International Tulip Competitions, του Εθνικού Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ και της τελετής λήξης, εξαιτίας της επιλογής της πλειονότητας των κινηματογραφιστών να αποσύρουν τις ταινίες τους.

Μία μέρα πριν, στις 12 Απριλίου, η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ North (Bakur), σχετικά με το παράνομο Κίνημα των Κούρδων Εργατών (PKK), ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν την προβολή του, καθώς το Ίδρυμα Κουλτούρας και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (IKSV), και διοργανώτρια αρχή του φεστιβάλ, ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο έγγραφο από την Γενική Διεύθυνση Κινηματογράφου, του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι οι ταινίες που έχουν γυριστεί στη χώρα πρέπει να έχουν Επίσημη Βεβαίωση Εγγραφής, για να μπορούν να προβληθούν στα φεστιβάλ.

“Σύμφωνα με το καταστατικό, η συμμετοχή ταινιών στο φεστιβάλ ορίζει ότι ‘οι ταινίες που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να κατοχυρώνονται και να καταγράφονται’. Η προβολή των ταινιών που παράγονται στην Τουρκία χωρίς αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να δεχτούν όλες τις νομικές κυρώσεις. Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης δεν θα είναι σε θέση να προβάλλει ταινίες που δεν φέρουν το προαναφερόμενο πιστοποιητικό,” δηλώνει το IKSV.

Η δήλωση αυτή οδήγησε σε μία τάχιστη αντίδραση από την Τουρκική Κινηματογραφική Κοινότητα, με αποτέλεσμα 22 τουρκικές ταινίες να αποσύρονται από τις εργασίες του φεστιβάλ, από τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Την ίδια μέρα, περισσότεροι από 100 κινηματογραφιστές, συμπεριλαμβανομένου και του Nuri Bilge Ceylan, δημοσίευσαν μία ανοιχτή επιστολή που έγραφε: “Εμείς, οι μη-υπογεγραμμένοι δημιουργοί, είμαστε αντίθετοι στην επιβολή του παρόντος κανονισμού, ως εργαλείο λογοκρισίας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανακοινώθηκε εβδομάδες πριν, και άλλες τοπικές ταινίες οι οποίες δεν είχαν την Επίσημη Βεβαίωση Εγγραφής, θα προβάλλονταν χωρίς προβλήματα.”

Ο Azize Tan, διευθυντής του φεστιβάλ, δήλωσε πως αυτός ο κανονισμός, αν και δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, κατάφερε να δημιουργήσει μαζικά προβλήματα στα φεστιβάλ και στους σκηνοθέτες για πολύ καιρό, με την αρχή του φεστιβάλ να έχει προβεί σε διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του:”Ελπίζω αυτή η κατάσταση να μετατραπεί σε μία ευκαιρία να ενωθεί η κινηματογραφική μας βιομηχανία για να αλλάξει ο κανονισμός. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της βιομηχανίας, πιστεύω ότι ένας καινούριος κινηματογραφικός κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία, και να εξασφαλίσει την ελευθερία να προβάλλονται ταινίες στα φεστιβάλ χωρίς προβλήματα.”

Η αρχή του φεστιβάλ πάντως, παρακάλεσε τους δημιουργούς των ταινιών που δεν θα προβληθούν, να βρίσκονται στο φεστιβάλ, και να μετατρέψουν τις προβολές σε συζητήσεις πάνω στα θέματα των κανονισμών.

Διαβάστε περισσότερα για: