Αφιέρωμα: To Timeline των Avengers - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αφιέρωμα: To Timeline των Avengers

Αφιερώματα | 30-4-2015 |

Σήμερα το Thor: Σκοτεινός Κόσμος βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες. Δεν είναι όμως μια απλή ταινία, ούτε καν απλά το sequel μιας ταινίας. Είναι μία από τις ταινίες της σειράς Avengers που φτάνουν πλέον μαζί με τον δεύτερο Thor τις εφτά, ενώ υπάρχει και η τηλεοπτική σειρά Agents of Shield που παίζεται πλέον από φέτος, καθώς και άλλες τουλάχιστον δύο ταινίες που είναι προγραμματισμένες και άλλες πολλές που θα προγραμματιστούν την επόμενη δεκαετία… Για την ακρίβεια η Marvel δεν ασχολείται απλά με τους Avengers αλλά έχει σκοπό να μεταφέρει ολόκληρο το κόσμο των κόμικ της στο σινεμά. Το Marvel Cinematic Universe, όπου λίγο πολύ όλα θα συνδέονται μεταξύ τους είναι εδώ κάνοντας μας να μιλάμε για μία μεγάλη σειρά που την βλέπουμε ωστόσο στο σινεμά αντί για την τηλεόραση, και τα εισιτήρια που πληρώνουμε κάνουν τις ταινίες τις πιο πετυχημένες εισπρακτικά τα τελευταία χρόνια. Το Cinefreaks κάνει μια ανασκόπηση των ταινιών που αφορούν τους Avengers βάζοντάς τες σε χρονολογική σειρά και φρεσκάροντας την μνήμη σας πριν πάτε στις αίθουσες για το Thor 2. 

Η αρχή έγινε το 2008 με δύο ταινίες, το Iron Man και το The Incredible Hulk. Η πρώτη προηγήθηκε με τον Robert Downey Jr. να αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tony Stark. Αμετανόητος εργένης, playboy και γενικά… καλοπερασάκιας, φαίνεται πως χαραμίζει την απίστευτη ευφυία του και την τεράστια κληρονομιά του πατέρα του. Η απαγωγή του όμως και ο σοβαρός τραυματισμός του θα τον κάνουν να αναθεωρήσει πολλά πράγματα στον τρόπο, που αντιλαμβάνεται τη ζωή. Κάπως έτσι δουλεύει στο υπόγειο εργαστήριο της πολυτελούς έπαυλης και δημιουργεί τη στολή του Iron Man. “Κακός” της ιστορίας ο συνεργάτης του πατέρα του, και πλέον δικός του, Obadiah Stane που υποδύθηκε ο Jeff Bridges, ενώ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε και την Gwyneth Paltrow, Terence Howard και Jon Favreau, που ήταν και σκηνοθέτης της ταινίας. Το Iron Man ήταν η ταινία που ουσιαστικά επανέφερε τον Robert Downey Jr στις υψηλές θέσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας άλλα και μια εισαγωγή στους Avengers, αφού εκεί γίνεται η πρώτη αναφορά στην ομάδα υπερηρώων ΑΣΠΙΔΑ (SHIELD) και έχουμε και την πρώτη εμφάνιση του πράκτορα Coulson, που υποδύεται ο Clark Gregg. Δείτε όλο το κείμενό μας για το Iron Man.

Μόλις λίγους μήνες μετά η Marvel έβγαλε στις αίθουσες μία δεύτερη ταινία για το Hulk, χωρίς να ακολουθεί όμως πιστά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, που λίγο πολύ τέθηκε εκτός του Marvel Cinematic Universe. Ο Bruce Banner ερμηνεύτηκε με επιτυχία από τον Edward Norton, σε μία επιλογή που ξάφνιασε πολλούς, ενώ η ταινία αν και ήταν αρκετά καλύτερη μεταφορά σε σχέση με το πρώτο Hulk, δεν εντυπωσίασε. O Banner βρίσκεται στην αρχή της ταινίας στην Βραζιλία, όπου προσπαθεί να ηρεμήσει και να μείνει μακριά από καβγάδες που θα τον μετατρέψουν σε Hulk. Γίνεται όμως αντιληπτός από τους διώκτες του στις ΗΠΑ που θα τον ακολουθήσουν και θα τον πιάσουν. Θα τον αφήσουν όμως ελεύθερο λίγο μετά, καθώς ένας δεύτερος Hulk θα αρχίσει να τα κάνει γυαλιά καρφιά στην Νέα Υόρκη. Αφού θα νικήσει την μάχη ο Hulk θα φύγει ελεύθερος. Η εμφάνιση στο τέλος του Tony Stark δένει κάπως τις δύο ταινίες.

To 2010 ήρθε το δεύτερο Iron Man, με κάποιες αλλαγές. Ο Don Cheadle αντικαθιστά τον Terence Howard, ο Jon Favreau ναι μεν σκηνοθετεί και αυτή την ταινία, άλλα μαζί με τον Kenneth Branah, o oποίος θα σκηνοθετήσει ένα χρόνο αργότερα και το Thor, και στο σενάριο έχουμε τις σημαντικές προσθήκες του Justin Theroux άλλα και του κλασσικού δημιουργού των περισσότερων υπερηρώων της Marvel, Stan Lee. Η έμφαση στο να μην έχει τόσο επιφανειακό σενάριο όσο η πρώτη, φαίνεται στο sequel της ταινίας του 2008, όπου ο Tony Stark έχει σαν βασικό αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό, αφού έχει αποκαλύψει την ταυτότητα του, δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ως Iron Man άλλα και στη προσωπική του ζωή και η ζωή του κινδυνεύει, αφού η κατασκευή που τον κρατά στη ζωή ταυτόχρονα του καταστρέφει την υγεία. Υπάρχουν και κακοί βέβαια, με τον Mickey Rourke στα πλαίσια της εξαργύρωσης της επιτυχίας του Παλαιστή του Aronofsky στον ρόλο του Ivan Vanko και τον Sam Rockwell στον ρόλο του Justin Hammer. Αξιοσημείωτη και η είσοδος στο “παιχνίδι” των χαρακτήρων της Natasa Romanoff και του Nick Fury, που υποδύονται η Scarlett Johansson και ο Samuel Jackson αντίστοιχα. Δείτε το κείμενό μας για το Iron Man 2.

To 2011 το πλάνο της Marvel μπήκε στην τελική του ευθεία καθώς δύο ταινίες ετοιμάστηκαν, το Thor και το Captain America: The First Avenger.

Ο Thor, γιος του βασιλιά Οντίν του κόσμου του Aσγκαρντ, ετοιμάζεται να ανέβει στον θρόνο πριν η παρορμητικότατα, η βιαιότητα , η αλαζονεία και οι μηχανορραφίες του φθονερού ετεροθαλούς αδελφού του Λόκι, τον στείλουν εξόριστο στη γη, χωρίς τις δυνάμεις ή το σφυρί του. Η συναναστροφή και η επικοινωνία του με τους θνητούς και η γνωριμία του με την όμορφη αστροφυσικό Jane Foster (Natalie Portman), θα τον διδάξουν την ανθρωπιά και την σύνεση και θα τον μετατρέψουν σε άντρα  ικανό να κρατήσει και πάλι το παντοδύναμο σφυρί του και να επιστρέψει για να υπερασπιστεί τον κόσμο του από τις δυνάμεις του κακού. Στο Thor οι άνθρωποι της Shield εμφανίζονται για πρώτη φορά σε τόση λεπτομέρεια. Ερευνούν το τι γίνεται με το σφυρί του Thor το οποίο ο ίδιος πλέον δε μπορεί να κινήσει, ενώ θα έρθουν αντιμέτωποι και με το ρομπότ που έχει στείλει ο Loki για να σκοτώσει τον Thor, καταστρέφοντας στο διάβα του ότι βρει σε κάποια κωμόπολη του Νέου Μεξικού. Ο Thor θα γυρίσει πίσω στον Ασγκαρντ στο τέλος της ταινίας και μάλιστα στην τελική μάχη με τον Loki θα καταρρεύσει η πύλη του Ασγκαρντ προς τα άλλα realms, και κατά συνέπεια και προς την γη, με τον ίδιο να μη μπορεί να γυρίσει στην αγαπημένη του Jane. Δείτε περισσότερα για το Thor 1.

Αμέσως μετά τα γεγονότα του Thor, οι άνθρωποι της Shield θέλουν να προστατέψουν τον κόσμο από πιθανές νέες απειλές από άλλους πλανήτες με αποτέλεσμα να θυμηθούν έναν κοιμώμενο ήρωα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τον Captain America, και εδώ κάπου είναι που συνδέονται όλα μεταξύ τους. O φιλάσθενος μικροκαμωμένος στρατιώτης Rogers καταφέρνει να επιβιώσει ενός πειράματος που του γίνεται και να μετατραπεί σε έναν ρωμαλέο πολεμιστή που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη για να πολεμήσει ενάντια στους Γερμανούς, αλλά κυρίως για να εμψυχώσει τους άλλους στρατιώτες σε παραστάσεις όπου θα παίζει τον Captain America. Όταν οι Γερμανοί Ναζί θα προσπαθήσουν να φτιάξουν υπερόπλα χρησιμοποιώντας τον κύβο Tessarakt ο Captain America θα σταματήσει να είναι μαριονέτα και θα βρεθεί να σώζει το κόσμο από τα σχέδια των Γερμανών, με κόστος την ζωή του όμως καθώς το αεροσκάφος το το οποίο επεμβαίνει μαζί με το Tessarakt πέφτει στον ωκεανό. Δεν θα πεθάνει όμως, αντίθετα θα μείνει αναίσθητος για παραπάνω από 50 χρόνια, οπότε και μετά το φόβο του Thor, η Shield θα τον ξυπνήσει και θα αρχίσει πειράματα πάνω στο Tessarakt με σκοπό να παράγει νέα πανίσχυρα όπλα για αντιμετώπιση των εξωγήινων απειλών.

Την σύνδεση αυτή βέβαια δεν θα την μάθουμε παρά ένα χρόνο αργότερα όταν στους Avengers, ο Nick Fury θα εξηγήσει σε όλη την ομάδα ότι ο Thor ευθύνεται για την χρησιμοποίηση του Tessarakt από την Shield, καθώς η γη θα έπρεπε να βρει τρόπους να αμυνθεί σε πιθανό νέο Νέο Μεξικό.

Στους  Avengers λοιπόν ο αναγεννημένος Loki επισκέπτεται την γη και κλέβει το Tessarakt από τις εγκαταστάσεις της Shield. Άμεσα Captain America, Hawkeye και Black Widow θα ενεργοποιηθούν για να τον σταματήσουν. Οι τρεις τελευταίοι είναι πρακτικά ήδη πράκτορες της  Shield, ενώ Black Widow και Hawkeye δεν θα αποκτήσουν δική τους ταινία, με μόνο την Scarlett Johannson να μετρά την εμφάνισή της στο Iron Man 2. Η Agent Romanof όπως είναι το όνομα της Black Widow, θα φέρει πίσω στον πολιτισμό τον αυτοεξώριστο Hulk/Bruce Banner, ενώ γρήγορα ο Tony Stark/Iron Man θα ενώσει τις δυνάμεις του με την ομάδα. Ο Thor θα εμφανιστεί ως δια μαγείας, (και χωρίς πολλές εξηγήσεις για το πως αποκαταστάθηκε η γέφυρα στον Ασγκαρντ) για να πολεμήσει τον αδερφό του και τον υπεράνθρωπο στρατό που θα φέρει εκείνος στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Οι Avengers μετά από πολλές διαφωνίες και έριδες μεταξύ τους θα συγκροτηθούν σε ομάδα και θα δώσουν την μάχη με τον στρατό του Loki σώζοντας την γη. Ο Thor θα φύγει αμέσως μετά μαζί με τον Loki και το Tessarakt πίσω στον Ασγκαρντ, με τους Avengers να χωρίζονται και την ταινία να τελειώνει κάπου εκεί. Δείτε εδώ περισσότερα για τους Avengers.

Κάπου εδώ τελειώνει η πρώτη φάση του Marvel Cinematic Universe, που έχει τίτλο Phase 1: Avengers Assembed, δηλαδή η δημιουργία των Avengers που είναι πλέον γεγονός.

H τρίτη και ίσως καλύτερη ταινία της σειράς Iron Man ήρθε το 2013, ένα χρόνο μετά το πρώτο Avengers, εγκαινιάζοντας την δεύτερη φάση του  Marvel Cinematic Universe.Στο «Iron Man 3» ο εκκεντρικός και ιδιοφυής βιομήχανος Tony Stark, θα αναμετρηθεί με τον χειρότερο μέχρι τώρα εχθρό του, τον σατανικό Μανδαρίνο. Όταν ο κόσμος του απειλείται, ο Iron Man ξεκινάει μια εξαντλητική έρευνα για να βρει τους υπεύθυνους. Στο ταξίδι αυτό, το κουράγιο του δοκιμάζεται, αφού πρέπει να τα βγάλει πέρα ολομόναχος με μοναδικό όπλο την επινοητικότητα του. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Tony Stark θα δώσει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολεί χρόνια τώρα. Τι είναι αυτό που μετράει; Η στολή η ο άνθρωπος που τη φοράει; Δείτε περισσότερα για το Iron Man 3.

Κι όμως δεν είναι το Iron Man 3 η τελευταία δημιουργία της Marvel πριν το Thor 2, αλλά το Agents of Shield, μια σειρά που έκανε πρεμιέρα στο ABC τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η σειρά εκτυλίσσεται λίγο μετά από τα γεγονότα των Avμεengers, με κεντρικό ήρωα τον πράκτορα Phil Coulson που ερμηνεύεται και πάλι από τον Clark Gregg. Ο Phil μπορεί να πέθανε λίγο πριν συγκροτηθούν οι Avengers, δίνοντας την ώθηση που χρειαζόταν ο Iron Man και ο Captain America για να δουλέψουν μαζί, αλλά επιστρέφει από τους νεκρούς, με ένα τρόπο που δεν μας έχει γίνει ακόμη γνωστός στην σειρά. Υπονοείται ωστόσο ότι ένα μυστικό κρύβεται πίσω από την ζωή του καθώς η πράκτορας Maria Hill (η γνωστή μας Robin από το HIMYM) που κάνει μια εμφάνιση στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Phil είναι ζωντανός εξ αιτίας ενός μυστικού. Η σειρά βέβαια ασχολείται με διάφορες μεταφυσικές αναζητήσεις των πρακτόρων του Shield, και συγκεκριμένα μιας ομάδας του με βάση ένα μαύρο αεροπλάνο που πετά ανά τον κόσμο, χωρίς όμως να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις ή ουσιαστική εξέλιξη στο σύμπαν της Marvel μέχρι ώρας.

Έτοιμοι, μαντέψτε τώρα μπορείτε να δείτε τον Thor 2 στις νέες του περιπέτειες. Διαβάστε την κριτική μας και φύγατε για την αίθουσα.

Όμως όπως σας είπαμε το σύμπαν της Marvel δεν σταματάει εδώ. Ήδη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο το sequel του Captain America, που θα αντιμετωπίσει αυτή τη φορά έναν εχθρό από τα παλιά αλλά στην τωρινή εποχή πλέον. Η Black Widow – Scarlett Johannson αλλά και η Maria Hill – Cobie Smulders (Robin) θα είναι στο πλευρό του, ενώ στην ταινία θα εμφανιστεί και ο Nick Fury (Samuel Jackson) αλλά και ο Falkon, υπερήρωας που συχνά πυκνά συνεργάζεται με τον Captain America και τους Avengers. Η ταινία θα προβληθεί τον Μάιο.

Κρατηθείτε τα καλύτερα έρχονται! Το καλοκαίρι του 2015 θα έχουμε Avengers 2, με την ομάδα να επανενώνεται και να πολεμά τον Ultron. Όμως πριν το 2015, το 2014 θα κλείσει με μία ακόμα ταινία της Marvel, το Guardians of the Galaxy, που εκ πρώτης όψης δεν συνδέεται με το σύμπαν των Avengers, όμως οι σκηνές μετά τους τίτλους τέλους του Thor 2, μας κάνουν να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία στο σύμπαν της Marvel…

Κλείνοντας να πούμε ότι το τέλος της δεύτερης φάσης του σύμπαντος της Marvel θα δοθεί με το δεύτερο Avengers, ενώ ήδη για το 2015 έχει προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες ο Ant-Man που θα είναι η πρώτη ταινία της τρίτης φάσης και προφανώς θα συντροφεύσει τους Avengers στις επόμενες περιπέτειες τους. Στις φήμες του τελευταίου διαστήματος ανήκουν και δύο ακόμα ταινίες που ίσως να προγραμματιστούν τα επόμενα χρόνια. Η μία έχει να κάνει με τον Μανδαρίνο από το Iron Man 3, καθώς ο τρομερός στον ρόλο Ben Kingsley είπε ότι κάτι ετοιμάζεται σχετικά, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν τον Nick Fury να αποκτά την δική του ταινία και να μαθαίνουμε τελικά επί της οθόνης πως έχασε το μάτι του.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,