The Fountain O.S.T - Όταν η μαγεία αποκτά μουσική - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Fountain O.S.T – Όταν η μαγεία αποκτά μουσική

Soundtracks | 9-3-2015 |

Υπάρχει πάντα ένα κομβικό σημείο στη ζωή κάθε κινηματογραφόφιλου. Το σημείο αυτό είναι η ταινία που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το σινεμά. Η ταινία που θα σε κάνει να πεις: “Τέτοιο σινεμά θέλω να βλέπω μόνο”. Η ταινία που θα σε κάνει να λατρέψεις ένας σκηνοθέτη, και να τον ακολουθείς τυφλά, ακόμα κι αν σκηνοθετήσει διαφήμιση για πάνες βρακάκια.

Κατά μία διαβολική σύμπτωση το “The Fountain” κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες των Η.Π.Α. στις 22 Νοεμβρίου το 2006. Ημέρα των γενεθλίων μου, ολοκληρώνοντας το 22ο έτος ηλικίας. Έχοντας δει ένα Requiem for a Dream, και ένα Π, ήμουν σίγουρος ότι το “The Fountain” θα είναι μία καλή ταινία. Σαν άλλη Emma Thomson στο “Stranger than Fiction“, Little Did I Know, ότι αυτή η ταινία έμελλε να μου αλλάξει τα πάντα, και για να χρησιμοποιήσω μία αγαπημένη έκφραση της παρέας, “να μου τα γ@μήσει όλα”.

Ο Tomas υπηρετεί σαν στρατιώτης την Βασίλισσα της Ισπανίας, Izzabella, κατά τον Μεσαίωνα. Μοναδική λύση κατά των απειλών για τη ζωή της και το κράτος της, μία εξερεύνηση στη Λατινική Αμερική, προς αναζήτηση ενός δέντρου. Του Δέντρου της Ζωής, το οποίο σύμφωνα με τη βίβλο έκρυψε ο Θεός, μετά και το αμάρτημα των πρωτόπλαστων. Αν πιεις από τους χυμούς του θα ζήσεις για πάντα. Η Izzabella εμπιστεύεται μόνο τον Tomas, και του ορκίζεται παντοτινή αγάπη όταν εκείνος επιστρέψει.

fhd006TFT_Rachel_Weisz_035

Ο Tommy είναι επιστήμονας, που εργάζεται πάνω σε πειραματικές μεθόδους σχετικά με τον καρκίνο στο κεφάλι. Κινητήριος δύναμη, η γυναίκα του, Izzy, η οποία πάσχει από τη νόσο. Συγγραφέας η ίδια, εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο σχετικά με την Ισπανία του Μεσαίωνα, και την σύνδεση με τον πολιτισμό των Μάγιας, και ειδικά με ένα αστρικό νεφέλωμα, που οι Μάγιας προσδιόριζαν σαν τον Άδη τους. Ο Tommy ανακαλεί στην μνήμη του δέντρο από τη Λατινική Αμερική, που ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιήσει στις μεθόδους τους, και που θα τον οδηγήσει κοντά στη λύση, και την εξάλειψη όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και του θανάτου.

RachelWeiszHughJacmanPicture

Ο Tom ταξιδεύει στον χωροχρόνο. Στο μακρινό και πολυετές ταξίδι του στο σύμπαν, έχει για συντροφιά ένα δέντρο. Σκοπός του, να φτάσει σε ένα νεφέλωμα, στον θάνατο ενός αστεριού με άλλα λόγια, για να σώσει το δέντρο, δηλαδή το μόνο πράγμα που το έχει μείνει και που αγαπά περισσότερο και από τη ζωή του.

hugh-jackman-in-the-fountain-2006

Σας περιέγραψα 3 ταινίες; Όχι. Μόνο μία. Jugh Jackman και Rachel Weisz, πρωταγωνιστές και στις 3 ιστορίες.

Για το Soundtrack ο Darren Aronofsky επιστράτευσε για ακόμα μία φορά τους αγαπημένους του συνεργάτες. Πως είναι ο Danny Elfman στις ταινίες του Tim Burton; Έτσι είναι και ο Clint Mansell, στις ταινίες του Aronofsky.

Ο Mansell είναι ο συνθέτης και των Π και Requiem For A Dream. Εκείνος συνεργάζεται εκ νέου με το κουαρτέτο εγχόρδων Kronos Quarter, όπως και στο Requiem, αλλά και με την ροκ μπάντα Mogwai, για την δημιουργία της μουσική επένδυσης.

Ένα ενδιαφέρον trivia σχετικά με την εξέλιξη της συγγραφής της μουσικής είναι ότι ο Aronofsky, ήλπιζε στο soundtrack να συμμετέχει ο David Bowie, στον οποίο βασίστηκε η τρίτη ιστορία, και αυτό εξαιτίας του τραγουδιού, “Space Oddity”. Σκοπός ήταν ο Bowie να ερμηνεύσει ένα αντίστοιχο κομμάτι, αλλά τελικά το σχέδιο ήταν ανεπιτυχές. Στις 21 Νοεμβρίου του 2006, το soundtrack κυκλοφορεί από την Nosesuch Records, εταιρεία ιδιοκτησίας ενός από τα μέλη του Kronos Quarter.

O Mansell συνέθεσε αρκετές μελωδίες στην προσπάθειά του να μπορούν να συνδεθούν και μουσικά οι 3 διαφορετικές ιστορίες. Ισχυρίζεται ότι το συναίσθημα πρέπει να είναι οργανικό, και εξερεύνησε ορχηστρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία στην προσπάθειά του, όπως δήλωσε ο ίδιος, “να βρεθεί ένα ανθρώπινο στοιχείο από αυτά, που θα αναπνέει.”

Σε αντίθεση με τα περισσότερα κινηματογραφικά μουσικά θέματα, που δημιουργούνται μετά την παραγωγή της ταινίας, ο Mansell εργαζόταν παράλληλα με την παραγωγή, και περιγράφει την ταυτόχρονη διαδικασία, “είναι ενστικτώδης διαδικασία. Ακούς αυτό που η ταινία σου λέει ότι χρειάζεται”.

Η σύνθεση ολοκληρώθηκε μετά από 6 χρόνια, και αυτό εξαιτίας του Aronofsky, που άλλαξε τα πλάνα της ταινίας, θέλοντας το The Fountain να είναι επικό σε έκταση και νόημα. Χωρίς να έχει κλασική εκπαίδευση, ο Mansell συνεργάστηκε με άλλους μουσικοσυνθέτες, όπου και τον βοήθησαν να μετατρέψει τις αρχικές του μελωδίες σε κάτι που να μπορεί να προσαρμοστεί σε όλη την ταινία.

Το μόνο κομμάτι που προοριζόταν να έχει στίχους ήταν το “Together We Will Live Forever“, που ακούγεται στους τίτλους τέλους (στους οποίους απεικονίζεται η δημιουργία του σύμπαντος), με τον Mansell να επιστρατεύει τον Antony Hegarty, τραγουδιστή του συγκροτήματος, Antony and the Johnsons, για τα φωνητικά. Ο Aronofsky όμως αποφάσισε ότι θα ήταν λάθος, το συγκεκριμένο κομμάτι να έχει στίχους. Και έτσι, μετά και από αυτή την απόφαση, ολόκληρο το soundtrack, είναι πλέον ορχηστικό.

Το tracklist είναι το εξής:

  1. “The Last Man” – 6:09
  2. “Holy Dread!” – 3:52
  3. “Tree of Life” – 3:45
  4. “Stay with Me” – 3:36
  5. “Death Is a Disease” – 2:34
  6. “Xibalba” – 5:23
  7. “First Snow” – 3:09
  8. “Finish It” – 4:25
  9. “Death Is the Road to Awe” – 8:26
  10. “Together We Will Live Forever” – 5:02

ή εναλλακτικά μπορείτε να το ακούσετε όλο εδώ:

Διαβάστε περισσότερα για: , ,