Μουσικά Διαλείμματα: Κάποιες από τις όμορφες φορές που η ταινία σταματά για τραγούδι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μουσικά Διαλείμματα: Κάποιες από τις όμορφες φορές που η ταινία σταματά για τραγούδι

Soundtracks | 3-3-2015 |

Κάποτε ήταν της μόδας, ίσως τώρα να λειτουργούν λίγο μνημονευτικά στις ξεχωριστές στιγμές που ο κλασσικός κινηματογράφος μας έχει χαρίσει. Πιθανότατα κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, τα μουσικά διαλείμματα εξακολουθούν και σήμερα να γεμίζουν ενίοτε λεπτά επί της οθόνης, άλλοτε δίνοντάς μας κάποια εξήγηση για τα τεκτενόμενα, άλλοτε όμως απλά επειδή χρειαζόμαστε μια χαρούμενη ανάσα.

Οι περιπτώσεις που οι χαρακτήρες δράττονται της ευκαιρίας για να μας δείξουν τις ικανότητές τους, είναι πάμπολλες και συνήθως ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Πολλές όμως είναι και οι εμβόλιμες σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές απλά καλοπερνάνε και… μας το δείχνουν!

Κι εκεί που το στόρι φτάνει σε ένα τέλμα, ή σε μια κορύφωση, ή σε ένα μπαρ (ή σε τίποτα απ’όλα αυτά) εμφανίζονται από το πουθενά ένα κάρο κομπάρσοι, να μας διασκεδάσουν με χορογραφίες, κι ίσως κι εμείς να γελάσουμε και κάποτε να ξεχάσουμε τις σεναριακές ασυνέπειες.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις στιγμές.

1. Στην τόσο γλυκειά, τρυφερή και ρομαντική ταινία 500 Days of Summer, έρχεται η στιγμή που ο κεραυνοβολημένος Joseph Gordon-Levitt αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο χαριτωμένος, αλλά και καλός χορευτής, ενώ μοιράζεται τον ενθουσιαμό του για την Summer με τους περαστικούς. Και σαν σε δημοτικό τραγούδι (!) ο περιβάλλων χώρος συμμετέχει στην ψυχική κατάσταση του ήρωα.

2. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του ο Heath Ledger, υποδυόμενος έναν ερωτευμένο νεαρό και αυτός μας χάρισε ένα απρόσμενο μουσικοχορευτικό σκετσάκι στην εφηβική ταινία 10 Things I Hate About You, ενώ προσπαθούσε να ξελογιάσει την Kat.

3. Πάμε όμως και λίγο στα παλιά. Ο καλοπερασάκιας Tom Cruise, όπως τον βλέπουμε στο Risky Business, με το που μένει μόνος του στο σπίτι, οφείλει στον εαυτό του να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Το παραλήρημα αυτό ξεκινά με τον ίδιο να τραγουδά και να χορεύει στο ρυθμό του Old Time Rock and Roll.

4. Στη δεκαετία του ’80 πολλά πράγματα δεν έβγαζαν νόημα. Μια σουρεάλ αλλά πολύ απολαυστική κωμωδία είναι το Beetlejuice, απ’όπου δεν θα μπορούσε να λείπει μια μουσική σεάνς αυτού του είδους.

5. Κι αν οι ηθοποιοί καλοπαιρνούν πρέπει να μας το δείξουν. Δεν έχει σημασία η απορία που δα ζωγραφιστεί στο πρόσωπό μας, ενώ ερωτήσεις του τύπου «τώρα αυτό γιατί το βλέπω;» θα κατακλύζουν τις σκέψεις μας. Γι΄αυτό τον λόγο δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Wayne’sWorld.

6. Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Η καρτουνίστικη εκδοχή αυτής της συνήθως ευχάριστης παρεμβολής μας έρχεται από τον Jim Carrey, όταν ως Μάσκα έκαψε την πίστα δίπλα στην εντυπωσιακή Cameron Diaz.