Και πάλι πέντε οι υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Και πάλι πέντε οι υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ;

Ειδήσεις | 7-3-2015 |

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην προηγούμενη της πολιτική και να υπάρχουν μόνο 5 ταινίες υποψήφιες για το χρυσό αγαλματάκι εν αντιθέσει με τώρα που ο μέγιστος αριθμός μπορεί να φτάσει και τις 10. Αυτή η κίνηση που προωθείται από μεγάλο μέρος της Ακαδημίας, θα αποτελούσε μια ριζοσπαστική αλλαγή για τα 6.000 μέλη της Ακαδημίας και μια σιωπηλή αναγνώριση ότι η μόλις 6 χρονών τρέχουσα πολιτική των 10 ταινιών δεν πέτυχε.

“Το προσπάθησαν αλλά δεν έκανε και τίποτα καλό” λέει μια υψηλόβαθμη πηγή. Ενώ δεν υπάρχει επίσημη πρόταση από το Συμβούλιο της Ακαδημίας ακόμα, ενδεχομένως στο επόμενο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου ίσως γίνει και επίσημο. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ακαδημίας απέφυγε να σχολιάσει την θεματολογία του επόμενου Συμβουλίου και απλά δήλωσε ότι “Όπως γίνεται κάθε χρόνο, η Ακαδημία θα συνεδριάσει τους επόμενους μήνες για να αξιολογήσει τα πάντα, από την τηλεοπτική προβολή αλλά και την περίοδο απονομής στο σύνολο της”.

Μια μεγάλη μερίδα των μελών πιέζει για την αλλαγή παρασκηνιακά, επιχειρηματολογώντας ότι η πληθώρα των ταινιών υποβίβασε το κύρος της υποψηφιότητας χωρίς να αυξήσει την τηλεθέαση στην βραδιά απονομής. Ήταν από τις χαμηλότερες ακροαματικότητες και υπάρχει έντονη τριβή μεταξύ των μελών του Συμβουλίου σχετικά με την ποιότητα και την διάρκεια του σόου. Παράλληλα, η επιτροπή της Ακαδημίας για τις υποψηφιότητες διεξάγει, ανεξάρτητη, τεχνική αναφορά σφάλματος και συνεπειών και θα την παρουσιάσει στο Συμβούλιο του Μαρτίου.

Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της μείωσης των υποψηφιοτήτων θα αντιμετωπιστούν από αυτούς που φοβούνται μια περαιτέρω αξιολογική διάβρωση. Οι τελευταίοι, υποστηρίζουν τα πετυχημένα εμπορικά φιλμ όπως το American Sniper και το The Blind Side που συγκέντρωσαν θεατές επιπλέον. Όμως κανένα από τα δύο παραπάνω φιλμ δεν θα υπήρχε στις υποψηφιότητες αν ήταν μόνο πέντε. Πάντως, η πιο πετυχημένη τελετή σε ακροαματικότητα ήταν το 1998 με τον Τιτανικό.

Το 2009, η Ακαδημία άλλαξε τον αριθμό από πέντε αφού απέκλεισε την ταινία The Dark Knight από τις υποψηφιότητες της προηγούμενης χρονιάς. Αυτός ο αποκλεισμός οδήγησε σε μία κατεύθυνση ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη και να χαλάρωνε λίγο τις αξιολογήσεις ώστε να ικανοποιήσει ένα πιο μαζικό κοινό που επιζητεί αναγνώριση από την Ακαδημία για τις εμπορικές ταινίες.  Αφού έφτασε τις δέκα υποψηφιότητες, μέσα σε δύο χρόνια άλλαξε κατεύθυνση και έφτασε μόλις στις οκτώ υποψηφιότητες φέτος και εννιά τις προηγούμενες τρεις χρονιές.

Οπότε, από το να προσθέτει εμπορικές ταινίες στις φιναλίστ οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας εξέλεγαν περισσότερες καλλιτεχνικές ταινίες. Στις φετινές υποψηφιότητες, με εξαίρεση το Sniper, όλες ήταν εξειδικευμένες παραγωγές, συμπεριλαμβανομένου του νικητή, Birdman, από την καλλιτεχνική Fox Searchlight Pictures.  

Από αναλύσεις προκύπτει ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπάρχουν μαζικά εμπορικά φιλμ που να φτάνουν τελικά στα Όσκαρ. Το 2010, την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκαν οι δέκα υποψηφιότητες υπήρχε και στην δεκάδα το Avatar που συγκέντρωσε 4,7 δις δολάρια παγκοσμίως. Οι φετινές συγκρίσεις δείχνουν μια μείωση των 4 δις σε σχέση με τότε. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια οι ταινίες υποψήφιες για το πολυπόθητο αγαλματάκι είναι περισσότερο ανεξάρτητες καλλιτεχνικές χωρίς να είναι, ούτε καν, εισπρακτικά μεγαθήρια.

Διαβάστε περισσότερα για: ,