Η Meryl Streep και η Freida Pinto παρουσιάζουν την πρεμιέρα του απαγορευμένου ντοκιμαντέρ για τους βιασμούς στην Ινδία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Meryl Streep και η Freida Pinto παρουσιάζουν την πρεμιέρα του απαγορευμένου ντοκιμαντέρ για τους βιασμούς στην Ινδία

Ειδήσεις | 13-3-2015 |

Η Meryl Streep και η Freida Pinto θα παρουσιάσουν την αμερικανική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ India’s Daughter , του βρετανού Leslee Udwin, το οποίο απαγορεύτηκε να αναμεταδοθεί τηλεοπτικά στην ινδική τηλεόραση. Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του BBC, αναφέρεται στην αποτρόπαια ομαδική υπόθεση βιασμού το 2012,μιας νεαρής γυναίκας, σε ένα λεωφορείο στο Δελχί, η οποία πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή και τεράστιες διαμαρτυρίες και πορείες στους δρόμους.

Η ταινία είναι μια παραγωγή του διάσημου Ινδού δημοσιογράφου,Dibang και περιλαμβάνει μία συνέντευξη με έναν από τους 4 επιτιθέμενους, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή τον Mukesh Singh, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι γυναίκες είναι περισσότερο υπεύθυνες για τους βιασμούς από ότι οι άντρες και πως τους προκαλούν, αγνοώντας την τοπική αλλά και τη διεθνή κατακραυγή!

Αρχικά, το πρόγραμμα είχε ως εξής: είχε προσχεδιαστεί, η ταινία να κάνει πρεμιέρα στην Ινδία, στα πλαίσια μιας παγκόσμιας τηλεμετάδοσης, στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στο κορυφαίο δίκτυο ενημέρωσης NDTV (New Delhi Television), αλλά η αστυνομία πήρε ασφαλιστικά μέτρα σε συμφωνία με το δικαστήριο, σταματώντας την μετάδοση της ταινίας στην Ινδία, με την εντολή να εμποδιστεί και η αναμετάδοση της συνέντευξης από τα τοπικά ΜΜΕ. Εντωμεταξύ, το BBC επιτάχυνε την προβολή της ταινίας, από Κυριακή σε Τετάρτη, ωθώντας τις ινδικές αρχές να στείλουν νόμιμη ειδοποίηση στο αγγλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, για παραβίαση του συμβολαίου.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, θα γίνει στις 9 Μαρτίου, στο Baruch College του City University της Νέας Υόρκης και οργανώθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση Vital Voices Global Partnership, η οποία στηρίζει γυναίκες καθοδηγητές, επιχειρηματίες, καθώς και από την οργάνωση για παιδιά, την Plan international. Το συμβούλιο της Vital Voices, συμπεριλαμβάνει την ηθοποιό Sally Field και την σχεδιάστρια μόδας, Diane von Furstenberg. H Pinto, είναι ο πρεσβευτής της καμπάνιας της Plan International, με το όνομα ‘Because I Am A Girl’.

«Αυτό που με ώθησε να αφήσω τον άντρα μου και τα 2 παιδιά μου για 2 χρόνια, ενώ έκανα την ταινία στην Ινδία, δεν ήταν τόσο η φρίκη του βιασμού αυτού, όσο η εκπληκτική και τόσο μαζική έκρηξη του κόσμου στους δρόμους», είπε η Udwin – μία πρέσβειρα της Plan International, ο οποίος θα είναι παρών και στην πρεμιέρα της ταινίας, στην Αμερική. Θυμάται τις διαμαρτυρίες στους δρόμους «σαν μία αραβική άνοιξη για την ισότητα των φύλων….. Διαδήλωναν για τα δικαιώματά μου και για τα δικαιώματα όλων των γυναικών. Αυτό με έκανε να αισιοδοξώ. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια άλλη χώρα να κάνει αυτό το πράγμα, σε όλη μου τη ζωή.»

«Όλος ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη του και να ακούσει αυτή τη γενναία διαμαρτυρία. Δεν είναι μόνο στην Ινδία- γίνεται παντού», είπε η αντιπρόεδρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Vital Voices, Cindy Dyer. « Η ταινία αποκαλύπτει τα σοκαριστικά αλλά βαθιά ριζωμένα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ κάποιων γυναικών και αντρών στην κοινωνία μας, και απεικονίζει με έντονες λεπτομέρειες τις διαδικασίες σκέψης των αυτουργών αυτών των εγκλημάτων.»

Το ντοκιμαντέρ, India’s Daughter, προβλήθηκε την Κυριακή, 8 Μαρτίου, στις χώρες της Ελβετίας, στη Νορβηγία και στον Καναδά.