"Έφυγε", η Lian van Leer, στα 91 της - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

“Έφυγε”, η Lian van Leer, στα 91 της

Ειδήσεις | 17-3-2015 |

Και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κόσμος του παγκόσμιου κινηματογράφου, μόλις έγινε φτωχότερος.

Η ακούραστη ιδρυτής της ταινιοθήκης της Χάιφα, αλλά και της Ιερουσαλήμ, του Ισραηλινού Κινηματογραφικού Αρχείου, και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών.

Μετά και την δολοφονία των γονιών της από τους Ναζί, εγκαταστάθηκε μαζί με την αδερφή της στην Παλαιστίνη. Το 1952 παντρεύεται τον Wim van Leer, μηχανικό, πιλότο, συγγραφέα θεατρικών έργων και παραγωγό, και μένει στη Χάιφα.

Ξεκίνησε ένα club για κινηματογραφόφιλους, με προβολές από την προσωπική της συλλογή, για να δημιουργήσει εξαιτίας αυτού την ταινιοθήκη της Χάιφα, και το Ισραηλινό Κινηματογραφικό Αρχείο.

Μετά το 1967, και την επανένωση της Ιερουσαλήμ, με τον Ισραηλινό νόμο, το ζεύγος μετακομίζει, και εδραιώνει το αρχείο του στη νέα του τοποθεσία, δημιουργώντας έτσι την ταινιοθήκη της Ιερουσαλήμ, απέναντι από τα τοίχοι της Παλαιάς Πόλης, σε μία τοποθεσία που κάθε κινηματογραφικό ινστιτούτο θα ζήλευε.

Το 1984, από πρωτοβουλία του ινστιτούτου, θα δημιουργηθεί το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ, με την Van Leer, να εκτελεί χρέη διευθύντριας μέχρι και τα 80 της, όπου και αποσύρθηκε κρατώντας τιμητική θέση.

Διετέλεσε πρόεδρος κριτικής επιτροπής σε Κάννες και Βερολίνο, και έχει δεχτεί και το “Israel Prize”, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που υπάρχει στη χώρα της.