10+1 ταινίες αφιερωμένες στα όνειρα και στους φανταστικούς τόπους - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10+1 ταινίες αφιερωμένες στα όνειρα και στους φανταστικούς τόπους

Top-10 | 18-3-2015 |

Οι λεγόμενες ταινίες μυθοπλασίας ή τα δημιουργήματα που μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και επίσης σε τόπους που διαδραματίζονται μέσα στον ρεαλισμό ενός ονείρου. Ιδού οι αριθμημένες δέκα ταινίες – ανά χρονολογία εξόδου στους κινηματογράφους, που ξεχωρίσαμε μέσα από τον χωροχρόνο της έβδομης τέχνης.

The Cabinet of Dr. Caligari του Robert Wiene (1920)

The-Cabinet-of-Dr.-Caligari

Πίσω στο 1920, στην αυγή του κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Robert Wiene θα έμεινε σύντομα γνωστός για το «σιωπηλό» εγχείρημα του, με τον τίτλο «The Cabinet of Dr. Caligari».

Ένας νεαρός άνδρας θυμάται την δραματική περιπέτεια που πέρασε πρόσφατα με την σύζυγο του. Όλα ξεκίνησαν όταν πήγε να παρακολουθήσει μια ημέρα, μια έκθεση με τίτλο «Το εργαστήρι του Δρ. Caligari» στην οποία ένας γιατρός, χρησιμοποιεί έναν υπνοβάτη για να προφητεύσει τα μελλούμενα στις επισκέπτες. Μυστήριοι θάνατοι όμως ξεκινούν και όλοι υποπτεύονται τον ίδιο τον υπνοβάτη.

Το ασπρόμαυρο γερμανικό εξπρεσσιονι-στικό φιλμ του ’20 καλωσορίζει το κοινό στο μυστήριο, τον φόνο και την ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύσει και να βρει την αλήθεια.

Warning Shadows του Arthur Robison (1923)

Warning-Shadows-1923

Όπως καταδεικνύει και ο τίτλος, πίσω στο 1923, το γερμανικό επίσης φιλμ της σχολής του εξπρεσσιονισμού, από τον Arthur Robison, έφερε την μαγεία των σκιών στο καρέ του κινηματογράφου.

Ένα πομπώδες δείπνο διοργανώνεται από ένα πλούσιο παντρεμένο ζευγάρι και τέσσερεις καλεσμένοι δείχνουν να νιώθουν έλξη για την κυρία του σπιτιού. Ο οικοδεσπότης δεν δείχνει να επηρεάζεται από το φλερτ που είναι φανερό, ενώ ξαφνικά εμφανίζεται ένας καλεσμένος, ο λεγόμενος σκιά – άνθρωπος και αποκαλύπτει το ταλέντο του σε όλους. Πέρα από αυτό όμως, τους προειδοποιεί πως εκείνη η βραδιά δεν θα έληγε θετικά για κανένα τους.. και σύντομα η πλοκή του έργου μας ταξιδεύει σε ένα μαγευτικό δημιούργημα για την αγάπη και τις σχέσεις.

An Andalusian Dog (Luis Buñuel, 1929)

Un-chien-andalou-1929

Έξι χρόνια από την ταινία που προαναφέραμε, δημιουργείται ένα από τα πιο γνωστά έργα του βωβού εξπρεσσιονισμού. Σίγουρα από τις πιο καλές απεικονίσεις μεταξύ της ψευδαίσθησης της πρωτοποριακής – για εκείνη την εποχή – σκηνοθεσίας και το δυνατό σενάριο που ξενάγησε το κοινό, σε ένα πρωτόγνωρο, την ψυχοθεραπεία.

Ο δημιουργός Luis Buñuel φέρεται να είχε δει κάποια από αυτά τα ανεξήγητα σύμβολα που διαφαίνονται στην ταινία ή τεχνάσματα που σκέφτηκε – και ευτυχώς που το έπραξε. Όπως και να χει, είναι «εικόνες» που φαίνεται να ξεπηδούν από το υποσυνείδητο και μεταξύ άλλων έχουν ερμηνευθεί και ως αλληγορίες, με βάση της φροϋδικές θεωρίες.

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)

the-wizard-of-oz1

Ακριβώς τον τελευταίο χρόνο της δεκαετίας του 1930, εμφανίστηκε στο πανί μια ταινία που θα σχημάτιζε για πάντα την πρώτη εικονική εικόνα της ιστορίας του μάγου από την πασίγνωστη πλέον χώρα του Οζ.

Η μικρή Dorothy Gale και ο σκύλος της Toto ζουν σε μια μικρή πόλη του Kansas, όταν μια μέρα ένας ανεμοστρόβιλος τους μεταφέρει στην μαγική χώρα του Οζ. Η απόλυτη μεταφορική έννοια της φυγής, μεταφράζεται σε ένα γλυκό παραμύθι με την ιδιαίτερη φωνής της νεαρής τότε ηθοποιού Judy Garland να τραγουδάει: «Somewhere over the rainbow».

The Woman in the Window (Fritz Lang, 1944)

The-Woman-in-the-Window-1944

Το ρομαντικό και μυστηριακό φιλμ του Fritz Lang, συνδυάζει την φαντασία των ονείρων με τα πρότυπα της κοινωνίας και τους επικείμενους φόνους. Η έκφραση του film-noir είναι εδώ και θέλει έναν ψυχολόγο να ερωτεύεται με femme- fatal που θα τον φθάσει στα όρια του.

Spellbound του Alfred Hitchcock (1945)

Spellbound

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο κορυφαίος από τότε σκηνοθέτης Alfred Hitchcock, δημιούργησε ένα σαγηνευτικό σουρεαλιστικό «παραμύθι» που προαναγγέλλει την απαρχή του καθοριστικού του στυλ, στον τρόμο και το δραματικό σινεμά του Hollywood. Το Spellbound μας ξεναγεί στην ζωή της ψυχαναλύτριας Dr. Constance Petersen, όταν γνωρίζει τον Dr. Edwardes, που είναι ο νέος διευθυντής ενός ψυχιατρικού ιδρύματος. Σύντομα μελανά σημεία θα ανακαλυφθούν στην ζωή του διευθυντή και η Constance θα κάνει τα πάντα για τον βοηθήσει.

Ο Alfred Hitchcock εκείνο τον καιρό που βγήκε η ταινία, καταπιάνεται με το νέο του εγχείρημα, την ψυχιατρική και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

8½ του Federico Fellini (1963)

fellini-8½

Στην ευρωπαϊκή χώρα, την Ιταλία, ένα κινηματογραφικό αστέρι, είχε ξεδιπλώσει ήδη το ταλέντο του και δημιουργούσε ταινίες. Βέβαια μετά και από το «8½» όλοι είχαν καταλάβει πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του, ο Federico Fellini είναι ένας μοναδικός κινηματογραφιστής, που θα αφήσει εποχή.

Η ιστορία μας μεταφέρει στα παρασκήνια της ζωής ενός σκηνοθέτη ταινιών, που διχάζεται ανάμεσα στην τελειότητα των έργων του, στις γυναίκες της ζωής τους και τα όνειρα του. Καθώς βουτάει στις αναμνήσεις του, μας παρασέρνει μαζί του σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Total Recall του Paul Verhoeven (1990)

Total-Recall-1990

Μεταφερόμενοι πλέον στον 20ο αιώνα, η έννοια της φαντασίας και των ονείρων ξεπηδούν μέσα από μοναδικές τεχνολογικές καινοτομίες. Το Total Recall είναι οι ευκαιρία των «θυμάτων» του να περάσουν σε μια εικονική πραγματικότητα που θα τους φέρει σε μια ζωή που μπορεί να ονειρευόντουσαν για πάντα. Άνθρωποι πλημμυρισμένη από ατονία και απλοϊκές αναμνήσεις, εισέρχονται στο Recall, όπου μπορούν να «γίνουν» ότι θέλουν. «Πουλάμε όνειρα, αντέχεις να αγοράσεις;» Και το επικίνδυνο ταξίδι μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, μόλις ξεκινά.

The Matrix από τα αδέρφια Wachowskis (1999)

The-Matrix

Η σειρά ταινιών που ξεκίνησε την πορεία της το 1999 και ολοκληρώθηκε στα μέσα των millennium, έφερε μια κινηματογραφική και ιδεατή επανάσταση. Μια από τις ταινίες που συζητιούνται ακόμα ως προς την σκηνοθετική θέση, τα επίμαχα «λάθη» μα πάνω από όλα γιατί άφησαν το στίγμα τους για πάντα.

Σε ένα κόσμο όπου οι μηχανές έχουν κυριεύσει τις περισσότερες από τις ανθρώπινες πόλεις, όσοι άνθρωποι έχουν μείνει πίσω, ελπίζουν σε ένα θαύμα, ενώ οι περισσότεροι έχουν βουτήξει σε μια πλασματική πραγματικότητα που ονομάζεται «Matrix» και δεν είναι τίποτα άλλο από προσομοιώσεις πραγματικότητας.

Ένας ανύποπτος προγραμματιστής, ο Neo αφυπνίζεται μια νύχτα μετά από μια σειρά γεγονότων και αποφασίζει να φθάσει μέχρι τέλους για να ανακαλύψει την αλήθεια. Τώρα το μόνο σίγουρο είναι οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις και ανακαλύψεις που θα βρει στο διάβα του.

Η ταινία συνεχίζει να χαρίζει δράση, συγκίνηση και μια ανέλπιστη ελπίδα μέσα στην κυκλική του πορεία.

The Science of Sleep (2006)

the_science_of_sleep_by_krankeschwester

Η ταινία του Michel Gondry, ήταν ένα όνειρο από την αρχή μέχρι το τέλος. Όνειρο για τον θεατή με τις μαγικές εικόνες που προσέφερε και όνειρο και για τον πρωταγωνιστή της, που έπαιξε ο Gael García Bernal, ένα άτομο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τα όνειρά του, με αποτέλεσμα να μοιάζει στους γύρω του πολύ περίεργος, όντας όμως ένας γλυκός και γήινος χαρακτήρας. Ο Stephane, όπως λέγεται ο χαρακτήρας του Bernal, θα ερωτευτεί την Stephanie, μια γειτόνισσά του, που παίζει η Charlotte Gainsbourg και θα την βάλει στον μαγικό κόσμο των ονείρων του.

Inception του Christopher Nolan (2010)

Inception-movie-image

Η ταινία που έθεσε την περιπέτεια των ονείρων για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος μας, είναι το δημιούργημα του 2010 από τον δημιουργό ταινιών με σκοτεινή χροιά, Christopher Nolan.

Οι άνθρωποι έχουν φθάσει σε μια μοναδική τεχνολογική προσέγγιση της πραγματικότητας και μια περίεργη πλεκτάνη, θέλει έναν προγραμματιστή ονείρων να καλείται να μπει σε ένα όνειρο ενός εκατομμυριούχο για να κλέψει μια ιδέα και να τον κατατροπώσει. Στο διάβα της πορείας του, θα συναντήσει τους προσωπικούς τους δαίμονες, την συντροφικότητα των συναδέλφων του που θα φθάσουν μέχρι το τέλος μαζί του και φυσικά μια απάντηση που μένει ακόμα μετέωρη και προσδίδει ακόμα περισσότερη δράση στην εξέλιξη της ταινίας.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,