Τα 10 πιο δημιουργικά αδέρφια στον κινηματογραφό - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα 10 πιο δημιουργικά αδέρφια στον κινηματογραφό

Top-10, Αφιερώματα | 18-2-2015 |

Από τους αδερφούς Lumière με το Sortie de l’usine Lumiere de Lyon μέχρι τους αδερφούς Wachowski με το Jupiter Ascending, η κινηματογραφική ιστορία έχει να μας επιδείξει ποικιλία δημιουργών με αδερφικές σχέσεις μεταξύ τους. Περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες αλλά καλύπτοντας όλη την κινηματογραφική ύπαρξη, ιδού τα δέκα καλύτερα αδέρφια κινηματογραφιστές και όχι μόνο.

10. Οι αφοί Farrelly

The-Farrelly-Brothers

Τι να πει κανείς για το Ηλίθιος και Πανηλίθιος (Dump & Dumper) που το ζευγάρι Jim Carrey και Jeff Daniels έχει μείνει στην ιστορία με τις μνημειώδεις χοντράδες του αλλά και τις απόλυτα ταιριαστές ερμηνείες του. Τι άλλο να πει κανείς για το There’s something about Mary που μας έδωσε την σκηνή με το “ζελέ” στο μαλλί και πολλές ακόμα. Σκηνές κάφρικης νοοτροπίας εφηβικών αντιλήψεων που σου προκαλούν ασταμάτητο γέλιο υψηλής αισθητικής επιφάνειας.

9. David και Jerry Zucker

David-and-Jerry-Zucker

Τα δύο αδέρφια μαζί με τον Jim Abrahams ήταν οι βασικοί “λίθοι” για να εδραιωθεί η νέα κωμική τάση για την δεκαετία του ’80. Η πρώτη σκηνοθετική τους δουλειά μας έφερε το πολύ ωραίο Μια απίθανη …απίθανη πτήση (Airplane, 1980) και η οποία στάθηκε το προσχέδιο για τις Hot Shots 1, 2 και την τριλογία The naked gun (Τρελές Σφαίρες). Επίσης, το Άκρως τρελό και απόρρητο (Top Secret) είναι δική τους δημιουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρούνται και οι εμπνευστές για τα Scary Movie.

8. Τα αδέρφια Wachowski

the-wachowskis

Τα αδέρφια Wachowski συγκαταλέγονται μεταξύ των ελάχιστων κινηματογραφιστών που έχουν την δυνατότητα για προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια. Απόδειξη είναι το Jupiter Ascending που κόστισε 175 εκατ. δολάρια και αποτελούσε πρωτόγνωρο σεναριακό υλικό. Η αλήθεια είναι ότι κάνουν εισπράξεις όποτε το ρίσκο τους δεν είναι μεγάλο. Μην ξεχνάμε το The Matrix το 1999 που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού σε πολλούς τομείς και επισκίασε ακόμα και το πρώτο επεισόδιο του Star Wars. Το Cloud Atlas επίσης θεωρείται κλασσικό παρόλο τα ελαττώματα του.

7. Οι Mika και Aki Kaurismäki

Mika-and-Aki-Kaurismäki

Τα αδέρφια Kaurismäki ερχόμενα από την Φινλανδία αποτελούν ξεχωριστό κινηματογραφικό κεφαλαίο για την χώρα τους αλλά και όχι μόνο. Το 1/5 του φιλανδικού σινεμά από το 1980 και έπειτα είναι δικό τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η ταινία κωμωδία-δράμα του 2002, The man without a past, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες την ίδια χρονιά και ήταν υποψήφια και για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Επίσης, έχουν αξιοσημείωτες συνεργασίες με Johnny Depp, Julie Delpy και David Tennant.

6. Οι αφοί Marx

The-Marx-Brothers

Δεν είναι κινηματογραφιστές αλλά τα 13 φιλμ που έχουν κάνει αποτελούν ως σύνολο την επιτυχία της συνεργασίας τους. Ταινίας όπως οι Animal Crackers και A Day at the Races είναι αλησμόνητες αλλά και σκηνές τύπου Groucho έχουν μείνει στην ιστορία για πάντα. Εκείνη την εποχή, το 1933, η ταινία τους Duck Soup είχε απαγορευτεί από τον Μουσολίνι στην Ιταλία.

5. Ridley και Tony Scott

Ridley-and-Tony-Scott

Ο Tony και ο Ridley έχουν αφήσει εποχή στον αμερικάνικο και βρετανικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις πολύ αξιόλογες ταινίες που έχουν δημιουργήσει, ξεχωρίζουν εύκολα οι Thelma & Louis, Gladiator και Black Hawk Down για τις οποίες έχουν φτάσει μέχρι τα όσκαρ. Το True Romance σε σενάριο Quentin Tarantino είναι κάτι αξεπέραστο και φυσικά το Top Gun μεγαλώνει ακόμα γενιές και γενιές με τα τραγούδια και τα αριστοτεχνικά του πλάνα.

4. Οι αφοί Lumière

The-Lumière-Brothers

Οι πρώτοι κινηματογραφιστές στην Ιστορία ήταν αδέρφια. Τα δημιουργήματα τους αφορούν 10 φιλμ περίπου του ενός λεπτού το κάθε ένα που προβλήθηκαν σε ένα καφέ στο Παρίσι το 1895. Αδιαμφισβήτητα, ο κινηματογράφος έχει εξελιχθεί παρά πολύ από εκείνη την εποχή αλλά τα αδέρφια αυτά έστρωσαν τον δρόμο σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα 7η τέχνη. Οι ίδιοι, βέβαια, δεν πίστευαν στην συνέχιση και στην εξέλιξη του πολιτιστικού μέσου που δημιούργησαν.

3. Christopher και Jonathan Nolan

Christopher-and-Jonathan-Nolan

Παρόλο που ο Christopher και ο Jonathan Nolan θα μείνουν στην ιστορία ως τα αδέρφια που έγραψαν και σκηνοθέτησαν την τριλογία του Dark Knight, η ουσιαστική τους συνεργασία αφορά και πιο εναλλακτικές δημιουργίες. Το Memento θεωρείται ότι είναι μια άψογη σκηνοθετική δουλειά ενώ κανείς δεν μπορεί να παραλείψει το αινιγματικό Prestige και φυσικά το τελευταίο τους φιλμ το Interstellar. Οποιαδήποτε και αν είναι η συνεργασία τους, αυτοί οι δύο μαζί κάνουν εξαιρετικές δημιουργίες.

2. Οι αφοί Dardenne

The-Dardenne-Brothers

Ο Jean-Pierre και ο Luc Dardenne λατρεύουν την τέχνη του κινηματογράφου και εργάζονται από κοινού σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Πρωτοστατούν στο ευρωπαϊκό σινεμά και το 1999 κερδίζουν τον Χρυσό Φοίνικα με την Rosetta. Ο μεγάλος τους θρίαμβος όμως είναι το L’enfant (The child) με το οποίο το 2005 κατέκτησαν για άλλη μια φορά τις Κάννες. Άλλες μεγάλες τους δημιουργίες είναι το The kid with the bike και φυσικά η τελευταία τους ταινία με την Marion Cotillard το Two Days, One Night το οποίο θεωρείται επίτευγμα η υποψηφιότητα της Cotillard στα φετινά όσκαρ για δεύτερη φορά μετά την νίκη της το 2007 με το La Vie en Rose. 

1. Οι αφοί Coen

Best-Coen-Brothers-Movies

Με δεκαέξι φιλμ στην καριέρα τους από σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη, ο Joel και ο Ethan Coen τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης για την εξαίσια συνεργασία που έχουν μεταξύ τους. Ξεκίνησαν το 1984 με το Blood Simple, έχουν κερδίσει δις το όσκαρ σεναρίου για το Fargo το 1997 και για το No country for old men το 2008 καθώς και βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι το The big Lebowski είναι δική τους ταινία.

Διαβάστε περισσότερα για: ,