Ο πρωταγωνιστής του "Selma" τα βάζει με την κινηματογραφική βιομηχανία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο πρωταγωνιστής του “Selma” τα βάζει με την κινηματογραφική βιομηχανία

Ειδήσεις | 4-2-2015 |

“Εμείς, οι μαύροι, εορταζόμαστε περισσότερο όταν είμαστε ‘υπόδουλοι’, όταν δεν είμαστε αρχηγοί ή βασιλιάδες, ή το κέντρο της δικής μας αφήγησης”, δηλώνει ο David Oyelowo, ο οποίος ενσαρκώνει τον Martin Luther King Jr. στο Selma, δηλώσεις που έκανε στα πλαίσια του Santa Barbara International Film Festival.

Έκανε κριτική στην Ακαδημία των Oscar αλλά και στην ευρύτερη κινηματογραφική βιομηχανία, κυρίως για το γεγονός ότι η βιομηχανία, οδηγούμενη από “λευκή ενοχή” αφηγείται ιστορίες για μαύρους μόνο μέσα από τα μάτια των λευκών πρωταγωνιστών.

Εξαιτίας των περσινών επιτυχιών των 12 Years a Slave και The Butler, στις οποίες συμμετείχε σε δευτερεύοντες ρόλους, θεωρεί ότι οι διαδικασίες αλλάζουν προς το καλύτερο, και εξαιτίας αυτών τον δύο ταινιών, η Paramount Pictures δέχτηκε να στηρίξει το Selma.

Επίσης μίλησε και για τις αδικίες που συνέβαιναν παλιότερα στα βραβεία: “Ο Denzel Washington έπρεπε να έχει κερδίσει για το Malcolm X” και ο Sidney Poitier  για το In the Heat of the Night. (…) Αυτές οι ταινίες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Κάποιο με ρωτάνε ‘Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;’. Εννοώ, ο Luther King εκτελέστηκε πριν από 50 χρόνια. Δεν έχει υπάρξει ταινία στην οποία ο King είναι ο κυρίαρχος της αφήγησης, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Έχουμε υπάρξει δούλοι, υπηρέτες, εγκληματίες, έχουμε υπάρξει όλα αυτά. Αλλά έχουμε υπάρξει και αρχηγοί, βασιλιάδες, και έχουμε αλλάξει και τον κόσμο.”

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο: