Λάθος θεωρεί τα σκίτσα της Charlie Hebdo o Ιάπωνας animator Hayao Miyazaki - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Λάθος θεωρεί τα σκίτσα της Charlie Hebdo o Ιάπωνας animator Hayao Miyazaki

Ειδήσεις | 19-2-2015 |

Η επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo τον Ιανουάριο από Μουσουλμάνους τρομοκράτες είναι ένα θέμα που όπως είναι φυσικό πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και συνεχίζει να απασχολεί ακόμη περισσότερο ειδικά μετά την επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά  τη διάρκεια ομιλίας για τον ισλαμισμό και την ελευθερία του λόγου με κεντρικό ομιλητή το Σουηδό σκιτσογράφο Lars Vilks που το 2007 είχε παρουσιάσει σε γελοιογραφία το Μωάμεθ ως σκύλο.

Τα δύο αυτά γεγονότα δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον Ιάπωνα animator Hayao Miyazaki , που έκανε φανερή την αντίθεση του σχετικά με τις εν λόγω γελοιογραφίες. Συγκεκριμένα δήλωσε : “Θεωρώ ότι είναι λάθος να φτιάχνονται καρικατούρες αυτών που διάφοροι πολιτισμοί λατρεύουν.Είναι καλή ιδέα να σταματήσει να συμβαίνει αυτό”. Σαφώς και τάσσεται εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων, είναι όμως το ίδιο αντίθετος και με τη δημοσίευση των γελοιογραφιών που σατιρίζουν το ισλάμ.Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι γελοιογράφοι πρέπει να ασχολούνται και να φτιάχνουν σκίτσα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη δική τους χώρα και για τους δικούς τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί το να σατιρίζουν τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πολιτικά ή θρησκευτικά δρώμενα άλλων χωρών θεωρείται  σίγουρα ύποπτο!

O Hayako Miyazaki φαίνεται όχι μόνο να δηλώνει αλλά να κάνει και πράξεις τις δηλώσεις του, καθώς το 2003 αρνήθηκε να παραλάβει το όσκαρ καλύτερης ταινίας animation για την ταινία του “Spirited Away” και αυτό γιατί οι HΠΑ εμπλέκονταν στον πόλεμο του Ιράκ. Eπιπλέον, το 2013 στην τελευταία ταινία του πριν να αποσυρθεί (“The Wind Rises“) κριτίκαρε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzō Abe για τις κάθε άλλο παρά φιλειρηνικές προτάσεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας.Με το έργο του δηλαδή κριτικάρει μόνο τα της χώρας του!

Να σημειωθεί πως οι ταινίες του Hayao Miyazaki είναι από τις πλέον γνωστές στην Ιαπωνία και εξ’αιτίας αυτών οι ταινίες animation έγιναν μόδα εκεί!

Διαβάστε περισσότερα για: , ,