Εκτός Θέματος 30: Ο ρατσιστής Sean Penn, το "Stay Weird!", η γιορτή των πιο άσπρων και τα άλλα πολιτικά των Oscars - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 30: Ο ρατσιστής Sean Penn, το “Stay Weird!”, η γιορτή των πιο άσπρων και τα άλλα πολιτικά των Oscars

Eκτός Θέματος, Βραβεία | 23-2-2015 |

Η απονομή των 87ων Oscar τέλειωσε και μας άφησε με νικητή το Birdman, αποτέλεσμα που δεν άρεσε σε αρκετούς από μας, με εμένα ακόμα να προσπαθώ να χωνέψω την εικόνα με τον Inarritu να κρατά όχι ένα αλλά τρία Χρυσά Αγαλματάκια…

Δείτε τους νικητές των Οscar!

Δείτε τις καλύτερες στιγμές της απονομής με βίντεο και photos!

Alejandro Gonzalez Inarritu

Αλλά ας αφήσουμε τα καθαρά κινηματογραφικά για να πάμε σε πιο ουσιώδη πράγματα, καθώς Οσκαρ είναι αυτά, μη περιμένετε κινηματογραφική ουσία, αλλά εντυπώσεις. Η απονομή λοιπόν ήταν μάλλον πιο πολιτική από ποτέ, με πολλά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που έδωσαν ένα νόημα στην ως συνήθως μεγάλη και βαρετή τελετή και έκαναν το κοινό να συγκινηθεί σε τουλάχιστον δύο στιγμές της. Ποιες ήταν αυτές οι ενδιαφέρουσες στιγμές; Ας ξεκινήσουμε από τα καλά.

O σεναριογράφος του ​The Imitation Game Graham Moore μας χαρίζει μια υπέροχη στιγμή σε κάτι που θα μνημονεύουμε σαν ένας από τους καλύτερους λόγους αποδοχής. “Ο Alan Turing ποτέ δεν βρέθηκε σε μια τέτοια σκηνή και αυτό είναι μεγάλη αδικία. Μικρός αισθανόμουν παράξενος και διαφορετικός. Και να μαι τώρα εδώ. Προς όλα τα παιδιά που αισθάνονται έτσι έχω να πω. Να παραμείνετε παράξενοι και διαφορετικοί. ” Για μένα η καλύτερη στιγμή των χτεσινών Oscar! Δείτε το και πάλι!

Ο Moore μας θύμισε ότι η διαφορετικότητα είναι σημαντική και πως οι διαφορετικοί θα πρέπει να είναι περήφανοι και να την αγκαλιάσουν κάτι που έχουμε πει πολλές φορές μέσα από την στήλη. Ότι δηλαδή περίπου έλεγε και το σενάριό του για το Imitation Game. Πέρα από συγκινητική ήταν και βαθιά πολιτική η στιγμή του Moore, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα έλεγε μπροστά σε ένα κοινό εκατομμυρίων ομοφοβικών και ρατσιστών στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Κι από κει να πάμε σε κάτι διφορούμενο. Είναι πλέον αργά στο Los Angeles, στην Ελλάδα έχει περάσει 7 το πρωί και ο Sean Penn βγαίνει για να παρουσιάσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Πριν πει λοιπόν ότι το Oscar πάει στο Birdman, o Penn λέει: “Who gave those son of bitches green card?” ή αλλιώς σε μια αθυρόστομη μετάφραση “Ποιος έδωσε σε αυτούς τους πουτάνας γιους πράσινη κάρτα;” Δείτε το:

Ο Inarritu, με τον οποίο ο Penn έχει κάνει το 21 γραμμάρια, προφανώς δεν πειράχτηκε από το σχόλιο του ηθοποιού. Όμως twitter και άλλα social media γέμισαν δικαίως αρνητικά σχόλια για τον Penn, με πολλούς να λένε ότι κατέστρεψε τα Oscars. Το σχόλιο του Penn, όσο αθώο και αν φαίνεται, ειδικά όταν συνδιαστεί με την περσινή νίκη του επίσης Μεξικάνου Alfonso Cuaron, στο βραβείο σκηνοθεσίας, είναι βαθιά ρατσιστικό. Το στερεότυπο στην Αμερική θέλει τους Μεξικάνους παράνομους, χωρίς νόμιμα χαρτιά και πράσινες κάρτες να ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στις ΗΠΑ. Ο Penn αυτό είχε στο μυαλό του, και προφανώς ούτε εκείνος ούτε κανένας άλλος δεν θα έκανε τέτοιο σχόλιο για τις ορδές των Βρετανών και Αυστραλών που βρισκόταν στην αίθουσα και κέρδισαν βραβεία. Αυτοί δεν είναι ξένοι για τους Αμερικάνους, καθώς όπως σε όλον τον κόσμο, ο ρατσισμός δεν πάει στον ξένο γενικά, αλλά στον φτωχό, εκείνον που φέρνει δυστυχία και οι Μεξικάνοι είναι ιδανικό θύμα για τον ρατσισμό των Αμερικάνων.

Φάουλ λοιπόν από τον Sean Penn… καθώς αποκάλεσε sons of bitches όχι μόνο τον Inarittu και την παρέα του, αλλά και εκατομμύρια μετανάστες που παλεύουν για χαρτιά στις τρελές γραφειοκρατείες των μοντέρνων δυτικών χωρών.

Κι από κει να πάμε σε άλλη μία δυνατή σκηνή. Η βράβευση του τραγουδιού για το Selma, που είναι τουλάχιστον άδικο να το βλέπεις να φεύγει με ένα μόνο Oscar. Ωστόσο σε τουλάχιστον δύο στιγμές της βραδιάς αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο. Πρώτα ήταν ο Neil Patrick Harris που σχολίασε “Απόψε γιορτάζουμε τους καλύτερους και τους πιο άσπρους”, παραφράζοντας το brightest (πιο λαμπεροί) με το whitests (πιο άσπροι). Λίγο αργότερα όμως η εκτέλεση του τραγουδιού Glory για το Selma, έφερε δάκρυα σε ουκ ολίγους μέσα στην αίθουσα, ενώ η βράβευσή του ως καλύτερο τραγούδι ελάχιστα αργότερα έφερε τους τραγουδιστές τους στην σκηνή να δηλώνουν: “Περισσότεροι οι μαύροι στις φυλακές σήμερα, παρά οι σκλάβοι των προηγούμενων αιώνων

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την Patricia Arquette στο μόνο Oscar του Boyhood, στο οποίο ζητά ισότητα για τις γυναίκες όσον αφορά τους μισθούς και γενικά. Δίκαια την αποθέωσε η Meryl Streep. Τα έχουμε πει πολλές φορές από αυτό το βήμα για την ανισότητα στο Hollywood, και φυσικά γενικά.

Στα μικρά μικρά τώρα:

– H πρόεδρος της ακαδημίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την Βόρεια Κορέα και τις επιθέσεις της στην ελευθερία του λόγου, σε ένα άνευρο όμως λόγο.

– Καλύτερο Ντοκιμαντέρ ήταν για φέτος το Citizenfour. Από μόνο του αυτό είναι πολιτικό, καθώς το ντοκιμαντέρ επικεντρώνει στις παρακολουθήσεις του NSA, στον καταζητούμενο για εσχάτη προδοσία στις ΗΠΑ, Edward Snowden, που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ, ενώ κλείνει με την επιβεβαίωση ότι για τις παρακολουθήσεις αποφασίζει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Screenshot from 2015-02-23 04:51:51

Η δημιουργός του Citizenfour.

– O Inarritu σε μία από τις τρεις φορές που ανέβηκε στην σκηνή ζήτησε και μια καλύτερη κυβέρνηση στο Μεξικό. Θυμηθείτε ένα από τα γεγονότα που ίσως τον επιρρέασαν σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα για: