CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 8 - Πως να σκοτώσεις τον Χίτλερ και μια έκπληξη από την Αλβανία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 8 – Πως να σκοτώσεις τον Χίτλερ και μια έκπληξη από την Αλβανία

WebTV, Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 13-2-2015 |

Τι ταινίες είδαμε την όγδοη μέρα του Φεστιβάλ του Βερολίνου και προτελευταία από πλευρά πρεμιέρας σε ένα βίντεο. Δείτε και διαβάστε τις κριτικές μας.

 

Πρώτη ταινία της μέρας για σήμερα ήταν η καλύτερη Γερμανική ταινία του διαγωνιστικού, το Elser, που όμως προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

201503797_2_IMG_FIX_700x700

Ο Oliver Hirschbiegel, ο οποίος έχει ήδη ασχοληθεί προηγουμένως με τις τελευταίες ημέρες της εγκληματικής ναζιστικής δικτατορίας στη διάσημη ταινία του 2004 Η Πτώση (Downfall) επιλέγει τώρα να προβάλει αυτή τη θαρραλέα πράξη, αποδίδοντας φόρο τιμής στον άγνωστο Elser από ένα μικρό χωριό στις σουηβικές Άλπεις. Η ταινία ανασυνθέτει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο από το 1933 κι έπειτα, όταν Εθνικοσοσιαλιστική νοοτροπία εισέβαλε και στην πατρίδα του Elser και δηλητηρίασε την κοινοτική ζωή. Στο φως έρχεται και η σχέση του Elser με τον Arthur Nebe, έναν από τους επικεφαλής της ναζιστικής ασφάλειας.

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για την ταινία είναι ότι δεν επικεντρώνεται ούτε στον πόλεμο μετά το 1939, ούτε στην προσπάθεια του Elser να σκοτώσει τον Χίτλερ, αυτή καθεαυτή. Αντίθετα η ταινία τρέχει σε δυο χρονογραμμές. Η πρώτη είναι η ανάκριση του Elser μετά την σύλληψή του, τα βασανιστήρια που τον υποβάλουν και την διαλεύκανση του πως κατάφερε να πετύχει αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Μέσα από την ανάκριση έχουμε πολυάριθμα flashbacks για την ζωή του Elser από τα μέσα της δεκαετίας του 30 μέχρι και το 1939, κάτι που είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας, καθώς η ιστορία του Elser εκείνη την εποχή, είναι η ιστορίας της μετατροπής της Γερμανίας από δημοκρατία στην απολυταρχία του Χίτλερ. Δείτε περισσότερα και την κριτική μας για την ταινία.

Η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού ήταν το Sworn Virgin, από Αλβανία και Ιταλία.

201506319_2_IMG_FIX_700x700

Είναι μία ταινία του διαγωνιστικού η οποία ομολογουμένως έκανε αίσθηση τόσο χάρη στο τρομερά ενδιαφέρον θέμα της όσο και στην εξαιρετική ερμηνεία της Ιταλίδας Alba Rohrwacher, που ίσως θυμάστε από την ταινία Hungry Hearts (2014), για την οποία κέρδισε και το Κύπελλο Βόλπι στο εβδομηκοστό πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, πέρσι. Καθαρά φεστιβαλική ταινία, διεκδικεί δυναμικά τη Χρυσή Άρκτο.

Στη βιβλιογραφία ο όρος Sworn Virgin αναφέρεται σε κάποιο άτομο που υιοθετεί την συμπεριφορά του αντίθετου φύλου και ταυτόχρονα αρνείται οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση. Κατά κύριο λόγο έχει επικρατήσει να αναφέρεται στις κοινότητες των ορεινών περιοχών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και άλλων βαλκανικών χωρών, στις οποίες οι γυναίκες αποφασίζουν να απαρνηθούν το φύλο τους και να αγνοήσουν τη γυναικεία τους ταυτότητα για διάφορους λόγους που συνδέονται, πάντα, με την ανδρική κυριαρχία (κοινωνική και άλλη). Υιοθετούν, λοιπόν, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου (και όχι τα σεξουαλικά) μέσω της ένδυσης, της κόμμωσης, της συμπεριφοράς κτλ. Πρόκειται, μάλιστα, για μία παράδοση που φτάνει μέχρι και τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Δείτε περισσότερα και την κριτική μας για την ταινία.

Πέρα από το διαγωνιστικό είδαμε το ντοκιμαντέρ What happened Miss Simone, για την μεγάλη Nina Simone την ζωή της, την καριέρα της και την καλλιτεχνική της δράση. Αυτό είναι ένα μόνο από τα ντοκιμαντέρ για μεγάλους καλλιτέχνες εδώ καθώς είχαμε και το ντοκιμαντέρ για τον Curt Cobain.

Στην σπέσιαλ προβολή της μέρας το The Misplaced World, είδαμε μία από τις χειρότερες ταινίες του Φεστιβάλ.

Η οικογένεια Kψomberger, έζησε πριν ένα χρόνο τον θάνατο της μητέρας της. Ένα χρόνο μετά όμως ο Paul Kromberger θα ανακαλύψει τυχαία στο internet μια φωτογραφία μιας ντίβας της όπερα που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Το όνομα της είναι Caterina Fabiani και ο Paul θα πάθει εμμονή μαζί της και θα προσπαθήσει να κάνει την κόρη του Sophie, να την συναντήσει. Η Sophie θα πετάξει από την Γερμανία στις ΗΠΑ και θα παρακολουθήσει μία παράσταση της Caterina. Θα προσπαθήσει τότε να την προσεγγίσει και να πάρει πληροφορίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το περίεργο συμβάν της ομοιότητας με την μητέρα της. Αν και η πρώτη γνωριμία της Sophie με την Caterina θα είναι άβολη και χωρίς την πρώτη να καταφέρει να αναφέρει το θέμα με την μητέρα της, η Sophie θα αρχίσει να διεισδύει στην ζωή της Caterina, χρησιμοποιώντας και μια σχέση που αναπτύσσει με τον ατζέντη της. Οι αποκαλύψεις θα είναι σύντομα μεγάλες και θα συγκλονίσουν όχι μόνο τις δύο γυναίκες, αλλά και τις οικογένειές τους. Περισσότερα και η κριτική μας.

Σήμερα όμως είδαμε και μία ταινία από το Generation, το Καναδέζικο Corbo.

corbo_1

Ο δεκαεξάχρονος Jean (ή αλλιώς Giovanni) Corbo (Anthony Therrien) μοιάζει να είναι ένας έφηβος σαν όλους τους άλλους. Όμως δεν είναι. Διατηρεί σχεδόν ανύπαρκτες σχέσεις με τον Ιταλό μετανάστη πατέρα του (Tony Nardi) και τη Γαλλο-Καναδέζα μητέρα του (Marie Brassard) και μοιάζει ιδιαίτερα επιρρεπής στις τρομερές εντάσεις και ανακατατάξεις της κοινωνίας στην οποία ζει. Βρισκόμαστε στο Κεμπέκ της δεκαετίας το 1960, λίγο πριν από το ξέσπασμα της λεγόμενης Κρίσης του Οκτωβρίου(1970).

Μοιάζει να έχει μία καθ’ όλα τακτοποιημένη ζωή, ιδιαίτερη οικονομική άνεση, καλή θέση στην κοινωνία καθώς και τη δυνατότητα για «καλή» εκπαίδευση σε ιδιωτικό σχολείο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ζωή του δεν πλήττεται άμεσα από τίποτα (πράγμα που, ας το παραδεχτούμε, αποτελεί τη συνήθη και κύρια αφορμή αντίδρασης και επαναστατικής συμπεριφοράς) φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στην πολιτική και κοινωνική ζύμωση που βιώνει ο Καναδάς της εποχής του. Δείτε περισσότερα και την κριτική μας.

Διαβάστε περισσότερα για: