CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 7η - Eisenstein in Berlin και Fifty Shades of Shit - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 7η – Eisenstein in Berlin και Fifty Shades of Shit

WebTV, Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 12-2-2015 |

Έβδομη μέρα στο Βερολίνο με ένα Βαλκανικό Western και μια εκπληκτική σε ιδέα και δημιουργία ταινία να κάνουν πρεμιέρα στο διαγωνιστικό. Για δείτε το βίντεο και πάμε να δούμε τις κριτικές μας. 

Δείτε το CinefreakShow από την πρώτη μέρα της Berlinale.

Δείτε το CinefreakShow από την δεύτερη μέρα της Berlinale.

Δείτε το CinefreakShow από την τρίτη μέρα της Berlinale.

Δείτε το CinefreakShow από την τέταρτη μέρα της Berlinale.

Δείτε το CinefreakShow από την πέμπτη μέρα της Berlinale.

Δείτε το CinefreakShow από την έκτη μέρα της Berlinale.

Δείτε τα πάντα για το μεγάλο Φεστιβάλ στην ειδική σελίδα μας για την Berlinale.

Πρώτη λοιπόν ταινία της μέρας το Aferim!.

201508081_6_IMG_FIX_700x700

Βρισκόμαστε στην Ρουμανία (Βλαχία) του 1835. Δύο άντρες, πατέρας και γιος καβαλάνε τα άλογά τους και διασχίζουν την χώρα με σκοπό να βρουν έναν τσιγγάνο Σκλάβο που έχει δραπετεύσει από τα αφεντικά του για καλύτερες συνθήκες. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν διάφορους ταξιδιώτες και θα έχουν διάφορες συζητήσεις ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα εκείνη την εποχή, αλλά και την ιδιοσυγκρασία, τα έθιμα και τις παραδόσεις και τις απόψεις των ανθρώπων της περιοχής για διάφορα θέματα. Τούρκοι, Ρώσοι, Χριστιανοί, Εβραίοι, Ούγγροι, αλλά και Έλληνες θα μπουν στο στόχαστρο των δύο ταξιδιωτών και των φίλων και εχθρών που θα συναντήσουν στον δρόμο τους. Στο κυνήγι του τσιγγάνου με το όνομα Carfin, θα μάθουμε και σημαντικά πράγματα για τους τσιγγάνους και την θέση τους στην κοινωνία της εποχής. Δείτε την κριτική μας και περισσότερα για το Aferim!

Δεύτερη ταινία για το διαγωνιστικό ήταν το  Eisenstein in Guanajuato του  Peter Greenaway, το οποίο μας εξέπληξε θετικά σε σημείο που το στηρίζουμε για την Χρυσή Άρκτο.

Screenshot from 2015-02-12 16:07:55

Βρισκόμαστε στα 1930. Ο μεγάλος σκηνοθέτης των Θωρηκτό Ποτέμκιν και October, Sergei Eisenstein, αφήνει την Ρωσία για να πάει στην Αμερική  για να γυρίσει ταινίες στο Hollywood. Εκεί θα γνωρίσει όλους τους μεγάλους του Hollywood εκείνης της εποχής αλλά θα οδηγηθεί τελικά εκτός Hollywood για πολιτικούς κυρίως λόγους. Από την Αμερική θα βρεθεί στο Μεξικό και την πόλη Guanajuato για να γυρίσει την ταινία Que viva México. Εκεί είναι που τον βρίσκει η ταινία του Peter Greenaway, όπως ομολογεί και ο τίτλος της. Στο Μεξικό ο μεγάλος εκκεντρικός σκηνοθέτης θα συναντήσει ένα διαφορετικό κόσμο που δεν είχε δει ποτέ του και που θα αγαπήσει βαθιά, καθώς εκεί είναι που θα γνωρίσει για πρώτη φορά στην ζωή του τον έρωτα. Ανάμεσα στα γυρίσματα ο Eisenstein θα γίνει φίλος με τον οδηγό του στην πόλη, θα συζητήσει μαζί του για την ζωή, το θάνατο, τον έρωτα και όλα τα σημαντικά στον κόσμο μας, θα επαναπροσδιορίσει την στάση του προς τους χρηματοδότες της ταινίας του και την πατρίδα του την Ρωσία που ζει τον Σταλινισμό. Το σημαντικότερο όμως γεγονός της σχέσης του με τον οδηγό του, είναι η αγάπη που θα ανθίσει μεταξύ των δύο αντρών και θα ταξιδέψει και τους δύο σε μονοπάτια που δεν είχαν φανταστεί. Δείτε περισσότερα και την κριτική μας για την ταινία του Greenaway. —

Η συνέχεια ήρθε με μία πολύ ευχάριστη έκπληξη που ακούει στο όνομα Robert Pattison, οποίος ήταν πολύ καλός στο Life του Anton Corbijn.  H ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και αφορά την γνωριμία του φωτογράφου του περιοδικού Life, Dennis Stock με τον άγνωστο ακόμα τότε (1955) James Dean.

50shadesofgray1

Μία μέρα πριν την πρεμιέρα της της ταινίας στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο, είχαμε την πρεμιέρα του Fifty Shades of Grey στην Berlinale. Έτσι χτες πήγαμε και μάθαμε τι δεν πρέπει να κάνει ένα Φεστιβάλ για να χάσει το πρεστίζ του… Δείτε την κριτική μας για το επιεικώς άθλιο Fifty Shades of Grey, που ούτε καν να μας ζεστάνει δε κατάφερε εδώ στο κρύο Βερολίνο.

Επιστρέφοντας στο διαγωνιστικό, η κινέζικη ταινία που ήταν αναγκαία στο πρόγραμμα ήταν το Gone with the Bullets που έκανε πρεμιέρα σήμερα.
8c4d31dcf918483396322c2e0fa1b5a3

Στη Σαγκάη της δεκαετίας του ’20, οι Ma Zouri και Xiang Feitian διοργανώνουν ένα μεγάλο διαγωνισμό ομορφιάς, με το όνομα “Ο Διαγωνισμός των Λουλουδιών”, με τραγικές συνέπειες.

Η ταινία αποτελεί τη συνέχεια του Let the Bullets Fly του Κινέζου σκηνοθέτη Wen Jiang, και έκανε πρεμιέρα στο Πεκίνο στις 18 Δεκέμβρη, εισπράττοντας 55,6 εκατομμύρια δολάρια, στις τέσσερις πρώτες μέρες κυκλοφορίας της. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Columbia Pictures, με διεθνή διανομή από τη Sony, ενώ θα διαγωνιστεί για τη Χρυσή Άρκτο, στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ και το market, είχαμε την πρεμιέρα της ταινίας Hin und Weg. Το θέμα του, ιδιαίτερο και πάρα μα πάρα πολύ συγκινητικό, υποστηρίζεται από μία σκηνοθετική ματιά που το αναδεικνύει χωρίς συνεχείς εξάρσεις και εκρήξεις, αλλά επιλέγοντας σωστά τη δόση συγκίνησης που ως θεατές έχουμε ανάγκη κάθε στιγμή.

hin-und-weg-002

Έχουμε μία παρέα Γερμανών τριανταπεντάρηδων που ξεκινούν για το καθιερωμένο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο με ποδήλατα, έχοντας αποφασίσει για αυτή τη φορά ως προορισμό το Βέλγιο. Η ταινία ξεκινά με ένα πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα, καθώς και με ένα είδος χιούμορ το οποίο, ομολογουμένως, δεν περίμενα από το γερμανικό κινηματογράφο. Γνωρίζουμε σύντομα και απλά τα μέλη μίας αξιοζήλευτης παρέας, που απαντά στη ζωή με γέλιο παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας. Έχουμε δύο παντρεμένα ζευγάρια, τον Hanne, την Kiki, τον Michael  και τη Mareike, τον αδερφό του Hanne, Dominik, και τον Finn. Όταν, λοιπόν, οι έξι τους συναντιούνται έχοντας ετοιμάσει τα πάντα για το τέλειο αυτό ταξίδι, τα γέλια και οι φωνές τους θυμίζουν παιδικές παρέες που ανυπομονούν για τις πρώτες τους διακοπές. Τα γέλια ωστόσο κόβονται απότομα -κυριολεκτικά, στη συγκεκριμένη, καθόλου τυχαία σκηνοθετικά σκηνή- όταν ο Hanne ανακοινώνει σε όλους ότι η επιλογή του Βελγίου ως  προορισμού δεν είναι καθόλου τυχαία. Παραδέχεται ότι ο ίδιος δρομολόγησε έτσι το ταξίδι, διότι πάσχει από μία ανίατη ασθένεια, Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) και πήρε την απόφαση να πάει στο Βέλγιο για να πεθάνει με εθελοντική ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, εφόσον εκεί είναι νόμιμο. Αυτό, έτσι απλά. Δείτε την συνέχεια της κριτικής μας για την ταινία.

Αύριο το τελευταίο Cinefreak Show από το Βερολίνο με κλείσιμο ακόμη μίας Φεστιβαλικής μας εμπειρίας.

Διαβάστε περισσότερα για: