CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 6 - Selma, German και Wim Wenders - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

CinefreakShow Berlinale 2015 Edition: Μέρα 6 – Selma, German και Wim Wenders

WebTV, Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 11-2-2015 |

Η Έκτη μας μέρα στην Berlinale είχε πολλές ταινίες, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, stars αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις. Για να τα δούμε όλα αυτά στο βίντεο και στην συνέχεια στις κριτικές μας.

Αρχίζουμε λοιπόν με την πρώτη και μόνη ταινία για την έκτη μέρα που διαγωνίζεται για την Χρυσή Άρκτο. Ο λόγος για το Under Electric Clouds.

201507331_1_IMG_FIX_700x700

Η νέα ταινία του Aleksey German του νεότερου φυσικά, είναι ένα σύνολο από εφτά ιστορίες στην Ρωσία του σήμερα και του αύριο που μελετάνε την τέχνη, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο και την επικοινωνία του, τον θάνατο, την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό και λίγο πολύ όλα τα θέματα που θα μπορούσε να μελετά μια βαριά Φεστιβαλική ταινία. Δείτε την κριτική μας για την ταινία που μας δίχασε.

Η δεύτερη ταινία για το διαγωνιστικό ήταν το Everything will be fine, του τιμώμενου φέτος με Χρυσή Άρκτο.

Screenshot from 2015-02-11 14:23:06

Ο Tomas (James Franco) είναι ένας συγγραφέας που έχει στερέψει από έμπνευση. Οδηγώντας σε ένα χιονισμένο επαρχιακό δρόμο, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα με περιορισμένη ορατότητα, θα φρενάρει απότομα όταν δει ένα έλκηθρο να κατεβαίνει με φόρατην πλαγιά.

Για το τραγικό γεγονός ίσως να μη φταίει κανείς, ίσως πάλι να φταίνε όλοι: ο Tomas που δεν οδηγούσε αρκετά προσεκτικά, ο Christopher που δεν πρόσεξε το μικρό αδερφό του, η μητέρα τους Kate (Charlotte Gainsbourg) που δεν μπόρεσε να αφήσει από τα χέρια της το βιβλίο του Faulkner για να φωνάξει τα παιδιά στο σπίτι νωρίτερα. Δείτε την κριτική μας για την απογοήτευση της έκτης μέρας, του φιλμ του Wenders.

Εμείς στο μεταξύ ακόμα να πιστέψουμε ότι ο James Franco έχει 3 ταινίες στο επίσημο πρόγραμμα της φετινής Berlinale…

H συνέχεια άνηκε στο Petting Zoo, το οποίο είδαμε σε ένα από τα ομορφότερα σινεμά του Βερολίνου που ειρωνικά προς τον τίτλο της ταινίας λέγεται Zoo Palast. Μάλιστα η ταινία ήταν και Ελληνική συμπαραγωγή, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, καθώς αυτό θα ήταν δύσκολο σε μια ταινία στο Τέξας.

201506300_1_IMG_FIX_700x700

Η Layla είναι 17 χρονών και είναι στον τελευταίο της χρόνο στο σχολείο, περιμένοντας ήδη τις απαντήσεις από τα καλά πανεπιστήμια για το αν την δέχονται. Μένει στο συντηρητικό Τέξας των ΗΠΑ, με την γιαγιά της, την θεία της και με τους θεοσεβούμενους γονείς της. Όταν θα γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, η χαρά της θα είναι μεγάλη. Όμως λίγο αργότερα θα αρχίσει να έχει εμετούς και θα αποδειχτεί ότι είναι έγκυος από τον πρώην φίλο της, τον Ντάνι.

Η ίδια θέλει να κάνει έκτρωση, όμως η πρώτη συζήτηση με τους γονείς της είναι απαγορευτικοί, με τον πατέρα της να είναι σφοδρά εναντίον σε κάθε τέτοια σκέψη. Έτσι η Layla θα αναγκαστεί να κρατήσει το παιδί και να μείνει στην μικρή πόλη του Τέξας από όπου κατάγεται, αφήνοντας την υποτροφία της. Στο μεταξύ δεν έχει καμία επαφή με τον πατέρα του παιδιού της, αλλά θα αρχίσει να βγαίνει με τον Άαρον, έναν πολύ πιο ώριμο νέο στην ηλικία της, που σε λίγους μήνες, μετά το καλοκαίρι θα φύγει και αυτός για το κολέγιο. Δείτε την κριτική μας για το κατώτερο των προσδοκιών Petting Zoo.

Στην συνέχεια είχαμε δύο ταινίες από το Forum. Ο λόγος για το Al Wadi, από τον Λίβανο  και το Dari Marusan μια περίεργη ταινία από την Ιαπωνία. Πατήστε για κριτικές στα αντίστοιχα links.

To highlight της μέρα όμως δεν ήταν στις ταινίες, αλλά στις συνεντεύξεις τύπου και συγκεκριμένα σε αυτήν της Ava DuVernay και του David Oyelowo από το Selma. Είναι κρίμα, μια ταινία σαν το Selma να έρχεται στο Βερολίνο και δυστυχώς η συνέντευξη τύπου της να είναι σχεδόν άδεια. Σε αυτό μάλλον “βοήθησε” και το σνομπάρισμα της ακαδημίας στην ταινία στα Oscars, καθώς προτάθηκε για μόλις δύο, ανάμεσα σε αυτά και το καλύτερης ταινίας φυσικά.

Για την συνέντευξη τύπου του Selma, θα τα πούμε και αναλυτικά σε λίγες μέρες, όμως αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε είναι η ατάκα της DuVernay ότι κάνει σινεμά σαν να κάνει ακτιβισμό, καθώς μόνο αυτό έχει σημασία γι’ αυτήν.

Δείτε ένα βίντεο-απόσπασμα από την συνέντευξη.

Διαβάστε περισσότερα για: