Άρθρο των NY Times, θεωρεί ότι το "μαύρο κοινό", δεν θα δει τα Oscar - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Άρθρο των NY Times, θεωρεί ότι το “μαύρο κοινό”, δεν θα δει τα Oscar

Ειδήσεις | 18-2-2015 |

Οι NY Times προσφάτως εξέδωσαν ένα άρθρο με τίτλο “Για την Μετάδοση των Oscar, Λιγότεροι Μαύροι Υποψήφιοι σημαίνει Λιγότεροι Μαύροι Θεατές”, (For Oscars Telecast, Few Black Nominees Mean Fewer Black Viewers), το οποίο επιγραμματικά προτείνει ότι η απουσία μαύρων υποψηφίων θα “πληγώσει” την μετάδοση των Oscar, γιατί οι μαύροι θεατές θα απουσιάσουν.  

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας στην οθόνη, και πόσο μάλλον σε βραβεία. 

Το άρθρο της εφημερίδας έρχεται σαν αντίδραση από την απουσία μαύρων υποψηφίων στα φετινά Oscar, και ειδικά για το “Selma”, το οποίο πέρα από την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, δεν έχει άλλη υποψηφιότητα στις κύριες κατηγορίες. 

Όπως επισημαίνει το άρθρο: “Με παροιμιώδη συνέπεια, οι Αφρο-Αμερικανοί τηλεθεατές εμφανίζουν μεγάλη μερίδα θεατών για τα Oscar, όταν σε αυτά συμμετέχουν μαύροι υποψήφιοι. Αλλά οι μαύροι θεατές αναζητούνται όταν ο πυρήνας των Αφρο-Αμερικανών απουσιάζει, όπως θα γίνει και φέτος.”

Αυτό δεν είναι καλό, όπως καταλαβαίνουμε, με τους αρθρογράφους Michael Cieply και Brooks Barnes να επισημαίνουν: “Κάθε πτώση τηλεθέασης από Αφρο-Αμερικανούς αποτελεί πηγή προβληματισμού και σκέψης από την Ακαδημία, η οποία είναι στόχος κάθε χρόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μελών της Λευκής Φυλής. Τα ετήσια κέρδη από την μετάδοση, ξεπερνούν τα $151.5 εκατομμύρια, και τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης είναι βασικά για την οικονομική τους επιτυχία. Οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας, γνωρίζουν ήδη ότι αποτυχία προσέλκυσης διαφοροποιημένων κοινών, θα κάνει τα νέα κοινά να αδιαφορούν,” πράγμα πέρα για πέρα αληθινό. 

Οι παραγωγοί όμως της βραδιάς, σε μία κίνηση συμφιλίωσης, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν πολλούς μαύρους στην τελετή, αλλά μόνο σε ότι αφορά την παρουσίαση. Οπότε ετοιμαστείτε να δούμε στη σκηνή των Oscar, David Oyelowo, Viola Davis, Kevin Hart, Zoe Saldana, Octavia Spencer, Oprah Winfrey, Kerry Washington, Lupita Nyong’o, Jennifer Hudson, και πολλούς ακόμα. Το ABC προμοτάρει εδώ και καιρό τη βραδιά, στις σειρές του που ξέρει ότι θα έχουν ακροαματικότητα από μαύρο κοινό, όπως τα “Scandal,” με την Kerry Washigton,  “How to Get Away With Murder” με την Viola Davis, και “black-ish.” 

Θα πετύχουν αυτές οι κινήσεις, το αποτέλεσμα που θέλει η Ακαδημία;  

Ας δούμε κάποια γεγονότα: 

5 φορές μέσα στα τελευταία 10 χρόνια η τελετή απονομής κατάφερε να συγκεντρώσει κοινό, (μιλάμε πάντα για τις ΗΠΑ), άνω των 40 εκατομμυρίων. Και στις 5 αυτές περιπτώσεις τα 40 μύρια ήταν αποτέλεσμα των μαύρων τηλεθεατών, κι αυτό γιατί είχαμε μαύρους, όχι μόνο υποψηφίους, αλλά και νικητές, όπως Forest Whitaker, Eddie Murphy, Djimon Hounsou, Will Smith και Jennifer Hudson το 2007, Denzel Washington, Quvenzhané Wallis, με “Beasts of the Southern Wild” και “Django Unchained,” το 2013, και Barkhad Abdi, Chiwetel Ejiofor και Lupita Nyong’o, πέρσι με το “12 Years a Slave.” 

Στις υπόλοιπες 5 περιπτώσεις, η ακροαματικότητα δεν κατάφερε να κάνει τα ίδια ποσοστά, λόγω απουσίας μαύρων υποψηφίων. 

Η καλύτερη χρονιά, από πλευράς τηλεθέασης, μέσα στην τελευταία 10ετία, ήταν το 2005, με παρουσιαστή τον Chris Rock, και υποψηφίους τους Don Cheadle, Jamie Foxx, Morgan Freeman και Sophie Okonedo, με τον Foxx να παίρνει το Α’Ανδρικού, για το “Ray”, που ήταν υποψήφιο για καλύτερη ταινία, με την βραδιά να συγκεντρώνει 42 εκατομμύρια θεατές, με το 5.3 αυτών να είναι μαύροι. 

Οπότε, βασικά, όπως πολλά πράγματα στη βιομηχανία, “it’s all about the money”. To μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται φέτος, καθώς στις κύριες κατηγορίες θα δούμε μόνο λευκούς υποψηφίους. 

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,