Το υποψήφιο για Όσκαρ ''Leviathan'' κατακρίνεται από τις ρωσικές αρχές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το υποψήφιο για Όσκαρ ”Leviathan” κατακρίνεται από τις ρωσικές αρχές

Ειδήσεις | 19-1-2015 |

Η ταινία αποκαλείται από υπουργούς ‘’απελπιστικά υπαρξιακή’’ και από ορθόδοξους ακτιβιστές ‘’βρώμικη δυσφήμιση’’, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αγνοούν επιδεικτικά την επιτυχία της στις Χρυσές Σφαίρες.

Το Leviathan μπορεί να είναι η πρώτη ρωσική ταινία που έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα από το 1969, μπορεί ακόμη να είναι υποψήφια για Όσκαρ και να έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως αλλά όλη αυτή η εξαιρετική πορεία της δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία για την ίδια την χώρα παραγωγής της.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι χρηματοδοτημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, οι ίδιοι Ρώσσοι υπουργοί την χαρακτηρίζουν ως ‘’αντι-ρωσική’’. Η ταινία πρόκειται για μία τραγική δραματική ιστορία διαπλοκής και διαφθοράς σε μία συντηρητική Ρωσία. Τα σατιρικά σχόλια για την ρωσική κυβέρνηση αλλά και την ορθόδοξη εκκλησία είναι εμφανή.

leviathan_web

Ανάμεσα σε όλες τις επικριτικές δηλώσεις των ρωσικών αρχών για την ταινία, μία από αυτές είναι η εξής : ” […] όλα τα λουλούδια πρέπει να μεγαλώνουν αλλά εμείς ποτίζουμε μόνο όσα μας αρέσουν” . Ενώ, οι ορθόδοξοι ακτιβιστές αναφέρουν: “Η ταινία είναι μία βρώμικη δυσφήμιση για την ρωσική εκκλησία αλλά και την κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να δικαιολογηθούμε για το γεγονός ότι ‘’υποτίθεται’’ πως περιορίζουμε τις ελευθερίες των ατόμων. Είναι σατανική και δεν έχει θέση στον κινηματογράφο”.

Από την άλλη μεριά, ο σκηνοθέτης αναφέρει : ” Φυσικά και είναι μία ταινία για την Ρωσσία. Ζούμε σε ένα φεουδαρχικό σύστημα στο οποίο όλα διαχειρίζονται από ένα άτομο και όλοι εμείς οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε υποδεέστερη θέση”.