Τα σημαντικά βραβεία στα φετινά Όσκαρ είναι, δυστυχώς, πολύ "λευκά" και μόνο αντρικά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα σημαντικά βραβεία στα φετινά Όσκαρ είναι, δυστυχώς, πολύ “λευκά” και μόνο αντρικά

Ειδήσεις | 19-1-2015 |

Η Cheryl Boone Isaacs είναι η πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογραφικής Τέχνης και πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική δήλωση λίγο μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Είπε ότι προτιμάει την ποικιλία και ειδικά στις φετινές υποψηφιότητες αυτή δεν υπάρχει, καθώς όλοι οι υποψήφιοι ηθοποιοί είναι λευκοί και δεν υπάρχουν γυναίκες στις κατηγορίες των σκηνοθετών και των σεναριογράφων. Αυτή η ιδιομορφία στις φετινές υποψηφιότητες δέχτηκε μεγάλη κριτική.

Η εν λόγω κυρία είναι η πρώτη Αφρό-Αμερικανίδα πρόεδρος στην ιστορία της Ακαδημίας και η δήλωση της για τις υποψηφιότητες οδήγησε στην δημιουργία του  #OscarsSoWhite στο Twitter. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ακαδημία να είναι πιο περιεκτική στις υποψηφιότητες της.

Η Ένωση Μέσων Ενημέρωσης της Ασίας-Ειρηνικού-Αμερικής εξέδωσε μια ανακοίνωση την Παρασκευή 16/1 αναφέροντας σχετικά με τις υποψηφιότητες των Όσκαρ ότι “είναι ολοφάνερο ότι οι ψηφοφόροι των Όσκαρ και γενικότερα οι ταινίες αντανακλούν την έλλειψη ποικιλίας που διέπει τον θεσμό”.

Σε μια συνέντευξη στο Associated Press, η κα. Boone Isaacs απέφυγε να δηλώσει εάν αυτή ή και η Ακαδημία νιώθουν ντροπή για την έλλειψη ποικιλίας στις φετινές υποψηφιότητες, αναφέροντας όμως ότι είναι περήφανη για τους υποψήφιους και ότι αυτή και το σώμα της Ακαδημίας κάνουν άλματα για να αναδείξουν το θέμα της ποικιλίας.

Τάδε έφη Cheryl Boone Isaacs : “Τα τελευταία 2 χρονιά έχουμε κάνει τεράστια άλματα, που ποτέ δεν έγιναν στο παρελθόν, προς το να γίνουμε πιο ποικίλοι και περιεκτικοί ως οργανισμός δεχόμενοι νέα μέλη και τάξεις νέων μελών. Προσωπικά, θέλω πολύ να δω και το προσμένω, να υπάρχει μια μεγαλύτερη πολιτισμική ποικιλομορφία στις υποψηφιότητες για όλες τις κατηγορίες.”

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας είναι σχεδόν στο μεγαλύτερο ποσοστό λευκοί άντρες άνω των 60 ετών. Η πρόεδρος επιμένει όμως ότι υπάρχει έγκυρη δέσμευση για να υπάρχει ποικιλία στην φωνή και στην γνώμη. Όμως, το γεγονός ότι η Ακαδημία άφησε έξω από τα βραβεία σκηνοθεσίας και ηθοποιών το “Selma”, ένα δράμα για τα πολιτικά δικαιώματα, έδωσε τροφή για σκληρή κριτική. Η ταινία, από την έξοδο της στις αίθουσες τα Χριστούγεννα, έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές και ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για φυλετική διάκριση επειδή η σκηνοθέτις και ο κεντρικός ηθοποιός της ταινίας δεν προτάθηκαν.

Απαντώντας στο παραπάνω επιχείρημα, η κα. Boone Isaacs είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το “Selma” προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και στην συγκεκριμένη κατηγορία το σώμα των ψηφοφόρων αφορά το σύνολο της Ακαδημίας, περί τα 7 χιλιάδες άτομα.

Το “Selma” έχει αποσπάσει άλλη μια υποψηφιότητα στην κατηγορία του πρωτότυπου τραγουδιού αλλά αυτή η κίνηση θεωρήθηκε αρκετά περιφρονητική. Η η κα. Boone Isaacs είπε ότι η υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία αναδεικνύει την καλλιτεχνική αξία όλων όσων συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας. Τέλος, αναφέρθηκε και στις αντρικές υποψηφιότητες λέγοντας ότι αυτοί οι 5 ηθοποιοί είναι οι καλύτεροι.

Διαβάστε περισσότερα για: ,