Panorama Dokumente: 18 Ντοκιμαντέρ συμπληρώνουν το πρόγραμμα προβολών για το 2015. (Part I) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Panorama Dokumente: 18 Ντοκιμαντέρ συμπληρώνουν το πρόγραμμα προβολών για το 2015. (Part I)

Φεστιβάλ | 21-1-2015 |

Το Panorama Dokumente θα ανοίξει με την παγκόσμια πρεμιέρα της γαλλο-ελβετικής-γερμανικής συμπαραγωγής Une Jeunesse Allemande (A German Youth) του Jean-Gabriel Periot στο Cinestar 7 την 6η Φεβρουαρίου στις 5.00 το απόγευμα.

Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό, η ταινία παρακολουθεί χωρίς προκατάληψη ή σχολιασμό τις εξελίξεις που οδήγησαν στο «Γερμανικό Φθινόπωρο» στα τέλη του 1977. Η σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση των ηγετών του Κόκκινου Στρατού (RAF) γίνεται σχεδόν απτή σε διάφορα αποσπάσματα, ανάμεσά τους και το φιλμ του Holger Mein, Freiheit für Teufel (Freedom for Teufel) και του Ulrike Meinhof, Bambule (Rampage). Η ταινία εξετάζει την απέλαση μεγάλου αριθμού των προπτυχιακών φοιτητών από τη γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (DFFB) για τη ριζοσπαστική τους ιδεολογία, καθώς και την εξέγερση των ανεξάρτητων εργαζομένων σπουδαστών κινηματογράφου, ROSTA Kino, και σκηνοθετών στο Knokke EXPRMNTL Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βέλγιο.

Επανεξετάζοντας την κατανόηση μας απέναντι στην ιστορία

Το Une Jeunesse Allemande ανοίγει μια νέα θεώρηση της ιστορίας, ακολουθώντας τα χνώρια των El Hombre nuevo (The New Man) του Aldo Garay και Iraqi Odyssey του Samir.

Το φιλμ Tell Spring Not to Come This Year του Saeed Taji Farouky και Michael McEvoy αναφέρεται στη μοιραία κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν όλα τα διεθνή στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Παράλληλα, το Censored Voices του Mor Loushy ανιχνεύει την πικρή γεύση του θριάμβου. Νεαροί Ισραηλινοί στρατιώτες επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών και αμέσως μιλούν μπροστά στην κάμερα για τις εμπειρίες τους, ενόσω η χώρα βρίσκεται στην έκσταση της νίκης. Τώρα όμως, σκηνοθέτης θα παρουσιάσει τα ίδια πρόσωπα στο άκουσμα των τότε λόγων τους.

tell spring not to come this year

Μια δήλωση της Katrin Seybold, που απεβίωσε το 2012, ανοίγει την τελική δουλειά της: «Οι ταινίες που κάνω είναι αναγκαίο να γίνουν. Όταν οι άνθρωποι είναι νεκροί, τότε θα είναι νεκροί, και το μόνο που έχει απομείνει είναι εκθέσεις της Gestapo, εκθέσεις των δραστών. Το DieWiderständigenαποτελείται από συνεντεύξεις σχετικά με το κίνημα της αντίστασης κατά των Ναζί. Η ταινία ολοκληρώθηκε από τη φίλη και συνάδελφο της Seybold Ula Stöckl, της οποίας η θρυλική ταινία του 1968, Neun Leben hat die Katze (The Cat Has Nine Lives) προβάλλεται στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Μουσική ταινίες και ειδικά καλλιτεχνικά πορτρέτα αποτελούν πλέον παράδοση στο Panorama.

Η Nina Simone μετατράπηκε από την πλέον ταλαντούχα μορφή της τζαζ σε μια άκρως πολιτική ακτιβίστρια μαχόμενη για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στην ταινία What Happened, Miss Simone? η Liz Garbus συνυφαίνει μαγνητοσκοπημένα αρχεία, συνεντεύξεις και, φυσικά, τη μουσική της αμίμητης τραγουδίστριας καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό πορτρέτο. Πό την αντίπερα όχθη, ο Brett Morgen αξιοποιεί ένα μεγάλο μέρος της μουσικής των Nirvana στο ντοκιμαντέρ, γύρω από τη ζωή του τραγουδιστή τους, Cobain: Montage of Heck.

cobain

Το Sume – Mumisitsinerup Nipaa (Sumé – The Sound of a Revolution) του Inuk Silis Høegh του δείχνει πώς οι μουσικοί ροκ της μπάντας από τη Γροιλανδία αφοσιώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην αντίσταση απέναντι στους Δανούς αποικιοκράτες, με αποτέλεσμα την επαναφορά στην κουλτούρα τους της μητρικής τους γλώσσας, τα Γροιλανδικά. Τέλος, στα 1980 πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο δημιουργικά κεφάλαια στη μουσική σκηνή του Δυτικού Βερολίνου, όπως περιγράφεται στην B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin του Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck και Heiko Lange.

Διαβάστε περισσότερα για: