Όταν το σινεμά πάει σινεμά (βίντεο) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όταν το σινεμά πάει σινεμά (βίντεο)

Αφιερώματα | 12-1-2015 |

Τo 2015 συμπληρώνονται 120 χρόνια από το πρώτο φιλμ στην ιστορία του σινεμά, διάρκειας μόλις 46 δευτερολέπτων, το Έξοδος από το εργοστάσιο Λουμιέρ (La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon), των αδερφών Auguste και Louis Lumière, το 1895.

Και παρόλο που μπορεί να έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε ταινίες σήμερα (στην τηλεόραση, στην οθόνη του υπολογιστή ή ακόμα και στη μικροσκοπική οθόνη του κινητού τηλεφώνου), τίποτα δε συγκρίνεται με την προβολή στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου με την τεράστια οθόνη, που, ακόμα και 120 χρόνια μετά, παραμένει (σχεδόν) η ίδια. Και αν η προβολή έχει κάπως εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά, τα συναισθήματα που νιώθουμε “όταν τα φώτα σβήνουν και ξεκινά η ταινία”, είναι ακόμα το ίδιο έντονα.

Το σινεμά λοιπόν είναι τόσο μαγευτικό που βρίσκεται παντού, ακόμα και μέσα στο ίδιο το σινεμά. Γιατί κανείς δεν αγαπά το σινεμά περισσότερο από τους ίδιους τους κινηματογραφιστές, κάποιοι από τους οποίους νιώθουν την ανάγκη να αποτίσουν ένα φόρο τιμής στο αγαπημένο τους μέσο (ή αγαπημένο φιλμ ή σκηνοθέτη), μέσα από το ίδιο τους το κινηματογραφικό έργο.

Κι αν αυτό το κείμενο αναφέρει αμέτρητες φορές τη λέξη σινεμά, είναι ακριβώς επειδή στο τετράλεπτο βίντεο που ακολουθεί θα “σκάσετε” από το πολύ σινεμά, αφού θα το δείτε μέσα στο ίδιο το σινεμά.

Δείτε λοιπόν στο παρακάτω βίντεο, μερικά φιλμ, οι πρωταγωνιστές των οποίων βρίσκονται μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα παρακολουθώντας κάποια ταινία, δημιουργώντας έτσι για εμάς τους θεατές, το εντυπωσιακό εφέ της “διπλής οθόνης”.

120 years watching movies together from Tàndem Entertainment on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,