Ο David Cronenberg ανησυχεί για το μέλλον των κριτικών κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο David Cronenberg ανησυχεί για το μέλλον των κριτικών κινηματογράφου

Ειδήσεις | 8-1-2015 |

Η άποψη ότι το επάγγελμα των κριτικών κινηματογράφου ‘’πεθαίνει’’ δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Πράγματι, ρόλος και το επίπεδο των κριτικών έχουν υποβαθμισθεί αισθητά Σχετικά με αυτό το φαινόμενο μίλησαν στην εφημερίδα ‘’The Canadian Press’’ , Καναδοί κριτικοί κινηματογράφου,  ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας ‘’The Interview’’ αλλά και ο David Cronenberg.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αναφέρει πως : << Αν επισκευθείς το Rotten Tomatoes, από τη μία θα δείς τους απλούς και από την άλλη τους ‘’τοπ’’ κριτικούς. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός, υπάρχουν γνήσιοι κριτικοί οι οποίοι έχουν δουλέψει σκληρά πάνω στο αντικείμενο και μπορεί να είναι συνδεδεμένοι με μία ιστοσελίδα ή μία εφημερίδα αλλά μπορεί και όχι. Αφετέρου, σημαίνει πως υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αυτοαποκαλούνται κριτικοί και δεν έχουν καμία ικανότητα συγγραφής […] Μερικές φωνές που έχουν αναδυθεί χάρη σε αυτή την ευκαιρία είναι πράγματι αρκετά καλές, επομένως αυτή είναι η θετική πλευρά.

Ο Richard Crouse, κριτικός στην εφημερίδα ’The Canadian Press’’ αναφέρει : << Σε αντίθεση με το σήμερα, πριν 30-40 χρόνια υπήρχαν άνθρωποι σε αυτόν τον τομέα που μπορούσες να χτίσεις μία σχέση μαζί τους και να τους εμπιστευτείς. Ακόμη και αν διαφωνούσες μαζί τους θα διάβαζες τις κριτικές τους και θα άκουγες τις συμβουλές τους. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.>> Υπάρχουν, βέβαια, πολλά για να συμπεριλάβουμε σε αυτό το θέμα, όπως οι απολύσεις πολλών κριτικών με βάση τη θέση ότι ένας μόνο αρκεί.  Παράλληλα, οι κατατάξεις του Rotten Tomatoes έχουν γίνει πλέον ενοχλητικές και απέχουν από την δουλειά ενός επαγγελματία.