Η τηλεόραση πάει σινεμά στη φετινή Berlinale - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η τηλεόραση πάει σινεμά στη φετινή Berlinale

TV, Ειδήσεις, Προβολές, Φεστιβάλ | 17-1-2015 |

Όλοι και όλες έχουμε καταλάβει λίγο πολύ ότι οι τηλεοπτικές σειρές αρχίζουν να εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας με τρόπο που χωρίς, ίσως, να επισκιάζει τον κινηματογράφο ως μέσο καταλήγει, τουλάχιστον, να τον συναγωνίζεται.

Φαίνεται πως οι κεραίες του μεγάλου θεσμού της Berlinale έπιασαν το νέο ρεύμα και, ναι, είναι γεγονός! Στη φετινή διοργάνωση θα δούμε τον κινηματογράφο και την καλή τηλεόραση (λέω καλή δεδομένου του αρνητικά φορτισμένου όρου!) να παντρεύονται δημιουργικότατα.

Για πρώτη φορά το τμήμα Co-ProductionMarket της Berlinale ανοίγει τις πόρτες του σε δραματικές τηλεοπτικές σειρές, δίνοντας την ευκαιρία σε  έξι  από αυτές να αναζητήσουν συνεργασίες  και χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου εγκαινιάζει το CoPro Series, στα πλαίσια του Drama Series Days, το νέο πρόγραμμα με εστίαση στις τηλεοπτικές σειρές, των European Film Market και Berlinale Co-Production Market.

Πρόκειται να παρουσιαστούν έξι επιλεγμένα πρότζεκτ από το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τις Η.Π.Α. Συμπεριλαμβάνουν, για παράδειγμα, την πρώτη απόπειρα για τηλεόραση του γνωστού σκηνοθέτη Tom Tykwer (Das Parfum, Cloud Atlas) που έχει όνομα Babylon Berlin και τοποθετείται στο δονούμενο Βερολίνο του 1920. Αντίστοιχα θα συμμετάσχει και η βέλγικη σειρά Tabula Rasa με την Veerle Baetens (γνωστή από την ταινία της The Broken Circle Breakdown που βραβεύτηκε ως αγαπημένη κοινού στο Panorama της Berlinale 2013) σε ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνίστριας.

Το νέο αυτό τμήμα του φεστιβάλ (που απευθύνεται σε προσκεκλημένους παραγωγούς και χρηματοδότες) αφιερώνεται στο όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αγοράς –και του κοινού, σπεύδω να προσθέσω!- για καλοφτιαγμένες σειρές, σειρές που κάτι έχουν να πουν. Την ίδια στιγμή το φεστιβάλ θέτει ως στόχο να ενθαρρύνει παραγωγούς ταινιών από το Co-Production Market να σκεφτούν το ενδεχόμενο της παραγωγής ή χρηματοδότησης σειρών στο μέλλον. Ο στόχος είναι να εγκαινιαστεί ένας δημιουργικός χώρος ανταλλαγής και ανατροφοδότησης από τη βιομηχανία του κινηματογράφου προς εκείνη της τηλεόρασης και αντίστροφα, ενώ ταυτόχρονα να δοθεί έδαφος στο τμήμα Drama Series Days ώστε να επιτευχθεί μία ουσιαστική συνάντηση της αγοράς των σειρών στη Berlinale.

Με εξέχουσα θέση στο χώρο, οι ειδικοί στις σειρές Peter Nadermann (Nadcon Film, Γερμανία) και Jan de Clercq (Lumière Publishing, Βέλγιο) συμμετείχαν στην ομάδα του τμήματος  Berlinale Co-Production Market κάνοντας την επιλογή των έξι σειρών. Μία από αυτές παρουσιάζεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ τηλεοπτικών σειρών, Séries Mania Paris, που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι από το 2009 με πρωτοβουλία του Forum des images, ενός θεσμού που ήδη από το 1988 συγκεντρώνει όλους τους κινηματογραφόφιλους της πόλης στο κέντρο, με κύκλους προβολών, ανοιχτές συζητήσεις και φεστιβάλ. Από το 2013 το συγκεκριμένο φεστιβάλ έλαβε υπόψη διεθνείς συμπαραγωγές τηλεοπτικών σειρών. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτού ήταν που προβλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι η σειρά Tabula Rasa, της οποία οι παραγωγοί αναζητούν τώρα πρόσθετες χορηγίες στη φετινή Berlinale. Αντίστοιχα μία από τις υπόλοιπες πέντε παραγωγές θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει συνεργασίες τον Απρίλιο στο Παρίσι, οπότε και λαμβάνει χώρα το Séries Mania.

Η επίσημη, λοιπόν, επιλογή τηλεοπτικών σειρών για το CoPro Series 2015 έχει ως εξής:

(με αλφαβητική σειρά των παραγωγών)

Behind the Moon at that Time (Anat Assoulin Productions), Ισραήλ

The White Rhino Hotel (Belladonna Productions), Γερμανία & Η.Π.Α.

Hierro (Portocabo), Ισπανία

Valkyrien (Tordenfilm), Νορβηγία

Babylon Berlin (X Filme), Γερμανία

και σε συνεργασία με το φεστιβάλ Séries Mania:

Tabula Rasa (Caviar), Βέλγιο

Ε λοιπόν κάτι μου λέει ότι φέτος θα είναι η αρχή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια!

Διαβάστε περισσότερα για: