Οι παραγωγοί του Citizenfour για την επίθεση στο Charlie Hebdo - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι παραγωγοί του Citizenfour για την επίθεση στο Charlie Hebdo

Ειδήσεις | 10-1-2015 |

Το ντοκιμαντέρ Citizenfour για τον Edward Snowden σάρωσε τα βραβεία στο Cinema Eye στο Queens των Η.Π.Α. την Τετάρτη 7/1/2015 κερδίζοντας μεταξύ άλλων τα βραβεία Outstanding nonFiction Feature και Outstanding Direction. Όταν όμως οι παραγωγοί ανέβηκαν στην σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο Outstanding Achievement in Production προέβησαν σε αναφορές μέσα από τον λόγο τους στα τραγικά συμβάντα στο Παρίσι πριν μερικές ώρες.

Ο Dirk Wilutzky, ένας εκ των δύο Ευρωπαίων παραγωγών, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των δημιουργών ντοκιμαντέρ ώστε να φανερωθεί μια καλύτερη αλήθεια για το συμβάν. Τάδε έφη, “Πιστεύω πως όλοι εμείς, ως δημιουργοί ντοκιμαντέρ, έχουμε μεγάλη ευθύνη στο να αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη. Θα υπάρξουν πάρα πολλές απλές απαντήσεις στις επόμενες ημέρες για το ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει. Εμείς, ως δημιουργοί ντοκιμαντέρ πρέπει να βρούμε καλύτερες απαντήσεις σε αυτό. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να κατανοήσουμε, να αναλύσουμε και να κάνουμε τι προτάσεις μας για το πως έγινε και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα με σοβαρό τρόπο. Παρακαλώ να το εκλάβετε αυτό ως κινητοποίηση για να κάνουμε περισσότερα ντοκιμαντέρ και τον κόσμο πιο κατανοητό.

Η Γαλλίδα Mathilde Bonnefoy, η οποία είναι από το Παρίσι και κέρδισε ένα βραβείο για το μοντάζ του ντοκιμαντέρ, είπε σχετικά: “ Συζητούσαμε αν είναι αυτή η σωστή μέρα να εορτάσουμε λόγω αυτού που συνέβη στο Παρίσι. Η αλήθεια είναι ότι είναι. Η κοινότητα των δημιουργών μας είναι η καλύτερη απόκριση σε αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας.”

Στο τέλος της βραδιάς η Laura Poitras, δημιουργός του Citizenfour, έκανε τον επίλογο όταν αφιέρωσε το βραβείο Outstanding nonFiction Feaure στην Glenn Greenwald και στον ίδιο τον Edward Snowden, ο οποίος όπως είπε η ίδια, “πήρε την απόφαση να ριψοκινδυνεύσει την προσωπική του ελευθερία ώστε εμείς να καταλάβουμε τι κάνει η κυβέρνηση μας. Αυτό το βραβείο είναι για αυτόν”.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,