Η ασυγκράτητη ανάγκη του Jafar Panahi να κάνει κινηματογράφο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η ασυγκράτητη ανάγκη του Jafar Panahi να κάνει κινηματογράφο

Ειδήσεις, Πρόσωπα | 28-1-2015 |

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi εξέδωσε μια δήλωση στην οποία εξηγεί την περιφρόνησή του απέναντι στην επίσημη απαγόρευση που του έχει θέσει το Ιράν να γυρίζει ταινίες, και την οποία έχει παραβεί επανειλημμένα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τελευταία του ταινία Taxi που θα παρουσιαστεί ως μέρος του Επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

“Τίποτα δεν μπορεί να με αποτρέψει από το να κάνω ταινίες, καθώς όταν ωθούμαι στη γωνία συνδέομαι με τον εσωτερικό μου εαυτό, και μέσα σε αυτή την ιδιωτικότητα, παρ’ όλους τους περιορισμούς, η ανάγκη για δημιουργία γίνεται παρορμητική,” δήλωσε ο Panahi.

“Ο Κινηματογράφος ως Τέχνη γίνεται η κύρια ανησυχία μου. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσω να γυρίζω ταινίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για να δείξω το σεβασμό μου και να νιώσω ζωντανός,” συμπλήρωσε.

taxi_dir-jafar-panahi

Taxi – στο διαγωνιστικό της Berlinale

Το Δεκέμβριο του 2010 ο Panahi κρίθηκε ένοχος για “προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την πρόθεση να διαπράξει εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας”, από το ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση έξι ετών και του απαγόρευσε για τα επόμενα είκοσι χρόνια να σκηνοθετεί, να γράφει σενάρια, να δίνει οποιουδήποτε είδους συνεντεύξεις σε ιρανικό ή ξένο μέσο, καθώς και την έξοδο από τη χώρα.

Το Taxi, στο οποίο παίζει έναν οδηγό ταξί στην Τεχεράνη, είναι το τρίτο φιλμ που γύρισε ο σκηνοθέτης από τότε. Οι άλλες δύο ταινίες είναι το This Is Not a Film και το Closed Curtain, το οποίο διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2013, κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας και προκαλώντας επίσημες διαμαρτυρίες από την ιρανική κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά.

Από το 2014, όταν ο σχετικά πιο προοδευτικός Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι κινηματογραφιστές της χώρας αισθάνονται το κλίμα κάπως λιγότερο ψυχρό, αν και η απαγόρευση του Panahi παραμένει επίσημα σε ισχύ. Ενώ η εξαετής ποινή φυλάκισής του δεν έχει εκτελεστεί και ο σκηνοθέτης δε βρίσκεται πλέον σε κατ ‘οίκον περιορισμό, δεν του επιτρέπεται ακόμη να φύγει από τη χώρα.

Πριν την απαγόρευση του 2010, ο Jafar Panahi είχε κερδίσει το Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2000 με την ταινία του The Circle, και το βραβείο της Επιτροπής του ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’ των Καννών, το 2003, με το Crimson Gold.

Διαβάστε εδώ για τις υπόλοιπες ταινίες του Διαγωνιστικού της 65ης Berlinale.

Διαβάστε περισσότερα για: ,