Τα 10+1 καλύτερα αμερικάνικα remake από ξένες ταινίες

Adapted | 23-12-2014 |
Στον κινηματογράφο ο όρος remake αφορά την δημιουργία μιας ταινίας η οποία όμως έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν, ίσως σε κάποια άλλη χώρα, με διαφορετικούς συντελεστές και φυσικά με διαφορετικές καλλιτεχνικές και πολιτισμικές επιρροές. Η παρούσα λίστα παρουσιάζει τα καλύτερα remake που δημιούργησαν Αμερικανοί κινηματογραφιστές από συνάδελφους τους στο εξωτερικό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ταινίες που δημιουργήθηκαν δεκαετίες μετά ενώ ορισμένες έχουν ξεπεράσει σε αξία τις αρχικές τους στέλνοντας τις στην λήθη.
10. Three men and a baby (1987) – Αυθεντική: Tres hommes et un couffin (1985, Γαλλία)
Η εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς και μάλιστα με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι ξεκαρδιστικές ατάκες και η “ζεστή οικογενειακή” ιστορία την κάνουν εξαίσια. Η εναλλαγή των ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα στην καρδιά της δεκαετίας του ’80 αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ακόμα ταινίες που βλέπουμε ακόμα και σήμερα με σκοπό να μας αποσπάσουν το γέλιο και την αισιοδοξία. Σίγουρα, οι Αμερικανοί δημιουργοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων των Γάλλων που είχαν και την αρχική ιδέα.
9. Scent of a woman (1992) – Αυθεντική: Profumo di donna (1974, Ιταλία)
Την παράσταση, φυσικά, “κλέβει” ο ταλαντούχος κ. Al Pacino με μία ερμηνεία που του χάρισε το χρυσό αγαλματάκι των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Υποδύεται έναν τυφλό άντρα ο οποίος ζει την ζωή του μέσα από το πάθος του για το άλλο φύλο προσπαθώντας να αντισταθμίσει την έλλειψη της όρασης του με τις υπόλοιπες αισθήσεις του. Πραγματικά, μια υπέροχη ερμηνεία από έναν μοναδικό ηθοποιό.
8. The birdcage (1996) – Αυθεντική: La cage aux folles (1978, Γαλλία)
Ο Robin Williams ήταν ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που απολαύσαμε σε ότι και να έκανε τις τελευταίες δεκαετίες, ο Nathan Lane, που τον πλαισίωσε στο συγκεκριμένο remake, είναι ένα από τα πιο μεγάλα αστέρια του Broadway. Ο Gene Hackman είναι πάντα απολαυστικός σε ότι και να παίξει ενώ η Diane Wiest διαθέτει ένα καταπληκτικό ταλέντο υποκριτικής. Παρόλο λοιπόν, την κοινωνική διάσταση ενός τέτοιου θέματος, η πλειάδα των ηθοποιών τα καταφέρνει μια χαρά και δημιουργεί μια όμορφη ταινία για ψυχαγωγία.
7. The ring (2002) – Αυθεντική: Ringu (1998, Ιαπωνία)
Αυτή η ταινία είναι, ίσως, η καλύτερη ταινία τρόμου από remake. Φυσικά, η ιαπωνική ταινία είναι αξεπέραστη, όμως για την αμερικάνικη κουλτούρα αυτό το remake είναι καινοτόμο. Ο θεατής φοβάται να σηκώσει το τηλέφωνο του μην βρεθεί, ξαφνικά, με την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ζωής του. Ενώ, παράλληλα, πρέπει να τρέξει να βρει και την λύση για τον γρίφο. Σίγουρα, ταινίες όπως το Saw που εμφανίστηκαν μετά εμπνεύστηκαν από αυτή την έξοχη ταινία τρόμου που θέτει το ανατριχιαστικό ερώτημα “Τι κάνεις όταν ξέρεις ότι η ζωή σου θα τελειώσει σύντομα;”
6. Insomnia (2002) – Αυθεντική: Insomnia (1997, Νορβηγία)
Έχουμε τα εξής αστέρια, Al Pacino, Robin Williams και την Hilary Swank υπό της σκηνοθετικές οδηγίες του Christopher Nolan. Η υπόθεση της ταινίας είναι έντονη και καθηλωτική και ο θεατής βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι τρομακτικά άψογες ερμηνείες και του Al Pacino αλλά και του Robin Williams, όπου την συγκεκριμένη χρονιά δοκιμάζει “ακραίους” ρόλους, δένουν απόλυτα με την κινηματογραφική αφήγηση του Nolan και το αποτέλεσμα αρέσει σε όλους.
5. Let me in (2010) – Αυθεντική: Let the right one in (2008, Σουηδία)
Η σουηδική αυθεντική ταινία είναι μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έχουν γυριστεί ποτέ. Η αμερικάνικη εκδοχή της επίσης. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει υιοθετηθεί τόσο σωστά κατά την μεταφορά της από τους Αμερικανούς. Η ιστορία ενός γλυκού παιδιού που είναι συνάμα και ένα αιμοσταγή τέρας είναι ικανή να παγώσει τον ήλιο και το αίμα μας. Η ερμηνεία της μικρής Αμερικανίδας είναι η επιτομή του αισθήματος φόβου που σου δημιουργεί όλη η ταινία η οποία μακράν είναι από της πιο πρωτότυπες του είδους της.
4. Funny Games (2007) – Αυθεντική: Funny Games (1997, Γερμανία)
Αυτή η ταινία είναι γροθιά στο στομάχι. Πραγματική γροθιά όμως. Ο θεατής δεν έχει που να κρυφτεί. Αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη τον κάνουν να θέλει να μπει μέσα στην ταινία και να σώσει την κατάσταση. Να βοηθήσει το παιδάκι, να το σώσει, να βοηθήσει τους γονείς του, να προειδοποιήσει την άλλη οικογένεια. Όμως, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Απλά στέκεται και κοιτάει. Νιώθει τύψεις και ενοχές που είναι απλά ένας παρατηρητής τέτοιας βιαιότητας. Ξεχωριστή εμπειρία αυτή η ταινία!
3. Victor Victoria (1982) – Αυθεντική: Viktor und Viktoria (1933, Γερμανία)
Τα βραβεία Όσκαρ δεν είναι το απόλυτο μέτρο για την αρτιότητα μιας ταινίας. Οι ερμηνείες, η παραγωγή, η ιστορία, η μεγαλοπρέπεια είναι όλα επικά σε αυτήν την ταινία ανεξάρτητα από τα βραβεία που απέσπασε, τα οποία είναι επίσης πολλά. Η Julie Andrews, ο James Garner, ο John Rhys-Davies και η Lesley Ann Warren ερμηνεύουν τους ρόλους τους και φτάνουν στην κινηματογραφική τελειότητα σε μια ιστορία χολυγουντιανής υπερπαραγωγής που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και την οποία απολαμβάνει ο θεατής όσο καμία άλλη.
2. The sound of music (1959) – Αυθεντική: Die Trapp-Familie (1956, Γερμανία)
Ξανά η Julie Andrews σε μιούζικαλ και μάλιστα αξέχαστο. Ένα μιούζικαλ που είναι ταυτόχρονα συγκινητικό και επικό. Οι χορογραφίες, τα τραγούδια αλλά και οι ερμηνείες της πρωταγωνίστριας, του Christopher Plummer και των Rogers και Hammerstein φτιάχνουν μια ταινία μοναδική και σίγουρα κλασσική. Η υπόθεση που μας μεταφέρει στον Β’ΠΠ, μια περίοδο πολύ σκοτεινή για την ανθρωπότητα, αλλά μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στο μέλλον.
1. Twelve monkes (1997) – Αυθεντική: La Jetee (1962, Γαλλία)
Η ερμηνεία του Brad Pitt είναι η κινητήριος δύναμη γι’αυτό το remake από την Γαλλία στην Αμερική. Η τρέλα του, υποψήφιου για Όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου, Pitt επισκιάζει την επίσης πολύ καλή ερμηνεία του πρωταγωνιστή της ταινίας, Bruce Willis. Η παραγωγή είναι του Terry Gilliam και είναι λογικό που η ταινία πέρα από την μεγάλη δόση τρέλας μας σερβίρει και μελλοντολογικούς παραλογισμούς. Άλλωστε, εάν επρόκειτο να χαθεί ο κόσμος πόσο λογικός μπορείς να μείνεις.
Το αστέρι των remake: Reservoir dogs (1992) – Αυθεντική: City on fire (1987, Χονγκ Κονγκ – Καντονέζικη)
Ναι, χρειάζονται πολλά για να ξεκινήσεις καριέρα στο Χόλυγουντ, διασυνδέσεις, χρήματα, ικανότητες, μόρφωση και πάρα πολλή τύχη. Ειδικά δε, όταν με την μία η καριέρα κάποιου εκτοξεύεται στα ύψη τότε είναι αναγκαία η επανεκτίμηση της. Ο Quentin Tarantino όμως δεν ανησυχεί. Μπορεί το Reservoir dogs να είναι η πίστη αντιγραφή μιας ασιατικής ταινίας (μέσα στην τσάντα υπήρχαν διαμάντια) αλλά έχει αποδείξει ότι το ταλέντο του δεν εξαντλείται πουθενά. Μπορεί να ξεκίνησε αντιγράφοντας αλλά παραμένει στην κορυφή επειδή ότι κάνει είναι μοναδικό.