Τα 10 Καλύτερα πλάνα που είδαμε φέτος και θα τους δίναμε ίσως Oscar φωτογραφίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα 10 Καλύτερα πλάνα που είδαμε φέτος και θα τους δίναμε ίσως Oscar φωτογραφίας

Αφιερώματα | 24-12-2014 |

Πάντως δεν μπορείτε να έχετε παράπονο. Το 2014 μας έδωσε πολύ ωραίες ταινίες. Αλλά όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο, μας έδωσε και κάποιες πολύ κακές.

Οπότε πλάνα παντού. Άλλα συνεχόμενα, άλλα με μοντάζ, άλλα φωτεινά, άλλα σκοτεινά, άλλα δραματικά, άλλα κωμικά, αλλά πάντα πλάνα.

Πάμε να δούμε τα 10 εκείνα πλάνα που μας εντυπωσίασαν, και που μας έκαναν να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω να τα ξαναδούμε. Προειδοποιούμε πάντως, γιατί είμαστε καλοί, ότι ακολουθούν SPOILERS. 

10. “Dawn Of The Planet Of The Apes” – Ο πίθηκος που οδηγούσε το τανκ

Το “Dawn” ήταν μία αναπάντεχα καλή ταινία, κυρίως δε για το γεγονός ότι ενώ δεν χρειαζόμασταν ακόμα έναν Πλανήτη των Πιθήκων, αυτό το sequel ήταν από τα καλύτερα. Μέσα σε όλα, οι σκηνές με τις συνομιλίες μεταξύ των πιθήκων ήταν εξαιρετικές, αλλά σε μία ταινία φαντασίας αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι το φανταστικό. Έτσι, μπορεί να σας ακούγεται κάπως παρατραβηγμένο, αλλά η σκηνή με το τανκ ήταν από τις καλύτερες. Δείτε τη, στο 2:11 του βίντεο.

9. “The Babadook” – Το τέρας στο γειτονικό σπίτι

Το “Babadook” είτε θα το λατρέψεις είτε όχι. Μέση λύση δεν υπάρχει. Εκ πρώτης όψεως νομίζεις ότι θα δεις ένα monster-horror-flick και έξω από την πόρτα. Αλλά τα αλληγορικά του νοήματα δεν θα σου αφήσουν πολλά περιθώρια να το αγνοήσεις. Και γιατί μας άρεσε το συγκεκριμένο πλάνο; Γιατί μέσα στην απλότητά τους, κατάφερε να μας ανατριχιάσει και εμείς αυτά τα εκτιμούμε.

8. “Godzilla” – Η πτώση των στρατιωτών σε ένα τεράστιο πλάνο

Το τέρας κυκλοφορεί στη στεριά. Οι αντίπαλοί του επίσης. Και ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να πάρει θέση. Έτσι όταν ο στρατός πρέπει να επέμβει, ο Gareth Edwards μας χάρισε ένα από τα ωραιότερα πλάνα φέτος. Αγωνία, ένταση, μέχρι και την πρώτη εμφάνιση του Godzilla. Ουσιαστικά είναι ένα πλάνο που θα έπρεπε να το διδάσκουν.

7. “Mr. Turner” – Ο Turner δένεται στο κατάρτι

Ο Mike Leigh, κάνει ταινία για τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της Αγγλίας, ο “Mr. Turner” βγαίνει στις αίθουσες, και το Timophy Spall, κάνει την ερμηνεία της καριέρας του. Το λογικό βέβαια είναι ότι θα τον δούμε και υποψήφιο. Πριν όμως από αυτό ο Mr. Turner δένεται στο κατάρτι του πλοίου, σε μία από τις ωραιότερες σκηνές για φέτος.

6. “Foxcatcher” – DuPont & The Horses (Bennett Miller & Greig Fraser)

Όταν η ταινία έφτασε στις Κάννες, δύο πράγματα ακούστηκαν περισσότερο από άλλα. Το πρώτο ήταν ότι η ταινία είναι καταπληκτική. Το δεύτερο ότι ο Steve Carell κάνει την ερμηνεία της ζωής του. Εμείς συμφωνούμε και στα δύο. Αλλά άλλη η δουλειά μας εδώ. Το καλύτερο πλάνο του “Foxcatcher”, είναι το παραπάνω. Ποιητικό, συμβολικό, απλά ιδανικό.

5. “Birdman” – Η Emma Stone στο παράθυρο

Δυστυχώς η λίστα αφορά πλάνα. Γιατί αν αφορούσε ολόκληρες ταινίες θα έπρεπε να βάλουμε ολόκληρο το αριστούργημα του Innaritu. Αλλά πρέπει να επιλέξουμε ένα από αυτά. Άρα, θα πάμε στην αγαπημένη μας Emma Stone, και στο πανέμορφο πλάνο στο παράθυρο. 

4. “Nymphomaniac Vol 1” – Η σκηνή στο νεκροκρέβατο

Στο 1:27 του τρέιλερ μπορείτε να δείτε την σκηνή. Και μπορεί να είμαστε από αυτούς που δεν αντέχουμε πλέον την οπτική γωνία του Trier στα πράγματα, αλλά πάντα πρέπει να παραδεχόμαστε το καλό. Και αυτή η σκηνή του “Nymphomaniac”, ναι είναι καλή.  

3. “Under The Skin” – Η Johansson σέρνει το πτώμα στην παραλία, δίπλα σε ένα μωρό

under-the-skin-shots-2014

Ο Jonathan Glazer απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ατμοσφαιρική ταινία. Αυτό είναι το “Under the Skin”. Μία από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας, είναι ταυτόχρονα όμορφη και σοκαριστική.  Δείτε τη σκηνή εδώ.

2. “The Immigrant” – “Μπορείς να με βοηθήσεις;”

Κάθε κουβέντα από το στόμα της Marion Cotillard είναι αιτία για oscar. Και μπορεί το τελευταίο πλάνο με τους καθρέφτες, να είναι ίσως η ομορφότερη σκηνή της ταινίας, αλλά η στιγμή της γνωριμίας μεταξύ Cotillard και Phoenix, είναι γεμάτη ένταση, με όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να χτίσει τη δυναμική του φιλμ.

1. Enemy” – Η Αράχνη

Σας το έχουμε ξαναπεί ότι το “Enemy”, είναι μία mind fuck κινηματογραφική εμπειρία. Όσα και να σας εξηγήσουμε, αν δεν δείτε με τα ίδια σας τα μάτια την ταινία, δεν θα μπορέσετε να την καταλάβετε. Εμείς βέβαια που την είδαμε, πάλι δεν καταλάβαμε. Το νόημα της σκηνής πριν τους τίτλους τέλους είναι ιδανικό. Και για την ταινία, αλλά και για τον κινηματογράφο.