Οι 10+1 καλύτερες ταινίες για φέτος από το Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου (AFI) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι 10+1 καλύτερες ταινίες για φέτος από το Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου (AFI)

Ειδήσεις | 10-12-2014 |

Αρκετά ποικιλόμορφη και ενδιαφέρον είναι η λίστα με τις 10+1 ταινίες που παρουσίασε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η σύνθεση των επιτροπών ποικίλει επίσης συμπεριλαμβάνοντας ακαδημαϊκούς, μέλη της κινηματογραφικής ακαδημίας, κριτικούς, επιχειρηματίες του χώρου κτλ.

Η εν λόγω λίστα λοιπόν, είναι πολύ κοντά με τις λίστες που θα παίξουν και οι κλασσικοί θεσμοί του κινηματογράφου για τις πασίγνωστες βραβεύσεις όπως της Ένωσης Ηθοποιών, των Χρυσών Σφαιρών και φυσικά των βραβείων Όσκαρ (ή της Ακαδημίας Κινηματογράφου). Στην λίστα του AFI όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ταινίες από άλλες χώρες.

Συνήθεις ύποπτοι είναι φυσικά πάντα οι πολεμικές ταινίες. Οι Η.Π.Α. είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο κάπου στον πλανήτη και παράλληλα έχει τόση μεγάλη πολιτισμική επιρροή. Με άλλα λόγια, φανταστείτε την Γερμανία να κέρδιζε τον Β’ΠΠ και όλοι εμείς να τρέχαμε σαν τα κοτόπουλα να αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό τους και τα παράγωγα του. Βέβαια, σου δίνουν ταινίες όπως το “American Sniper” του Clint Eastwood και το “Unbroken” της Angelina Jolie αλλά έμενα προσωπικά δεν με συγκινούν. Βαρέθηκα να βλέπω αντιπολεμικές ταινίες που είναι γεμάτες από βία, πιστολίδι και εκρήξεις αλλά σου προσφέρουν και μερικές συγκινητικές στιγμές ενώ τελικά περνάνε και μηνύματα ανθρώπινα. Πότε θα γυριστούν φιλοειρηνικές ταινίες, δημιουργώντας μια τέτοια παιδεία στις κοινωνίες;

Συνεχίζοντας με την λίστα, έχουμε το “Into the woods” και φυσικά το 3ωρο “Interstellar”. Ευτυχώς, κάτι εμπορικές επιτυχίες τύπου “Gone girl” και “Exodus” δεν τα κατάφεραν σ’ αυτήν την λίστα ενώ μικρές αλλά καταπληκτικές παραγωγές είναι μέσα. Το “Boyhood”, το “Nightcrawler” και το “Selma”. Μακάρι, αυτή την χρονιά, να υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στα όποια βραβεία. Όμως, άσχετα, με το ποιες ταινίες θα βραβευτούν, ο καλός κινηματογραφόφιλος δεν περιμένει κανένα αγαλματάκι για να ξεχωρίσει τις αγαπημένες του ταινίες της χρονιάς.

Οι 10+1 ταινίες σε αλφαβητική σειρά:

 1. AMERICAN SNIPER

 2. BIRDMAN OR (THE UNEXPECTED VIRTUE OF IGNORANCE)
 3. BOYHOOD
 4. FOXCATCHER
 5. THE IMITATION GAME
 6. INTERSTELLAR
 7. INTO THE WOODS
 8. NIGHTCRAWLER
 9. SELMA
 10. UNBROKEN
 11. WHIPLASH

 

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,