Κίνημα κατά της Black Friday, από σκηνοθέτες του Hollywood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κίνημα κατά της Black Friday, από σκηνοθέτες του Hollywood

Ειδήσεις | 1-12-2014 |

Αμερικανοί σκηνοθέτες πίσω από ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Fruitvale Station και το Selma, οδηγούν την αντίσταση κατά τις αγοράς προϊόντων την ημέρα της γνωστής Black Friday, σαν διαμαρτυρία του θανάτου του νεαρού Michael Brown στο Ferguson.

Το κίνημα, παρακινεί τους καταναλωτές να μείνουν σπίτι τους την ημέρα που οι Αμερικανοί παραδοσιακά αγοράζουν στις εκπτώσεις που ακολουθούν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Το κίνημα, που χρησιμοποιεί στα social media το hashtag #BlackOutBlackFriday, στόχευε να υπερθεματίσει την αδικία του δικαστηρίου την προηγούμενη Δευτέρα, να μη δικάσει τον αστυνομικό Darren Wilson για τη δολοφονία του 18χρονου, Michael Brown στις 9 Αυγούστου, πράξη που οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες κατοίκων σε πολλές περιοχές των Η.Π.Α.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Ryan Coogler, του οποίου το βραβευμένο στις Κάννες το 2013, Fruitvale Station, μιλούσε για την αληθινή ιστορία ενός νεαρού μαύρου, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό του τμήματος μεταγωγών, λίγες ώρες μετά την πρωτοχρονιά του 2009.

Μαζί με τον Coogler, και η Ava DuVernay, σκηνοθέτιδα του υποψηφίου για oscar, Selma.

Octavia Spencer in Ryan Coogler's 'compelling but emotionally irresponsible' Fruitvale Station.

Η καμπάνια ισχυρίζεται ότι στοχεύει στο να μετατρέψει την Black Friday σε μία διεθνή ημέρα δράσης, με παράλληλο μποϊκοτάρισμα των αγορών. Με βάση την ενέργεια του “Blackout”, οργάνωσε διάφορα events σε όλες τις Η.Π.Α. με αρκετό κομμάτι του πληθυσμού να συμμετέχει σε μία προσπάθεια μάχης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος, ο ηθοποιός του Fruitvale Station, Michael B Jordan, η Vampire-Diaries-Kat Graham, ο τραγουδιστής της hiphop Russell Simmon, μέχρι και ο κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Tom Morello.

Οι φασαρίες στην περιοχή του Ferguson συνεχίζονται και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 150 άτομα, από τις πορείες διαμαρτυρίας.

Διαβάστε περισσότερα για: