Στο «Ida» και το Bραβείο LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στο «Ida» και το Bραβείο LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Βραβεία, Ειδήσεις | 17-12-2014 |

Άλλο ένα σπουδαίο Βραβείο, προσέθεσε στη συλλογή του, το υπέροχο φιλμ από την Πολωνία, «Ida» (2013). Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι, με την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία και τις δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα (Agata Trzebuchowska) και Αγκάτα Κούλεζα (Agata Kulesza), λίγες μόλις ημέρες μετά τον θρίαμβό του στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απέσπασε σήμερα και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρέδωσε το βραβείο στον Πολωνό σκηνοθέτη της ταινίας Πάβελ Παβλικόφσκι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ταινία έχει καταφέρει να αγγίξει το κοινό σε όλη την Ευρώπη. Το σινεμά παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας» και συμπλήρωσε: «Οι ταινίες μας μπορεί να γράφονται σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά μιλούν την κοινή γλώσσα των συναισθημάτων. Κι όσο λιγότερο ρητορικό είναι το σινεμά μας, τόσο πιο καθολική θα είναι η επίδρασή του…»

Έτσι, το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, έχοντας ήδη λάβει μία υποψηφιότητα για τις επερχόμενες Χρυσές Σφαίρες και μετρώντας ήδη στο ενεργητικό του δύο από τα σημαντικότερα θεσμικά Ευρωπαϊκά Βραβεία – το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας του 2014, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – τίθεται αυτομάτως (και δικαίως) ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τα 87α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστών κυρίως ως Όσκαρ, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς αποτελεί την επίσημη πρόταση της Πολωνίας. Στην προεπιλογή βρίσκεται βέβαια και η ελληνική πρόταση, που για φέτος θυμίζουμε ότι είναι η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία»…


Πηγή: TVXS.gr

Διαβάστε περισσότερα για: , ,