Το 'Οσκαρ μουσικής ανήκει στον Alexandre Desplat για το 'The Imitation Game' και το 'Unbroken' – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το ‘Οσκαρ μουσικής ανήκει στον Alexandre Desplat για το ‘The Imitation Game’ και το ‘Unbroken’

Ειδήσεις | 8-12-2014 |

Ο γάλλος συνθέτης οδεύει όλο και πιο κοντά στο Όσκαρ που δικαιωματικά του ανήκει .Ένα θα σας πω: έξι υποψηφιότητες αυτή τη χρονιά και πέντε ταινίες για φέτος  (Monuments Men, The Grand Budapest Hotel, Godzilla, The Imintation Game, Unbroken),με τις δύο τελευταίες να εξασφαλιζουν δύο σίγουρες υποψηφιότητες για βραβεία καλύτερης ταινίας. Βλέποντας το The Imitation Game και το Unbroken δεν μπορούμε να μην κοιτάξουμε για ομοιότητες και διαφορές .Όσον αφορά τη θεματική τους ,και τα δύο έχουν να κάνουν με τη βιογραφία δυο μοναχικών βασανισμένων ιδιοφυϊών κατά τον Β’ ΠΠ. Τον Alan Turing (Benedict Cumberbatch), ο οποίος αποκωδικοποίησε τη γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma, όντας παγδευμένος απο τον ομοφοβικό κώδικα της Αγγλίας, και τον Louis Zamperini (Jack O’ Connel), τον Ολυμπιονίκη που αναδείχτηκε σε ήρωα, έχοντας επιζήσει τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές στην Ιαπωνία. To The Imitation Game είναι γεμάτο διαλόγους και χιούμορ και καλά διαβασμένο όσον αφορά την ιστορική προσέγγιση.

Το Unbroken είναι μεγάλο, προκλητικό, πνευματώδες, όμορφο και πολύ δύσκολο επειδή είναι πολύ συγκινητικό και βλέπεις τον νέο αυτόν άντρα να προσπαθεί να επιβιώσει όλες αυτές τις καταστροφές”, εξηγεί ο Desplat. “Το σπουδαίο με αυτή την ταινία και η διαφορά με το The Imitation Game είναι το τέμπο. Μοναχικό, πολύ βαθύ, δυνατός ρυθμός. Χρησιμοποιεί μεγαλύτερη ενορχήστρωση και φυσικά είναι πολύ σοβαρό”. Μερικές από τις νότες του πιάνο είναι ακριβείς και άλλες πιο τυχαίες, πετυχαίνοντας το ασύγχρονο που χαρακτηρίζει τη διαδικασία του Turing. O Desplat, ο οποίος αντικατέστησε τον Clint Mansell στο  The Imitation Game, είχε μόλις 3 βδομάδες στη διάθεσή του για να συνθέσει και να ερευνήσει τον αινιγματικό Turing. Δεν είχε γνωρίσει τον σκηνοθέτη Mortem Tyldum και δεν είχε δει το φημισμένο «Headhunters», αλλά ανταποκρίθηκε αμέσως στην ανθρωπιά , το χιούμορ της ταινίας και την εξαιρετική ερμηνεία του Cumberbatch αλλά και τον τρόπο που αφηγηματικά περνά σε flashbacks και flashforwards.

Unbroken

Unbroken

Ο συνθέτης δηλώνει ότι προσπάθησε να βάλει ψυχή και τραγικότητα στις σκηνές με τα δύο αγόρια ,τον Alan(Alex Lawther) και στον Christopher(Jack Bannon). “Η σκηνή που ο Alan μαθαίνει για τον θάνατο του Christopher ,είναι μια από τις αγαπημένες μου. Χρησιμοποιώ μια ποικιλία  γύρω από το θέμα Christopher. Η κάμερα κάνει ένα κοντινό στο πρόσωπο του Αlan μόλις μαθαίνει για τον θάνατο ,το οποίο δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα.”

Ο Desplat  στο «Unbroken»απόλαυσε τη συνεργασία με την Angelina Jolie ,τη σκηνοθέτη και μιλήσανε απο νωρίς για τη σημασία του κάστινγκ πολύ νέων αντρών. Σε αντίθεση με παλιές ταινίες για τον Β’ ΠΠ , στις οποίες έπαιζαν κυρίως μέσης ηλικίας άντρες.  Το Unbroken εμπρόκειτο να αναδείξει τον O’ Connell, σύμφωνα με τον συνθέτη.Αυτοί είναι ήρωες στα 20 τους και το κάνει πολύ ιδιαίτερο να εστιάσουμε στην νεότητητά τους, να ρισκάρουν τόσο μεγάλο κίνδυνο. ”Με τη μουσική ήθελα να νιώσουμε αυτή τη βαθιά ενέργεια που είχε. Κάτι που δε μπορείς να δείς αλλά είναι πολύ δυναμικό επειδή αυτός ο νέος άντρας μπορούσε να έχει τρέξει μια πολύ μεγάλη απόσταση και πάντα να έχει την ορμή να συνεχίζει ξεπερνώντας τα όριά του.”