Οι 20+5 καλύτερες ταινίες του 2014 για τους συντάκτες του Cinefreaks.gr! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι 20+5 καλύτερες ταινίες του 2014 για τους συντάκτες του Cinefreaks.gr!

Αφιερώματα | 31-12-2014 |

Οι λίστες κάθε χρόνο μας προβληματίζουν. Με άλλες συμφωνούμε, με άλλες διαφωνούμε, αν και γενικά το να πάρεις όλες τις ταινίες που είδες μέσα σε ένα χρόνο  και να τις βάλεις σε λίστες είναι δύσκολο, χρονοβόρο, άδικο για τις ταινίες και εντελώς υποκειμενικό. Όμως φέτος αποφάσισα για πρώτη φορά να ζητήσω από τους Cinefreaks να φτιάξουν μια λίστα ο καθένας με τις 10 καλύτερες ταινίες που είδαν το 2014. Αυτό σε έναν κριτικό κινηματογράφου και κάποιον που βλέπει πάνω από 100 τουλάχιστον ταινίες τον χρόνο προκαλεί πανικό. Όχι μόνο για το τι θα βάλει μέσα στην λίστα αλλά και το για το ποιες ταινίες υπολογίζονται σαν ταινίες του 2014. Η απόφαση ήταν οι Cinefreaks να ψηφίσουν για τις ταινίες που έκαναν πρεμιέρα το 2014 στις Ελλάδα, όμως αν το επιθυμούν να ψηφίσουν και όσες ταινίες θα κάνουν σύντομα πρεμιέρα στην Ελλάδα, και τις έχουν δει σε Φεστιβάλ ή στο εξωτερικό, και θα τις δούμε να πλασάρονται στα μεγάλα βραβεία της χρονιάς. 12 ήταν οι Cinefreaks που ψήφισαν από 10 ταινίες με ένα σύνολο 20 ταινιών να συγκεντρώνουν σε ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης από 40 μέχρι 287 βαθμούς. Καθίστε αναπαυτικά σε αυτήν την Cinefreaks best of ανασκόπηση.

20. Magical Girl Βαθμοί: 40

magical-girl-meg (1)

Το Magical Girl έκανε πρεμιέρα μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ενώ λίγο πριν στην Θεσσαλονίκη και το San Sebastian έκανε κοινό και κριτικούς να υποκλιθούν στο πρωτότυπο σενάριό του. Μία πολύ ιδιαίτερη ταινία που κατά βάθος φιλοσοφεί για τη ζωή, την ηθική, την αδικία και την τύχη. Οι ζωές πολλών εντελώς διαφορετικών ανθρώπων διαπλέκονται με τρόπο που να αλληλοεπηρεάζονται σε βάθος χρόνου και, σχεδόν να αλληλοκαθορίζονται. Ένα καθ’ όλα γλυκύτατο κοριτσάκι που πάσχει από λευχαιμία, ένας απεγνωσμένος πατέρας με μόνο κίνητρό του την αγάπη για την κόρη του, μία γυναίκα με πλούσιο παρελθόν και σημαντική προσωπική αστάθεια και ένας πρώην φυλακισμένος με έναν κώδικα ηθικής που υπερβαίνει το συμβατικό.

19. Locke Βαθμοί: 45

locke_2885177b

Στο νούμερο 19 βλέπουμε το Locke ή σε Λάθος χρόνο του Steven Knight, με έναν εκπληκτικό Tom Hardy, που συγκίνησε ακόμα και την απαιτητική Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ένα εντελώς αντισυμβατικό δράμα-περιπέτεια που εντυπωσίασε το κοινό και έγινε από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του περασμένου καλοκαιριού και λατρεία των θερινών κινηματογράφων.

18. Νώε Βαθμοί: 45

Noah_Russell_Crowe

Έχουμε αρκετούς fan του Aronofsky στο Cinefreaks. Ειδικά έναν που κάνει για 10, και λίγο πολύ μόνος του έφερε το Νώε στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες (Ακούς Κωσταντή;).  O Aronofsky που σε λίγο καιρό θα δούμε πρόεδρο του Φεστιβάλ του Βερολίνου, παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο τον Νώε του, που δεν ήταν μια βιβλική ταινία σαν τις άλλες και γενικά μας άρεσε. Σ’ αυτό βέβαια βοήθησε και το καστ με τους , και φυσικά τον .

17. Love is Strange Βαθμοί: 47

Film Set - 'Love Is Strange'

Δεν είναι περίεργο που στην λίστα μας υπάρχουν πολλές ταινίες που προβλήθηκαν στο τέλος της χρονιάς, καθώς τότε αφήνουν οι εταιρίες διανομής τα γερά τους χαρτιά. Μάλιστα πολλές ταινίες από αυτές στην Ελλάδα θα βγούνε το 2015 και έτσι δεν υπάρχουν στην λίστα μας με τις 20. Το Love is Strange πάντως έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβρη και αν και οι απόψεις γι’ αυτό και μέσα στο Cinefreaks διίστανται, κατάφερε να μπει στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες για το 2014. Το ηλικιωμένο gay ζευγάρι που περνά δύσκολα αμέσως μετά τον γάμο του, και κυρίως οι ερμηνείες από τους  και , συγκίνησε αρκετούς Cinefreaks.

16. Ιστορίες για Αγρίους Βαθμοί: 50

wild-tales-il-poster-orizzontale-372037

Θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά στην λίστα, θα μπορούσε να μην είναι και καθόλου. Το Ιστορίες για Αγρίους δεν είναι σε καμία περίπτωση από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, και αυτό γιατί είναι κωμωδία και συνήθως για κάποιο λόγο σε αυτές τις λίστες οι κωμωδίες απέχουν. Όμως το μαγικό Αργεντίνικο ταμπεραμέντο έφτασε το Wild Tales, μέχρι το διαγωνιστικό των Καννών, και προσωπικά είναι από τις ταινίες που με έκαναν να γελάσω όσο καμία, όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία αρκετά χρόνια. Άξιο λοιπόν στο Νο 16 της λίστας μας για φέτος.

15. Short Term 12 Βαθμοί: 55

Short Term 12 Brie Larson and Keith Stanfield

Δε θα το δείτε σε καμία άλλη λίστα με τις καλύτερες χρονιάς. Αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για μας εδώ στο Cinefreaks. Πρόκειται για μια ταινία για ένα κέντρο για παιδιά με σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές στους. Εκεί οι νεαροί επιβλέποντες υποδέχονται ένα νέο μέλος στην ομάδα τους, τον Nate και του εξηγούν τις καταστάσεις με τι οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Grace (), την οποία ο ερχομός της Jayden στο κέντρο θα επηρεάσει καθώς θα δει στο πρόσωπο της μικρής το δικό της βασανισμένο παρελθόν. Το Short Term 12 είναι μία από τις ταινίες που αγαπήσαμε πραγματικά στο Cinefreaks φέτος.

14. The Lego Movie Βαθμοί 60

Άλλη μια έκπληξη της λίστας το The Lego Movie. Και το αξίζει και με το παραπάνω καθώς ήταν από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της χρονιάς. Τι κι αν μόλις αντίκρισα τον τίτλο της ταινίας, είπα “πω πω τι άλλο θα βγάλουν επιτέλους”, το αποτέλεσμα εξέπληξε και τώρα ήρθαν οι άλλοι Cinefreaks να το βάλουν μέσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

13. Nymphomaniac Βαθμοί: 64

nymphomaniac-2014-001-photo-by-christian-geisnaes

Ο Lars von Trier δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας. Τι κι αν κατακρίναμε πολλές φορές την εμπορική προώθηση της ταινίας και το άπειρο γυμνό και σεξ που λόγο είχε μόνο να προκαλέσει και να κάνει και τον πιο άσχετο με τον κινηματογράφο να μάθει την ταινία. Ο Trier μας εξέπληξε και μας παρουσίασε σε Βερολίνο, Βενετία και Νύχτες Πρεμιέρας μία αρτιότατη ταινία 6 και ωρών που φτάνει μέχρι το Νο 11 της λίστας μας. Δείτε περισσότερα για το Nymphomaniac.

12. 71 Βαθμοί: 65

71-fr

Στο Βερολίνο αν και ήταν από τις καλύτερες ταινίες δεν διακρίθηκε. Στις Νύχτες Πρεμιέρας σάρωσε τα βραβεία και έφυγε με την Χρυσή Αθηνά. Το 71 είναι από τις ταινίες που κάθε σινεφίλ πρέπει να δει φέτος. Όπως λέει και ο τίτλος μας μεταφέρει στο 1971 και την Ιρλανδία, όπου ταραχές έχουν ξεσπάσει στους δρόμους. Περισσότερα δε λέμε. Δείτε το αν δε το χετε δει και θα μας θυμηθείτε.

11. White God Βαθμοί 68

Μία αντιρατσιστική ταινία με πρωταγωνιστές σκύλους βρίσκουμε στο νούμερο 11 και λίγο πριν την μεγάλη δεκάδα. Το White God, κέρδισε το Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες και από κει θα ταξιδεύσει πιθανότατα στα Oscars σε λίγους μήνες σαν ξενόγλωσση ταινία, όντας ένας από τους μεγάλους αντιπάλους της Ida. Η ταινία σίγουρα δεν είναι για όλους και δίχασε τους Cinefreaks, όμως ακόμη και σε αυτούς που δεν άρεσε, δεν έχασαν το ενδιαφέρον τους.

10. Snowpiercer Βαθμοί 70

Φουτουριστικό δράμα στο οποίο το περιβάλλον έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν παγώσει, και το μόνο που έχει μείνει στην γη είναι ένα τραίνο, το Snowpiercer, μέσα στο οποίο άλλοι ζουν σαν βασιλιάδες και άλλοι σαν υπάνθρωποι δούλοι. Η επανάσταση δεν θα αργήσει να έρθει και η κατάληξη της είναι κάτι που δύσκολα ο θεατής περιμένει. Η ταινία αγαπήθηκε από το κοινό για κάποιο λόγο που προσωπικά δεν πολυκατάλαβα. Αν και ενδιαφέρουσα ταινία, δεν βρίσκεται μέσα στην λίστα μου με τις καλύτερες της χρονιάς. Όμως στο Cinefreaks έχουμε δημοκρατία και έτσι το Snowpiercer βρέθηκε 10η καλύτερη ταινία για το 2014.

9. Ένα Περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του 105

Η ταινία με τον μεγαλύτερο τίτλο για το 2014, το Ένα Περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του, του Roy Andersson, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, και έκλεισε με τον πιο καλό τρόπο την τριλογία για την ύπαρξη του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες για φέτος.

8. Grand Budapest Hotel Βαθμοί: 105

Λίγο πολύ το Grand Budapest Hotel βρέθηκε στις λίστες όλων των Cinefreaks, όντας μία από τις ταινίες που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη συμφωνία από τους κριτικούς μας ότι ήταν μέσα στην καλύτερη 10αδα της χρονιάς. Οι περισσότεροι όμως το τοποθέτησαν χαμηλά στην λίστα και έτσι κατέληξε στο Νο 8. Όχι και άσχημα για το all-star δημιούργημα του Wes Andersson, που πιθανότατα να δούμε υποψήφιο και για Oscar καλύτερης ταινίας. Οι λίγοι που δεν το χετε δει, δείτε το τώρα.

7. Μόνο οι εραστές είναι ζωντάνοι Βαθμοί: 106

Η νέα ταινία του Jim Jarmush με δύο φανταστικούς πρωταγωνιστές τους Tilda Swinton και Tom Hiddleston και με μία εκπληκτική σκηνοθεσία και φωτογραφία, κέρδισε τους Cinefreaks που το είδανε από το περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα. Το story με τα δύο βαμπίρ και τον έρωτά τους προσωπικά δεν με ενθουσίασε, όμως μπορώ να καταλάβω πως έφτασε μέχρι την 7η θέση της λίστας μας καθώς σε όλα τα άλλα είναι μια ζωγραφιά.

6. Δύο ημέρες μία νύχτα Βαθμοί: 112

two-days-one-night-2014-001-marion-cotillard-walking-in-street-daytime

Οι αδερφοί Dardenne έκαναν και πάλι το θαύμα τους και μεις τους βάλαμε στην 6η θέση των καλύτερων ταινιών για φέτος. Οι μεγάλοι Βέλγοι κινηματογραφιστές είπαν να τα βάλουν με την κρίση, την ανεργία και την συναδελφική αλληλεγγύη. Εκμεταλλεόμενοι μια υπέροχη και φανταστική Marion Cotillard που κέρδισε σαν καλύτερη ηθοποιός στα βραβεία Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, οι Dardenne κάνουν άλλη μία ταινία σπουδή στην Ευρωπαϊκή κοινωνία και μας την παραδίδουν πνίγοντας μας με τον ρεαλισμό της. Must see.

5. Under The Skin Βαθμοί 116

scarlett-johansson-nude-photo-under-the-skin-5

Το ότι η Scarlett Johannson είναι καλή ηθοποιός το ξέραμε, όμως δεν την έχουμε δει ποτέ σε ρόλους κόντρα, σε ρόλους πιο ανεξάρτητων παραγωγών όπως το Under the Skin του Jonathan Glazer. Η εξωγήινη Scarlett εξερευνά την ανθρώπινη μοναξιά και προσγειώνεται στο νούμερο 5 των καλύτερων ταινιών για το 2014.

4. Gone Girl Βαθμοί: 195

Βλέπεις David Fincher είναι καλό, σκέφτηκαν οι Cinefreaks και αν και με βρίσκουν να διαφωνώ, έφεραν το Gone Girl στο Νο 4 με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Μία εκπληκτική Rosamund Pike και ένας υποφερτός και ταιριαστός στον ρόλο του Ben Affleck, μας παρασύρουν σε ένοχα μυστικά στης σχέση ενός ζευγαριού με τον μάστορα Fincher να κάνει καλά την δουλειά του στην σκηνοθεσία.

3. Interstellar Βαθμοί: 199

O Christopher Nolan με το Interstellar του βρίσκονται στο Νο. 3. Μπορεί να μην έχουμε καταλάβει γιατί ο McConaughey θεωρείται ξαφνικά καλός ηθοποιός και μπορεί οι περισσότεροι να μισήσαμε τον ίδιο και την προφορά του στο Interstellar, μας πρόσφερε όμως κάποιες μαγικές κινηματογραφικές στιγμές και μας χάρισε ένα blockbuster που θα παρακαλούσαμε όλα τα blockbuster να αντιγράψουν. Μία ταινία σταθμός για τις ταινίες διαστήματος, μία εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Nolan. Χρειάζεται βέβαια βήματα για να φτάσει την κορυφή, το Νο 3 μια χαρά της κάθεται.

2. Ida Βαθμοί: 228

Ida

Η Ida είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Έτσι μετά από τα βραβεία Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπου σάρωσε, σαν καλύτερη ταινία, σενάριο και σκηνοθεσία, την βρίσκουμε στο Νο 2 της λίστας του Cinefreaks. Το ασπρόμαυρο ποίημα του Pawel Pawlikowski, μας παρουσιάζει την ιστορία μιας καθολικής καλόγριας και της θείας της, που μετά τον πόλεμο της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία. Εκείνη θα αποφασίσει να ψάξει τους γονείς της που χάθηκαν κατά τον πόλεμο με δραματικά αποτελέσματα.

1. Boyhood Βαθμοί: 287

Boyhood-DI

 Τέσσερις Cinefreaks έβαλαν το αριστούργημα του Richard Linklater στο No1 της λίστας τους, ενώ οι περισσότεροι το έβαλαν λίγο πιο κάτω, με αποτέλεσμα το φαβορί για το Oscar καλύτερης ταινίας να βρίσκεται και στην πρώτη θέση του Cinefreaks Top-20. Τα 12 χρόνια της ζωής του μικρού Mason με γυρίσματα σε όλη την παιδική ηλικία των μικρών ηθοποιών, σε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα, σε μια feelgood ταινία που θα θυμόμαστε για χρόνια, ειδικά όσοι την είδαμε στο Βερολίνο πριν το μεγάλο hype που απέκτησε μέχρι να κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη στα μέρη μας. Άξιο Νο1. Δείτε τα πάντα για το Boyhood.

Όπως σας είπαμε και στην αρχή στην λίστα των Cinefreaks αποφασίσαμε να μη βάλουμε ταινίες που έπαιξαν στα προηγούμενα Oscars αλλά ούτε ταινίες που θα παίξουν στα φετινά μεγάλα βραβεία, όμως δεν έχουν κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα. Πάμε να τις δούμε κι αυτές:

Mommy Βαθμοί: 140


Η υπέροχη ταινία του Javier Dolan μας έκανε να την χειροκροτήσουμε στις Κάννες κι ας μην είμαστε fan του νεαρού εκκεντρικού δημιουργού. Δεν ξέρουμε καν αν θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα. Είναι must see για κάθε σινεφίλ.

Pride Βαθμοί: 105

Gay και λεσβίες αποφασίζουν να βοηθήσουν μεταλλορύχους που βρίσκονται σε απεργία την εποχή της Θάτσερ, βλέποντας την συντηρητική πρωθυπουργό σαν κοινό εχθρό. Θα κάνουν το ίδιο όμως και οι όχι και τόσο ανοιχτόμυαλοι εργάτες στην Ουαλία; Μία φανταστική ταινία που σίγουρα θα πρέπει να της δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και να την δει ο καθένας όταν κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα. Δείτε περισσότερα για την ταινία που χειροκροτήθηκε για 10 λεπτά στο Τορόντο.

The Theory of Everything Βαθμοί: 90

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ανθρωπότητας αποκτά μία ταινία που είναι από τα φαβορί για τα Oscars. Ο λόγος για τον Stephen Hawking. Η πρεμιέρα στην Ελλάδα δεν αργεί. Ετοιμαστείτε για τότε.

The Imitation Game Βαθμοί: 85


Να ήσασταν σίγουροι ότι αν το Imitation Game ερχόταν στις αίθουσες μία δύο βδομάδες πριν θα ήταν στην πάνω λίστα και μάλιστα αρκετά ψηλά. Η ταινία με τον Benedict Cumberbatch στον ρόλο του Alan Turing θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 8 Γενάρη και εμείς που το είδαμε στις δημοσιογραφικές προβολές που έγιναν προχτές του δώσαμε τους 85 βαθμούς του.

Nightcrawler Βαθμοί: 40

jakegyllenhaal (1)

Ένας φοβερός Jake Gyllenhall μεταμορφώνεται και μας χαρίζει μια από τις καλύτερες ταινίες του 2014 για τις ΗΠΑ. Εδώ θα την δούμε σύντομα, περισσότερα τότε.

Αυτά από μας, άντε καλή χρονιά να έχουμε! Και του χρόνου!

Διαβάστε περισσότερα για: