Εκτός Θέματος 26: Το The Interview, η Sony, o Ομπάμα και η Βόρειος Κορέα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 26: Το The Interview, η Sony, o Ομπάμα και η Βόρειος Κορέα

Eκτός Θέματος | 29-12-2014 |

Θα έχετε ακούσει τον θόρυβο που έχει γίνει με το The Interview, το χακάρισμα της Sony, τις απειλές από τους Βορειοκορεάτες, την απόσυρση της ταινίας, τις αντιδράσεις από τον Obama και άλλους στο Hollywood και τελικά την έξοδο τις ταινίας στις αίθουσες των ΗΠΑ και σε video on demand στο διαδίκτυο τα Χριστούγεννα. Τι έγινε συνεπώς πραγματικά με όλη αυτή την υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι η όλη υπόθεση ταιριάζει απίστευτα στο τίτλο της στήλης, το Εκτός Θέματος, μιας και το θέμα ελάχιστα έχει να κάνει τελικά με τον κινηματογράφο.

Η ταινία The Interview άρχισε την παραγωγή της τον Οκτώβριο του 2013, όταν οι δύο πρωταγωνιστές της James Franco και Seth Rogen ανακοινώθηκαν. Στην σκηνοθεσία θα ήταν ο ίδιος ο Rogen μαζί με τον Evan Goldberg, που συνεργάστηκε με τους δύο και στο This is The End.  To The Interview είχε την σχετικά καλή ιδέα, να βάλει έναν τυχοδιώκτη “δημοσιογράφο” και τον παραγωγό του, να κάνουν την αγαπημένη Αμερικάνικη εκπομπή του Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Έτσι οι δυο τους θα κλείσουν συνέντευξη και θα ταξιδέψουν στην αφιλόξενη χώρα, με την CIA όμως να έχει άλλα σχέδια για την συνέντευξη. Συγκεκριμένα η Lizzy Kaplan (γνωστή από σειρές όπως το True Blood και το Masters of Sex) τους πείθει να σκοτώσουν τον Kim Jong-un. Παραπάνω δε λέμε για να μη κάνουμε spoilers.

Η ταινία δεν συγκέντρωσε σχεδόν καθόλου προσοχή ούτε τον Οκτώβρη ούτε τον Νοέμβρη που έγιναν διαθέσιμες οι πρώτες φωτογραφίες της στο internet. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν και μετά από λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2014, το πρώτο trailer ήρθε. Κάπου εκεί άρχισε και το πανηγύρι που μας έφερε στα πρόσφατα γεγονότα. Οι αρχικές χλιαρές αντιδράσεις της Βορείου Κορέας ακολουθούνται από μια σφοδρή αντίδραση στις 25 Ιουνίου, όταν οι Κορεάτες θα μιλήσουν για αιτία πολέμου σε περίπτωση που η ταινία βγει στις αίθουσες και να απειλούν σφοδρές αντιδράσεις. Ο Seth Rogen απάντησε μέσω twitter:

αστειευόμενος ότι ο κόσμος θέλει να τον σκοτώσει μόνο αφού πληρώσει για να δει τις ταινίες του και όχι πριν. Λίγες μέρες αργότερα η Βόρεια Κορέα έκανε επίσημες τις αντιδράσεις της, καθώς έκανε καταγγελία στον ΟΗΕ καθώς θεώρησε απαράδεκτο, προκλητικό και στα όρια της τρομοκρατίας, το γεγονός ότι σε μία ταινία δολοφονείται ο αρχηγός ενός ανεξάρτητου κράτους. Η αλήθεια είναι ότι σε ανάλογες σατυρικές ταινίες ή περιπέτειες, έχουμε μία στοιχειώδη κάλυψη του ονόματος του ηγέτη της χώρας ή του ονόματός του. Δεν έχουμε ξαναδεί, από όσο τουλάχιστον θυμάμαι, να αναφέρεται σε ταινία με το όνομα του ο εν ενεργεία αρχηγός κράτους σε σενάρια περί δολοφονίας του. Σε αυτό το σημείο υπήρξαν φωνές που είπαν μάλιστα ότι η Βόρεια Κορέα έχει δίκιο καθώς οποιαδήποτε άλλη χώρα θα διαμαρτυρόταν σε τέτοια περίπτωση.

Και πράγματι πριν η υπόθεση πάρει τις διαστάσεις του τελευταίου μήνα, η Sony έκανε ένα βήμα για να συναντήσει τον Κορέα, αφαιρώντας μία επίμαχη σκηνή από την ταινία, ενώ αφαίρεσε ψηφιακά και εκατοντάδες κουμπιά σε στολές στρατιωτικών, τα οποία ήταν αντίγραφα των πραγματικών, και τιμούν τον Kim Jong-Un και τον πατέρα του Kim Jong-il.

Από τον Αύγουστο που έγινε αυτό το πισωγύρισμα της Sony, φτάνουμε στον Νοέμβριο, και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου, οπότε και η Sony ανακοινώνει ότι έχει πέσει θύμα hacking, το οποίο της άφησε απειλές. Συγκεκριμένα οι απειλές των hackers προς της Sony ανέφεραν “Hacked by #GOP. Warning: We’ve already warned you, and this is just the beginning. We have obtained all your internal data including secrets and top secrets.” δηλαδή, ότι “Ήδη σας ειδοποιήσαμε. Αυτή είναι η αρχή. Έχουμε πάρει όλα τα εσωτερικά σας δεδομένα με όλα τα σημαντικά σας μυστικά.”

Οι απειλές δεν άργησαν να γίνουν πραγματικότητα καθώς στις 1 Δεκέμβρη ανεβαίνουν σε γνωστά torrent sites, οι ταινίες Fury, Mr. Turner και Annie, με το πρώτο να παίζει στις αίθουσες και τις δύο άλλες να μην έχουν βγει καν σε πρεμιέρα εκείνη την στιγμή.

Από κει και πέρα το χάος. Η ομάδα GOP (Guardians of Peace) που είναι υπεύθυνη για το χακάρισμα, διοχετεύει το υλικό στο internet μέσω Playstation. Το υλικό που πείραξε περισσότερο την Sony, παραδόξως δεν ήταν οι ταινίες, αλλά τα υπόλοιπα έγγραφα. Πρόκειται για συμβόλαια, που αποκαλύπτουν τις αμοιβές στελεχών της εταιρίας, ατζέντηδων και ηθοποιών, πλάνα επόμενων ταινιών, αλλά και mails όπου τα μεγάλα αφεντικά της εταιρίας αναφέρονται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς για ηθοποιούς και σκηνοθέτες, με κύριο παράδειγμα την Angelina Jolie, με τους Leonardo DiCaprio και Jennifer Lawrence να μη ξεφεύγουν από τον σάλο.

Κι ενώ η ζημιά για την Sony είχε ήδη πάρει διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου, το FBI αρχίζει να ερευνά την υπόθεση της κλοπής των αρχείων της Sony, με κάποιους να εικάζουν στην αρχή ανάμειξη της Βόρειας Κορέας. Εικασίες που ποτές δεν αποδείχτηκαν μέχρι τώρα και που μέχρι στιγμής και η ίδια η χώρα έχει απορρίψει.

Οι αποκαλύψεις από τα έγγραφα της Sony συνεχίζουν με το σενάριο, τις αμοιβές αλλά και τις τοποθεσίες των γυρισμάτων του James Bond, Spectre, να γίνονται γνωστά. Κάπου εκεί έχουμε παρέμβαση από Aaron Sorkin, Brad Pitt και άλλους εναντίον των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ άλλων του DailyBeast, της Huffington Post για την δημοσίευση των εγγράφων και mails της Sony, που αποτελούν προϊόν κλοπής και παραβίασης προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων. Φτάνουμε λοιπόν στις 16 Δεκέμβρη, οπότε και η ομάδα των hackers απειλεί πλέον την Sony με νέες αποκαλύψεις, αλλά και με επιθέσεις σαν αυτές των δίδυμων πύργων στις πρεμιέρες της ταινίας.

Έτσι η προγραμματισμένη πρεμιέρα της ταινίας The Interview, που ήταν για τις 18 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη, ακυρώνεται. Εκατομμύρια χάνονται από κινηματογράφους που είχαν προγραμματίσει την ταινία, και ο πρόεδρος Obama, δηλώνει ότι η απόφαση της Sony να κόψει μια ταινία εξαιτίας τρομοκρατικών απειλών ήταν λανθασμένη. Γρήγορα τα μέσα σπεύδουν να ονομάσουν τον Obama τον μεγαλύτερο σινεφίλ των ΗΠΑ, λες και το Interview είναι ότι καλύτερο έχουμε δει ποτέ επί της μεγάλης οθόνης. Κάπου εκεί το FBI θα αποδεχτεί τελικά την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στην επίθεση της Sony και τις απειλές, με την χώρα να συνεχίζει να αρνείται κάθε ανάμειξη και να προτείνει κοινή έρευνα με τις ΗΠΑ για το θέμα.

Η Sony που έχει πληγεί αρκετά από την όλη υπόθεση, βρίσκει έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του George Clooney στις 19 Δεκέμβρη, όταν αυτός δηλώνει πως οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του χώρου πρέπει να στηρίξουν την εταιρία. Στο μεταξύ η Κορέα δέχεται μια μεγάλη επίθεση με φόντο τις HΠΑ και μένει χωρίς internet για τις 22 και 23 Δεκέμβρη, μέρες στις οποίες η Sony τελικά ανακοινώνει ότι θα προβάλει το The Interview, σε επιλεγμένες αίθουσες και σε Video on Demand ανήμερα τα Χριστούγεννα. Η ταινία κάνει πρεμιέρα τελικά με τα απρόοπτα να μη λείπουν καθώς όταν ένας κινηματογράφος στην Αμερική μένει χωρίς ρεύμα κατά την διάρκεια της προβολής της, επικρατεί πανικός. Το όλο γεγονός επηρέασε ακόμη και την Amy Adams της οποίας ακυρώθηκε συνέντευξη γιατί δεν μίλησε για το σκάνδαλο της Sony.

Την ίδια ώρα η Ρωσία αναφέρεται στην ταινία σαν απαράδεκτη, λες και ευθύνη της κάθε κυβέρνησης στον κόσμο είναι να παίρνει θέση για το πόσο καλή είναι μια ταινία, όταν εκείνη δεν την αφορά σε τίποτα. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η Βόρεια Κορέα να απευθύνεται στον πρόεδρο Ομπάμα με τον χαρακτηρισμό μαϊμού

Η ταινία, που έκανε στο μεταξύ πρεμιέρα και στο διαδίκτυο με τιμή περί τα 6 δολάρια, είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, όμως ως γνωστόν ότι ανεβαίνει στο internet δύσκολο μπορεί να κατέβει και χωρίς κόστος, έτσι το Interview πλημμύρισε τα torrent sites, δεχόμενο εκατομμύρια downloads. Εμείς το είδαμε και αν και έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία, συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε γιατί όλος αυτός ο πανικός, οι διαμάχες και οι αντεγκλήσεις για μια ταινία που σίγουρα δε το αξίζει.

Κοινώς πολύ κακό για το τίποτα…