Απαγορεύτηκε η προβολή του Exodus: Gods and Kings στην Αίγυπτο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Απαγορεύτηκε η προβολή του Exodus: Gods and Kings στην Αίγυπτο

Ειδήσεις | 29-12-2014 |

Μία μέρα αφού η ταινία απαγορευτεί στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο αναφέρουν πως είναι γεμάτη λάθη, ιστορικές ανακρίβειες και έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από τον Μωησή και τους Εβραίους. Έτσι, η ταινία Exodus: Gods and Kings με τον Cristian Bale, δεν θα κυκλοφορήσει ούτε στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός πολιτισμού. Η ταινία, υπό τις σκηνοθετικές υποδείξεις του Ridley Scott, περιγράφει το πώς ο Μωησής βοήθησε τους Ισραηλίτες σκλάβους να ξεφύγουν από την εκμετάλευση, χωρίζοντας στη μέση την Ερυθρά θάλασσα.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε από μία επιτροπή απαρτιζόμενη από καθηγητές ιστορίας. Σύμφωνα με την απόφαση, στην σκηνή με την Ερυθρά θάλασσα η ράβδος που κρατά ο Μωησής φαίνεται να κρατά ένα σπαθί. Έτσι αντί για προφήτης μετατρέπεται σε πολεμιστής. Ακόμη, ο διαχωρισμός της θάλασσας στην ταινία εξηγείται ως ένα φυσικό φαινόμενο και όχι ως θαύμα.
Τον Μάρτιο μία ακόμη ταινία είχε απαγορευτεί στην Αίγυπτο και δεν ήταν άλλη από τον Νώε του Darren Aronofsky, τονίζοντας πως προσέβαλε το Ισλάμ.